26.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

ΣΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

Πιστός στη γνωστή τακτική του ο συν-δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, έφερε ακόμα ένα σοβαρό θέμα προ ημερησίας με τη μορφή του κατεπείγοντος, αιφνιδιάζοντας τους συμβούλους της μειοψηφίας που ειδοποιήθηκαν για το θέμα με μέιλ, τρεις ώρες πριν τη προκαθορισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 17 Μαρτίου.

Το προαναφερόμενο θέμα αφορούσε σωστική ανασκαφή στην περιοχή των παλαιοντολογικών ευρημάτων στο Πικέρμι απ’ τον καθηγητή κ. Θεοδώρου, που όμως δε δικαιολογούσε επαρκώς την κατεπείγουσα μορφή του.  

Παρά τις αντιρρήσεις συμβούλων της μειοψηφίας να συζητηθεί, καθώς ήταν πλήρως ανημέρωτοι και την πρόταση του δημάρχου Βασίλη Πιστικίδη να αποσυρθεί και να επανέλθει ως μοναδικό σε δυο-τρεις μέρες, η αντίδραση του συν-δημάρχου Βαγγέλη Μπουρνούς εξέπληξε τους πάντες.

Ως απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, αγνοώντας επιδεικτικά τη θέση του δήμαρχου που είχε θετική ανταπόκριση απ’ την μειοψηφία, η κ. Τόκα μάλιστα δήλωσε ότι είναι μια καλή πρόταση, ο κ. Μπουρνούς της απάντησε: «για σας είναι καλή η πρόταση του δημάρχου», εννοώντας ότι δεν βρίσκει σύμφωνο τον ίδιο και με απίστευτα αλαζονική έπαρση δήλωσε ότι ο δήμαρχος προτείνει αλλά δεν ψηφίζει, εξοστρακίζοντας τον κ. Πιστικίδη.

Τελικά η αποδοχή για συζήτηση του εκτός ημερησίας θέματος μπήκε σε ψηφοφορία και όπως ήταν φυσικό πέρασε πλειοψηφικά.  

Ο κ. Μπουρνούς, ως εισηγητής, έφερε προς επικύρωση σύμβαση μεταξύ δήμου, πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και καθηγητή Θεοδώρου, όπου βασικά ο δήμος δεσμεύεται να παρέχει στην ανασκαφή βοήθεια με προσωπικό, υλικά, μηχανήματα, αντί οικονομικής βοήθειας που αναφερόταν στη προς επικύρωση σύμβαση, που δήλωσε ότι θα αλλάξει, όπως και άλλα άρθρα της εν λόγω σύμβασης.

Κι ενώ περίμενε θετική αποδοχή χωρίς άλλες αντιρρήσεις, η συνέχεια εξέπληξε τόσο τον ίδιο, όσο και τους συμβούλους, καθώς ο κ. Βασιλόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα “διαβασμένος” και σχεδόν απολαμβάνοντας  τη κατάσταση, αναφέρθηκε στο άρθρο 10 της σύμβασης, που μετά τούτου υποβιβάστηκε σε προσχέδιο, όπου αναφερόταν ότι ο καθηγητής Θεοδώρου διατηρεί επ’ αόριστο τα πνευματικά δικαιώματα επί των ευρημάτων, που σημαίνει ότι ακόμα κι οι φωτογραφίες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως τόνισε, σε έντυπη έκδοση του δήμου και πιθανή πώληση του εντύπου.

Η αποκάλυψη φυσικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας, με τον κ. Βουδούρη να ορθώνει ανάστημα και να δηλώνει ότι «πρέπει να δούμε σοβαρότερα το θέμα». Άποψη φυσικά που υιοθετήθηκε και επικροτήθηκε απ’ όλους τους μειοψηφούντες συμβούλους με:

Τον κ. Ξηντάρα της μείζονος να επισημαίνει: «θεωρώ ξεπούλημα τα πνευματικά δικαιώματα» εννοώντας όπως ορίζονται στη σύμβαση που αναγνώστηκε.

Τη κ. Τόκα επικεφαλής μειοψηφούσης παράταξης να τονίζει: «υπάρχει πρόβλημα στο εν λόγω προσχέδιο. Μιλάμε για εντελώς άλλη σύμβαση, με σημειακή παρέμβαση».

Με αποκορύφωμα την κ. Σίσυ Κατσούδα της μείζονος η οποία σ’ ένα δικαιολογημένο ξέσπασμα αγανάκτησης βροντοφώναξε: «Πως να ψηφίσουμε κάτι χωρίς να το γνωρίζουμε; Έλαβα το μέιλ στις 3,30 το μεσημέρι, τρεις ώρες πριν τη συνεδρίαση, ενώ ήμουν σε σύνταξη συμβολαίου ως συμβολαιογράφος. Δεν πρόλαβα να ρίξω ούτε μία ματιά. Είμαστε σύμφωνοι να αναδείξουμε την ακρόπολη της παλαιοντολογίας στο Πικέρμι. Όμως ο κ. Βασιλόπουλος έχει δίκιο. Πρέπει να ωφεληθεί κι ο κ. Θεοδώρου και ο δήμος. Βρίσκομαι εδώ μη έχουσα καμιά φιλοδοξία προσωπική, πλην της υποχρέωσης που νιώθω να ενεργώ προς όφελος των πολιτών που με εξέλεξαν».

Αυτά αποσπασματικά είπε η κ. Κατσούδα αναδεικνύοντας έμπρακτα τη λάθος πρακτική του αιφνιδιασμού της μειοψηφίας με τα πολλά εκτός ημερησίας θέματα που έχει επιλέξει ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος ήδη φαίνεται να καλύπτεται από μια ιδιαιτέρως αρνητική αύρα.

Τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει η προγραμματική σύμβαση έναρξης της ανασκαφής η οποία θα διαρκέσει μέχρι τέλος του μήνα, αλλά με όρους που θα συνδιαλεγούν με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων.

 

 

 

 

 

  

 

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα