21.4 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

Απαντώντας σε όσους ανησυχούν για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, ο αντιδήμαρχος Ρ-Π Παναγιώτης Καλφαντής με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, εξηγεί ότι η μέθοδος που ακολουθείται είναι συμβατή και φιλική με το περιβάλλον.

Όπως λέει  τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια η σαρζανέτια που είναι παραφθορά του γαλλικού όρου είναι προσωρινές κατασκευές τοπικού χαρακτήρα στα πρανή των ρεμάτων με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της διάβρωσης κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Αποτελούν μέθοδο προστασίας φιλική με το περιβάλλον.

Με γνώμονα την απρόσκοπτη ροή του νερού στις διατομές των ρεμάτων διαμορφώνονται στα ευπαθή σημεία κλιμακωτή διατάξη συρματοκιβωτίων που φθάνουν στο επιθυμητό ύψος, τοποθετώντας χαμηλότερα το συρματοκιβώτιο με την μεγαλύτερη διάσταση μήκους και ακολούθως τα μικρότερα. Το γέμισμα των συρματοκιβωτίων πραγματοποιείται με κροκάλες λατομείου.

Μεταξύ του τοίχου και του υπάρχοντος πρανούς που έχει καταρρεύσει τοποθετείται γαιούφασμα και στη συνέχεια επίχωση με φίλτρα αποστράγγισης από κατάλληλα διαβαθμισμένα θραυστά αδρανή ώστε η όλη κατασκευή να λειτουργεί ως φίλτρο επιτρέποντας τη ροή του νερού χωρίς να εισέρχονται σε αυτή λεπτόκοκκα υλικά.

Για να ολοκληρωθεί η επέμβαση πραγματοποιείται και καθαρισμός της κοίτης από απορρίμματα ή φερτά υλικά που δημιουργούν νησίδες κεντρικά της κοίτης με αποτέλεσμα το νερό να οδηγείται προς τα πρανή, ευνοώντας την διάβρωσή τους.

Χρησιμοποιούνται επίσης για την αναβάθμιση της ευστάθεια πρανών σε χαλαρά εδάφη στις ορεινές οδοποιίες

  

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα