17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του μωρού στο δημοτικό...

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του μωρού στο δημοτικό βρεφοκομείο

Ο θάνατος του μικρού κοριτσιού προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του κοριτσιού 2,5 ετών που βρέθηκε νεκρό στο δημοτικό βρεφοκομείο της Θεσσαλονίκης  “Άγιος Στυλιανός”. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν βρέθηκε κάτι παραπάνω ως αιτία θανάτου και περισσότερα στοιχεία αναμένονται πλέον μετά την ολοκλήρωση των ιστολογικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

Πάντως σύμφωνα με την διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, το μικρό κορίτσι ήταν πολύ περιποιημένο, καθαρό και σε πολύ καλή κατάσταση με αρίστη στοματική υγιεινή.

Το ξέσπασμα της μητέρας

Νωρίτερα πάντως η μητέρα του παιδιού ξέσπασε μπροστά στις κάμερες αφήνοντας αιχμές για τις συνθήκες θανάτου της μικρής της κόρης. Με τρεμάμενη φωνή και με δυσκολία να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η μητέρα του άτυχου παιδιού δήλωσε ότι «μέχρι χθες την κρατούσα στην αγκαλιά μου και ήταν μια χαρά. Πέθανε ξαφνικά, την άφησαν να πεθάνει επειδή ήταν μαύρη. Αν ήταν λευκή θα ζούσε».

Υποστήριξε επίσης  ότι δεν την είχε ενημερώσει κανείς για την κατάσταση του παιδιού, ούτε για την ανάγκη νοσηλείας της μία ημέρα πριν, παρά μόνο σήμερα για τον θάνατό της. «Το παιδί μου δεν ήταν άρρωστο, δεν ήταν άρρωστο, μόνο μαύρο ήταν. Των μαύρων η ζωή δεν τους νοιάζει», είπε η μητέρα του μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Πρώτη φορά βλέπω έτσι το παιδάκι μου. Ήταν πολύ καλό, δεν ήταν ποτέ άρρωστο. Μου είπαν ότι το παιδάκι μου σήμερα το πρωί δε μιλάει και πέθανε. Ποτέ δε μου είπαν ότι το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το πρωί όταν ήρθε ο γιατρός ξάπλωνε και δε μιλούσε. Το επισκεπτόμουν κάθε δύο εβδομάδες και αύριο θα το έπαιρνα μαζί μου στο σπίτι, όμως το παιδί μου πέθανε», είπε η μητέρα ξεσπώντας σε κλάματα.

Εισαγγελική έρευνα

Για τις συνθήκες θανάτου του μωρού διατάχθηκε άμεσα εισαγγελική έρευνα. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της έκθεσης με αποτέλεσμα το θάνατο, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της ανθρωποκτονίας εξ’ αμελείας ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, θα προσκομιστούν οι ιατρικοί φάκελοι, έγγραφα από το ίδρυμα και από το νοσοκομείο που αφορούν το παιδί , η ιαροδικαστική έκθεση ενώ θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Παρέμβαση Πλεύρη

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

Το χρονικό

Κατά πληροφορίες, το κοριτσάκι, με καταγωγή από τη Νιγηρία, αντιμετώπιζε τις τελευταίες ημέρες πρόβλημα με τις αμυγδαλές του και το προηγούμενο 24ωρο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Οι γιατροί φέρεται να χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή για 10 ημέρες και έπειτα θα γινόταν επανέλεγχος.

Στη συνέχεια το κοριτσάκι επέστρεψε στο ίδρυμα, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή και παραμονή του στο νοσοκομείο. Σήμερα το πρωί όμως εντοπίστηκε νεκρό από υπαλλήλους του δημοτικού βρεφοκομείου.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι το κοριτσάκι διέμενε με δικαστική απόφαση στον «’Αγιο Στυλιανό». Κατά της απόφασης είχε προσφύγει η μητέρα του κοριτσιού ζητώντας την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι, χωρίς να έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής το αίτημά της.

Τι λέει ο Γ.Γ. του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως το παιδάκι «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του βρεφοκομείου και του ΕΚΑΒ, που έφτασε άμεσα, δεν κατέστη δυνατό να το κρατήσουμε στη ζωή. Οι στιγμές είναι πάρα πολύ δύσκολες».

Ο κ. Λιακόπουλος είπε πως το κοριτσάκι αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα και πως «μόλις χθες διακομίστηκε κατόπιν εντολής του γιατρού του ιδρύματος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου το είδαν ειδικοί συνάδελφοι και τέθηκε σε αντιβιοτική και φαρμακευτική αγωγή, την οποία και ξεκίνησε. Παρ’ όλα αυτά η υγεία του επιδεινώθηκε τις πρωινές ώρες και με την παρέμβαση των βρεφοκόμων έγιναν όλες οι προσπάθειες και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή».

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, συμπλήρωσε, πως η διοίκηση του ιδρύματος είναι σε επικοινωνία με την μητέρα και την οικογένεια του παιδιού.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα