18.4 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤραγωδία στο Μάτι: «Πήραν ποινές χάδια» – Εξοργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων...

Τραγωδία στο Μάτι: «Πήραν ποινές χάδια» – Εξοργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων για την απόφαση της Δικαιοσύνης

Αυλαία έπεσε στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, με το δικαστήριο να καταδικάζει 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους.

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας για την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι. Το δικαστήριο αποφάσισε ποινή από 3 έως 111 έτη στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στο θάνατο 104 πολίτες.

Σημειώνεται ωστόσο πως εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη με το δικαστήριο να μετατρέπει τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.

Συγγενείς και φίλοι που βρέθηκαν την Μεγάλη Δευτέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου ξέσπασαν στο άκουσμα της απόφασης και τις ποινές-χάδι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους. Οι Αρχές προχώρησαν μάλιστα στη προσαγωγή ενός ατόμου που φέρεται να πέταξε μία καρέκλα, το οποίο αφέθηκε μετά από λίγο ελεύθερο.

«Δεν έχετε τσίπα»

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή. Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε η μητέρα ενός  θύματος που πλησίασε πρώτα την Ρένα Δούρου αμέσως μετά την ομόφωνη αθώωση της και μετά πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε κοιτάζοντας έναν προς έναν τους κατηγορουμένους που είχαν μείνει στο εδώλιο.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη. Ντροπή» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

Την ώρα που από το ακροατήριο ακούγονταν χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή, αρκετοί ήταν εκείνοι που φώναζαν κατά της απόφασης. «Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια». Με τον τρόπο αυτό εξέφρασε την αντίδραση του ένας από τους κατοίκους της περιοχής ακούγοντας τους δικηγόρους των κατηγορουμένων να ζητούν ελαφρυντικά από το δικαστήριο.

«Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε … Ξεφτιλισμένοι! Να κάψουν τα παιδιά σας σαν αυτά που κάηκαν. Αίσχος… Ελεεινοί… Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι» φώναζαν οι συγγενείς αδυνατώντας να πιστέψουν την απόφαση της δικαιοσύνης που περίμεναν να αποδοθεί…

«Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς…» φώναξε συγγενής στο δικαστήριο, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Η λέξη “συγγνώμη” δεν ακούστηκε ούτε μία φορά»

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου επικράτησε ένταση στην αίθουσα, με τους συγγενείς των θυμάτων να εξοργίζονται. Μάλιστα, ο Άγγελος Κοντοθάνος, συγγενής θύματος της τραγωδίας στο Μάτι, πέταξε καρέκλα προς τον Βασίλη Ματθαιόπουλο.

«Με το που είπε λύεται η συνεδρίαση και πήραν τις ποινές χάδια, σήκωσα μία καρέκλα και την πέταξα. Ανέλαβα την ευθύνη μου, γιατί σε αυτή την αίθουσα επί ενάμισι χρόνο δεν έχει πει κανείς ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Ζητάω συγγνώμη απ’ όσους θα ήθελαν κάτι περισσότερο και δεν το πέτυχα. Ούτε η λέξη «συγγνώμη» έχει ακουστεί σε αυτή την αίθουσα», είπε στο Live News.

Όπως τόνισε ο κ. Κοντοθάνος, οι νεκροί της τραγωδίας είναι 104, ενώ το δικαστήριο έκανε λόγο για 102 νεκρούς. «Η δικαστής μίλησε για 102 νεκρούς, γιατί τα διδυμάκια Χειρουβίμ δεν έχουν συγγενή πρώτου βαθμού εν ζωή να υποστηρίξουν την κατηγορία τους. Είναι απλά δύο αριθμοί, είμαστε απλά πλημμελήματα και τα διδυμάκια δεν μπορούν να υποστηρίξουν την κατηγορία της δολοφονίας τους».

«Ντροπή στο δικαστήριο που είχε την ευκαιρία για πρώτη φορά στην ελληνική μεταπολιτευτική ιστορία να τιμωρήσει κάποιους υπεύθυνους για κάτι και δεν το έκανε. Θα έρθουν άλλα Τέμπη, άλλες τραγωδίες, δεν ξέρουμε ποιανού τα παιδιά θα είναι στην επόμενη τραγωδία. Εύχομαι οι τύψεις να τους κάνουν να τρελαθούν και να τους μισήσουν τα παιδιά τους», είπε.

«Τα δίδυμα Χειρουβίμ δεν υπήρξαν ποτέ για το ελληνικό κράτος;»

Ο Αριστείδης Χειρουβίμ έχασε τη μητέρα, την αδερφή του και τις δίδυμες ανιψιές του στην τραγωδία στο Μάτι.

«Δεν μου επέτρεψαν να εκπροσωπήσω τις ανιψιές μου, γιατί δεν έχω πρώτο βαθμό συγγένειας. Παρακαλούσα αυτά τα χρόνια να το ακούσει αυτό το θέμα κάποιος και να το διορθώσουν. Όταν είσαι ο μοναδικός συγγενής φυσικά και πρέπει να εκπροσωπήσεις τα θύματα. Ποιος θα τα εκπροσωπήσει; Αυτά τα δύο κοριτσάκια δεν υπήρξαν ποτέ για το ελληνικό κράτος;», είπε.

Ο κ. Χειρουβίμ καταλόγισε ευθύνες τόσο σε αστυνομία όσα και σε Λιμενικό.

«Δεν διώχτηκε το δασαρχείο, που έχει τεράστιες ευθύνες, δεν διώχτηκε το ΕΚΑΒ, που δεν έμπαινε στην περιοχή. Αυτή η δίκη θα έπρεπε να κρατήσει ακόμα 1,5 χρόνο αν έπρεπε να βρούμε όλη την ουσία», είπε.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα