24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ρ-Π ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ρ-Π ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα της συμμετοχής του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα LIFE DIANA (LIFE16 ENV/GR/000461) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΗ ΤΑΦΗ ΛΑΣΠΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ , ο δήμαρχος αποφάσισε να ενημερώσει κατ’ αρχάς το Δ.Σ. του συλλόγου Πευκώνα ΩΤΑ ΜΗ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΨΑΧΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ, με παράλληλη έκδοση δελτίου τύπου προς ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών, που έχουν ήδη ανησυχήσει μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, και ανακρούοντας πρύμναν απαντά. 

Στο δελτίο τύπου ο δήμαρχος ξεκινά λέγοντας: «Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου επέτυχε τη συμμετοχή του ως συνεργάτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» (άραγε γιατί δεν αναφέρεται κι η Motor oil αλλά μόνο το ΕΜΠ;) και προσπαθεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη συνείδηση των πολιτών αναφέροντας ότι: «Η Δημοτική αρχή σταθερά προσηλωμένη σε διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες θα λάβει τις ενδεδειγμένες αποφάσεις αν και εφόσον έρθει η ώρα υλοποίησης του τελικού σταδίου του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος». Τώρα πόσο διαφανείς και δημοκρατικές είναι οι διαδικασίες όταν η τοπική κοινωνία ενημερώνεται εκ των υστέρων αποτελεί μεγάλο ζητούμενο…

Ενώ κατά την προσφιλή τακτική του επιτίθεται στους επικριτές της πρακτικής που ακολουθεί μη ενημερώνοντας εκ των προτέρων τη τοπική κοινωνία τονίζοντας ότι «καλεί τους πολίτες να μη δίνουν βάση σε “ανεπίσημους πληροφοριοδότες” οι οποίοι πολλές φορές είτε από άγνοια είτε από άλλες “διαθέσεις”, οι οποίες κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, θέλουν να εγκαθιδρύσουν αισθήματα ανασφάλειας απέναντι σε μία δημοτική αρχή, η οποία έχει αποδείξει την περιβαλλοντική της ευαισθησία(!)».  Τώρα πόσο μπορεί να πείσει αυτή η δημοτική αρχή για την περιβαλλοντική της ευαισθησία αποτελεί μεγάλο ζητούμενο…

Πιλοτικό πρόγραμμα 1ο στάδιο εργαστηριακά 2ο στο Λαύριο 3ο στη Ραφήνα

Σημαντικές αποδεικνύονται ωστόσο οι αποκαλύψεις που κάνει για το εν λόγω πρόγραμμα, που έρχονται στο φως μετά τη πίεση που δέχτηκε (ο δήμαρχος) απ’ τους “ανεπίσημους πληροφοριοδότες” και τα δημοσιεύματα. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι: «Μέσω του εγκεκριμένου από την Ε.Ε. προγράμματος προβλέπεται η απενεργοποίηση και ο πλήρης περιβαλλοντικός χαρακτηρισμός των υλικών υπολειμμάτων επεξεργασίας διυλιστηρίων στο εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Εφόσον, σε πρώτο στάδιο επιτευχθεί η πλήρης απενεργοποίηση των υπολειμμάτων επεξεργασίας αργού πετρελαίου και δοθεί η αδειοδότηση για περιβαλλοντική χρήση των αδρανών υλικών τα οποία θα φέρουν ίδια φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά με το χώμα, αποτελώντας συνθετικό έδαφος (Engineered Soil), θα ακολουθήσουν πιλοτικές δοκιμές απόθεσης του υλικού σε χώρο που ανήκει στο Ε.Μ.Π. στην περιοχή του Λαυρίου(!). Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς και το δεύτερο στάδιο αυτού του προγράμματος, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τους λοιπούς συμμετέχοντες φορείς, θα μελετήσει το εγκεκριμένο πλέον υλικό εδαφοκάλυψης σε συγκεκριμένο πιλοτικό χώρο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για να αποτυπωθεί εργαστηριακά η συμπεριφορά του σε σχέση με την ανάπτυξη φυτών».

Καταλήγει δε ως εξής: «Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ενημερώνοντας τους πολίτες του, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει δεσμευθεί για πιλοτική χρήση του τελικού σταδίου σε συγκεκριμένη περιοχή, το δε σύνολο -των μέχρι σήμερα – αποφάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν παρθεί με ομόφωνες αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων».

Ο δήμαρχος δηλαδή επιβεβαιώνει ότι το τελικό στάδιο θα γίνει στη Ραφήνα, θέλοντας όμως να καθησυχάσει τους κατοίκους του Πευκώνα, «διαβεβαιώνει ότι δεν έχει δεσμευθεί  συγκεκριμένη περιοχή», αν και όπως αναφέρει στη δημόσια παρέμβασή της η δημοτική σύμβουλος Ρ-Π κ. Αμαλία Τόκα, η οποία ενημερώθηκε απ’ την υπεύθυνη επί του προγράμματος υπάλληλο του δήμου κ. Τζωρτζίνα Λεγάκη, τα επίσημα έγγραφα εμπεριέχουν χάρτη που υποδεικνύει την έκταση 3 στρεμμάτων που έχει δεσμευτεί στο Πευκώνα. Το κατά πόσο ο λόγος του δημάρχου ισχύει ή όχι θα φανεί στη συνέχεια.  

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα