18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Από νωρίς ο κόσμος συνέρρεε στον Ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Περιβολάκια της Ραφήνας, για να παρακολουθήσει τη λειτουργία του Επιταφίου θρήνου και να ακούσει τα εγκώμια, απ’ τις καλύτερες υμνολογίες της Ορθοδόξου εκκλησίας.

Η έντονη παρουσία των προσκόπων και οδηγών, φρουροί ακοίμητοι του στολισμένου πανέμορφα Επιταφίου που πλαισιωνόταν απ’ τα κορίτσια-μυροφόρες στις τέσσερις γωνιές, έδιναν ιδιαίτερη νότα στη κατανυκτική μυσταγωγία.

Ο Πανοσιολογιότατος παπά-Χρύσανθος με την αμεσότητα που τον διακρίνει, έρανε με άνθη όλο το εκκλησίασμά του, που όλο και πύκνωνε καθώς ζύγωνε η ώρα της περιφοράς του Επιταφίου.

Συνωστισμός στα κεριά με τα πλαστικά προστατευτικά που κρατούν οι πιστοί ακολουθώντας τον Επιτάφιο που βρίσκονταν δίπλα στο παγκάρι. Μια έξυπνη ιδέα ενίσχυσης του ιερού ναού, ο οποίος εν σχέση με τις δύο άλλες ενορίες της Ραφήνας, έχει πενιχρούς πόρους. Εύγε στους πιστούς που προμηθεύονται εκεί τα κεριά τους.

Κι όταν η ώρα έφθασε με την μπάντα των οδηγών να προηγείται παιανίζοντας πένθιμα, τα εξαπτέρυγα, το Σταυρό, τους ψάλτες, τον ιερέα και τέλος τον Επιτάφιο, ένα ανθρώπινο ποτάμι με αναμμένα κεριά, σχηματίζοντας πομπή εκατοντάδων μέτρων στο ειδυλλιακό, ήρεμο δασικό τοπίο ακολουθούσε, μέχρι την επαναφορά στην εκκλησία.

Εξίσου όμορφα και κατανυκτικά σ’ ένα ξεχωριστά ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον θα περάσουν όσοι πιστοί ανέβουν στη Θεοτόκο στο βουνό για την πρώτη Ανάσταση αύριο Μ. Σάββατο το πρωί και φυσικά το βράδυ για να ακούσουν απ’ τα χείλη του ιερέα το Χριστός Ανέστη!

Καλή Ανάσταση! Καλό καθαγιασμένο Πάσχα! 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα