18.1 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση της επεξεργασίας λυμάτων στο δήμο Σαρωνικού, που ξεκίνησε επί θητείας Φιλίππου όταν σε συνεργασία με τον τότε καθ’ ύλη υπεύθυνο υπουργό Μάκη Βορίδη αποφασίστηκε η μεταφορά των λυμάτων των τριών παραθαλάσσιων κοινοτήτων, Παλαιά Φώκαια – Σαρωνίδα – Ανάβυσσος, στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Με την απόφαση αυτή εγκαταλείφτηκε η προσπάθεια κατασκευής βιολογικού καθαρισμού σε παλιό νταμάρι της Π. Φώκαιας. Μετά και την κατάρρευση της πιθανότητας παροχέτευσης στο ΚΕΛΨ ξεκίνησε ντόμινο προσπαθειών για να λυθεί επιτέλους το επίμαχο θέμα αναζητώντας άλλες λύσεις.

Ίσως η πιο λογική λύση θα ήταν η παροχέτευση του δήμου Σαρωνικού στο βιολογικό καθαρισμό της Λαυρεωτικής, όπου υπήρχε και συναίνεση της δημοτικής αρχής, αλλά κώλυσε σε STOP της ΕΥΔΑΠ, λόγω της αυτονομίας του βιολογικού Λαυρίου που διαθέτει δική του δημοτική επιχείρηση ύδρευσης κι αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤΗΛ).  

Μετά κι από αυτή την αποτυχία η μόνη λύση που τελεσφόρησε είναι η παροχέτευση των δημοτικών κοινοτήτων Καλυβίων και Κουβαρά στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου, ενώ η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Σωφρόνη για δημιουργία ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων αντιμετώπισε σφοδρή αντίδραση απ’ τους αντιπάλους της ιδέας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει εν τη γενέσει της σχεδόν, παρά τη συναίνεση της ΕΥΔΑΠ, αλλά και του δήμου Μαρκοπούλου.

Σήμερα επιτέλους στη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού στις 25 Σεπτεμβρίου, ομόφωνα υπερψηφίστηκε η πρόταση για τη μεταφορά και διαχείριση των λυμάτων της παραλιακής ζώνης Σαρωνικού (Π. Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Λαγονήσι) και Κρωπίας (Αγ. Δημήτριος, Αγ. Μαρίνα) στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας, κατόπιν συμφωνίας των δύο δημοτικών αρχών.

Κι όσοι νομίζουν ότι το θέμα λύθηκε, πλανώνται πλάνην οικτράν, αφού προέκυψε αντίρρηση της δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου, σχετικά με την απόληξη των επεξεργασμένων λυμάτων στο Χαμολιά.

  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα