22.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΕΣ;

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΕΣ;

Είναι ξεκάθαρο, ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ο βασικότερος λόγος παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι υπαρξιακός, και δεν είναι άλλος από την επιβίωσή της και την εθνική της ασφάλεια. Η Ελλάδα, ως χώρα μικρότερης ισχύος, οικονομικά και στρατιωτικά, ευνοείται με την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, καθώς μόνο έτσι εξισορροπεί το έλλειμα ισχύος σε σχέση κυρίως με την Τουρκία και αυξάνει την ισχύ της σε σχέση με την Αλβανία και τα Σκόπια, χώρες οι οποίες αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι μύθοι του ΟΧΙ απομονώνουν τη χώρα και τη θέτουν σε ανυπολόγιστους κίνδυνους.

Μύθος Πρώτος: «Με το ΟΧΙ, η χώρα μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα». Εδώ, υποτιμάται η νοημοσύνη μας. Νέο-εκλεγείσα κυβέρνηση, μόλις πέντε μηνών, με το σύνθημα «όχι άλλη λιτότητα», διαπραγματεύθηκε και το αποτέλεσμα ήταν 8δις! Η κυβέρνηση ήδη διαπραγματευόταν με το ΟΧΙ.

Μύθος Δεύτερος:«Το δημοψήφισμα αφορά στα μέτρα που πρότειναν οι «θεσμοί». Εδώ χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα. Η πρόταση έχει αποσυρθεί, μέτρα δεν υπάρχουν, βάση για νέα διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, αλλά εμείς θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε κάτι που δεν υπάρχει, για να πάμε πιο ισχυροί να διαπραγματευθούμε σε κάτι που επίσης δεν υπάρχει, γιατί ακόμα δεν έχει τεθεί!

Μύθος Τρίτος: «Με το ΟΧΙ παραμένουμε στο ευρώ». Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Όταν ΟΛΟΙ οι εταίροι με τους οποίους επικαλείσαι, ότι θες να εξακολουθήσεις να συνεργάζεσαι μαζί τους, έχουν ξεκαθαρίσει, ότι ΟΧΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΥΩΝ, με ποιους ακριβώς θα πάμε να διαπραγματευθούμε και πάνω σε τι; Όταν ΟΛΟΙ έχουν ξεκαθαρίσει –και ορθώς- ότι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η παραμονή της χώρας στο Ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εσύ θα λες τα δικά σου όμως κανένας δεν θα σ’ ακούει.

Και τότε θα έρθεις αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της ΔΡΑΧΜΗΣ! ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ! Για να ξαναδημιουργηθεί ρευστότητα στις τράπεζες και να ανοίξουν (δεν είναι μπακάλικα οι τράπεζες) πρέπει ή να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΥΡΩΠΗ, αλλά αυτό προϋποθέτει διαπραγμάτευση η οποία ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ, ή ΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, προκειμένου να τυπώσουμε το νέο νόμισμα και να ξανανοίξουν οι τράπεζες (γιατί δεν μπορούν να είναι κλειστές για πάντα).

Αποτέλεσμα; Η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως και κάθε μέρα θα υποτιμάται και το πιθανότερο είναι η ισοτιμία να κλείσει στο 1€ = 1.000 δρχ. Οι καταθέσεις θα δεσμευθούν ως εσωτερικό δάνειο, αφού η χώρα δεν θα έχει από πού να δανεισθεί. Η ανεργία θα αυξηθεί, γιατί όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει θα κλείσουν και το χρέος θα διπλασιασθεί γιατί θα παραμένει σε ευρώ.

Άρα ΟΧΙ σημαίνει περισσότερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια, χειρότερο μνημόνιο, διπλάσιο χρέος, καμία προοπτική και καθόλου, μα καθόλου αξιοπρέπεια!

Είναι η μεγαλύτερη παγίδα που σου έστησε η μειοψηφία. Θα πέσεις μέσα; Έχεις ευθύνη! Έχεις ευθύνη για όσους εξέλεγες τόσα χρόνια να σε κυβερνήσουν και έφθασαν τη χώρα σ’ αυτό το σημείο. Για μία φορά, ψήφισε υπεύθυνα και για το συμφέρον ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ! ΨΗΦΙΣΕ ΝΑΙ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΣΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ! ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Βικτωρία Πιστικού

Υπ. Διδάκτωρ

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα