19.9 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΗ ΜΑΥΡΗ ΚΑΛΛΟΝΗ ΤΟΥ … ΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΞΑΝΘΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ …...

Η ΜΑΥΡΗ ΚΑΛΛΟΝΗ ΤΟΥ … ΛΙΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΞΑΝΘΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ … ΡΑΦΗΝΑΣ

Κάποιες φορές οι φωτογραφίες είναι τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες που προκαλούν το φωτογράφο να τις σχολιάσει ανάλογα, πολύ περισσότερο δε όταν απεικονίζουν δυο επώνυμες κυρίες, που μας τιμούν με τη φιλία τους.

Διαλέξαμε δυο χαρακτηριστικές μορφές για το τίτλο μας, ίσως επειδή οι δυο κυρίες έχουν πολλά κοινά τόσο με τη Μαύρη Καλλονή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και με τη Ξανθιά Νεράϊδα της Κρήτης.

Μαύρη Καλλονή ένα υπέροχο άλογο,

ένα πλάσμα δυνατό και αγέρωχο καλπάζει γοργά σαν τον άνεμο, ενώ οι οπλές του ίσα που ακουμπούν στο μαλακό γρασίδι. Τινάζοντας ψηλά το κεφάλι, η πλούσια χαίτη του μαστιγώνει τον αέρα… 

Τόσο ταιριαστή περιγραφή με τη Κατερίνα Αδαμοπούλου, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΟΛΡ, που καλπάζει γοργά να αναμορφώσει τον ΟΛΡ κόντρα στα δύσκολα που αντιμετωπίζει, όπως κι οι προκάτοχοί της διαχρονικά, λόγω της άρνησης των έως σήμερα δημοτικών αρχών να συμφιλιωθούν με το λιμάνι που φιλοξενούν.

Ξανθιά Νεράιδα της Κρήτης

Το ξανθό κοριτσάκι από το Ψυχρό του Λασιθίου που εντυπωσίασε τόσο τον Ιταλό ανθρωπολόγο Lidio Cipriani που ενώ δεν φωτογράφιζε, κατά την ερευνητική του εργασία παιδιά, για εκείνη έκανε μια εξαίρεση, το καλοκαίρι του 42. Οι φωτογραφίες της μάλιστα συμπεριελήφθησαν στο βιβλίο που εξέδωσε το 1943, στη Φλωρεντία,  με τίτλο «Creta e lorigine mediterranea della civiltà» με λεζάντα «ένα κατάξανθο κοριτσάκι από το Ψυχρό, Οροπέδιο Λασιθίου, Κεντρο-Ανατολική Κρήτη».

Μπορεί η Σουζάνα Χριστοπούλου της Ραφήνας να μην είναι κοριτσάκι, αλλά έχει εντυπωσιακή παρουσία ετών σε τοπικό επίπεδο. Με τα ξανθά  μαλλιά της και το κοντράστ που παρουσιάζουν με τα κατάμαυρα της Κατερίνας, δεν ήταν δυνατό να μη μας φέρουν στο νου τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις που ωστόσο συνέπεσαν στην εικόνα μας. Οπότε υποκύψαμε στο πειρασμό μιας γαργαλιστικής ιδέας για σχολιασμό.    

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα