21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα συζητήθηκε στις 03/11/2015  σαν θέμα 13ο της ημ. διάταξης «Περί διασφάλισης παραμονής του ΕΕΕΕΚ «Παμμακαρίστου» στο Δήμο Μαραθώνα».

Στο θέμα αυτό η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ παρουσίασε εμπεριστατωμένη εισήγηση, όπως επίσης κατέθεσε και ολοκληρωμένο σχέδιο απόφασης με διεκδικήσεις προκειμένου να αποφασίσει το Δ.Σ.

Έκπληξη προκαλεί η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίες χωρίς συζήτηση δέχτηκαν την ατεκμηρίωτη πρόταση του εισηγητή της πλειοψηφίας του κυρίου Ψηνάκη. Σε αυτή την συνεδρίαση, από κοινού συμπολίτευση και «αντιπολίτευση» («Ενωμένη Πολιτεία», η λεγόμενη αριστερή αντιπολίτευση «Δύναμη Πολιτών» και «Νέα Εποχή») καταψήφισαν την πρόταση μας την οποία και παραθέτουμε παρακάτω:

Η πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Μαραθώνα:

«Με μεγάλη ανησυχία, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, διαπίστωσε ότι με επιστολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Αττικής στα μέσα καλοκαιριού, έστειλε τις προτάσεις των σχολικών συμβούλων ΕΑΕ Αττικής, σχετικά με ιδρύσεις ΣΜΕΑΕ.

            Στις προτάσεις αυτές, αντί να προτείνουν την ίδρυση νέων σχολείων Ειδικής Αγωγής στη βορειοανατολική Αττική, προτείνουν τη μεταφορά του ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου στο Λαύριο. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά παιδιά με ειδικές ανάγκες των περιοχών μας, θα πεταχτούν στο δρόμο και θα κλειστούν στο σπίτι με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως συμβαίνει με χιλιάδες άλλα σε όλη τη χώρα.

            Η μέχρι σήμερα τακτική για ανάλογα θέματα του Υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι ο Γολγοθάς στην Ειδική Αγωγή θα συνεχιστεί, παράδειγμα είναι ότι: ένας μήνας έκλεισε από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς και δυστυχώς η έναρξη αυτή δεν αφορά την ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Ήδη φορείς γονέων και εργαζομένων είναι σε απόγνωση και βρίσκονται σε κινητοποίηση για άμεση επίλυση των προβλημάτων τους. Το ότι οι πρώτοι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άρχισαν να πηγαίνουν μετά το τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη σε συνδυασμό με τη δήλωση ότι «μακροπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι ο μη διαχωρισμός των σχολείων σε ειδικής και γενικής αγωγής» προμηνύει θύελλα στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.

            Η ενέργεια αυτή δεν είναι τυχαία, δεν είναι απλά μια πρόταση κάποιων μεμονωμένων Σχολικών Συμβούλων.

            Η πρόταση αυτή έχει να κάνει με την πολιτική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων κι εντάσσεται στο κόψιμο των κονδυλίων για υγεία – κοινωνική πρόνοια και ειδική αγωγή, που επιβάλλει η Ε.Ε., οι συνθήκες της και τα μνημόνια των τελευταίων χρόνων, το ζήτημα για εμάς δεν είναι ποια παιδιά μένουν στην περιοχή, αλλά αν χρειάζεται κι άλλο ΕΕΕΕΚ σε κάποιες περιοχές να φτιαχτούν και όχι να κλείσουν τα ήδη υπάρχοντα.

            Η παραπάνω πρόταση εντάσσεται στην πολιτική που θέλει τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να πετιούνται στον Καιάδα και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν αδρά στις ιδιωτικές δομές πρόνοιας.

            Θεωρούμε ότι αποτελεί σύγχρονη λαϊκή – εκπαιδευτική ανάγκη, τα ειδικά σχολεία, όχι μόνο να μην κλείσουν, αλλά να αναβαθμιστούν υλικοτεχνικά και παιδαγωγικά ώστε να προσφέρουν «προνομιακή» εκπαιδευτική υποστήριξη σε σχέση με τα γενικά. Για να μπορούν με επιστημονικό τρόπο να καλύπτουν την ανισοτιμία που γεννά η ίδια η αναπηρία. Η κάλυψη αυτών των αναγκών απαιτεί πολλαπλάσια κονδύλια, ειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλες δομές και όλα αυτά έχουν κόστος που πρέπει να πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, μεταξύ άλλων, απαιτεί:

Να μην κλείσει και μεταφερθεί το ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, αλλά αντίθετα να ενισχυθεί.

– Γενναία κρατική χρηματοδότηση για συντήρηση κι εξοπλισμό των κτιρίων τόσο του ΕΕΕΕΚ, όσο και του δημοτικού της Παμμακαρίστου.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.

Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, με την αναγκαία χρηματοδότηση.

Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα