21.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ & Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ & Η ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης βρίσκεται από μέρες στην Ελλάδα εκτιθέμενο σε λαϊκό προσκύνημα στον Ι.Ν. της Αγ. Βαρβάρας, όπου σήμερα ανήμερα της εορτής των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου & Ελένης υπάρχει κοσμοσυρροή πιστών προσκυνητών από όλη την Ελλάδα.

Σκεπτόμαστε πόσο δυνατό θα ήταν το σκήνωμα της Αγίας Ελένης που βρίσκεται για πρώτη φορά στη πατρίδα μας να επισκεφτεί την Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Το ναό που κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση στα μέσα του 4ου αι. από την Αγία Ελένη ή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος εκπλήρωσε το τάμα της μητέρας του. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε ένας ναός, πριν από τον 4ο αιώνα.

Σ’ αυτό τον ναό είχε προσκυνήσει η Αγία Ελένη, όταν πέρασε από την Πάρο, πηγαίνοντας στους Αγίους Τόπους για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Ο θρύλος λέει, ότι η Αγία Ελένη έκανε τάμα στην εικόνα της Παναγίας, πως αν κατάφερνε να βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα έχτιζε στη Χάρη της, έναν μεγαλύτερο και λαμπρότερο ναό στην Πάρο. Η Αγία Ελένη πραγματοποίησε το τάμα της, ο ναός όμως, στο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε, πιθανότατα από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε επί Ιουστινιανού, στα μέσα του 6ου αιώνα.

Μια τέτοια “επίσκεψη” στο Ιερό προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής Πάρου εκτός του συμβολικού της χαρακτήρα, θα έδινε τη δυνατότητα στους νησιώτες των Κυκλάδων να προσκυνήσουν το σκήνωμα της Αγίας Ελένης μέσα στο Ναό που η ίδια έκτισε!

    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα