22.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΡαφήνα-Πικέρμι: Όταν ο Θεός θέλει να καταστρέψει τον μέρμηγκα του δίνει φτερά

Ραφήνα-Πικέρμι: Όταν ο Θεός θέλει να καταστρέψει τον μέρμηγκα του δίνει φτερά

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς εμφανίζεται στην δημοτική σκηνή του δήμου Ραφήνας το 1994 όταν ξεκινά την σταδιοδρομία του ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και εκλέγεται με την παράταξη του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Ψάλτη. Αυτή ήταν η πρώτη κι η τελευταία φορά εμπλοκής του Γιάννη Ψάλτη με τα κοινά. Στον αντίποδα ο Βαγγέλης Μπουρνούς συνεχίζει βρίσκοντας απάγκιο στην παράταξη Χριστόπουλου, όπου προσπορίζεται ψήφους δεξιά κι αριστερά, ενδυόμενος χρώμα μανδύα ανάλογα με τις κομματικές πεποιθήσεις των συνομιλητών του.

Το 2010 αποφασίζει να μην κατέβει με τον μέντορά του Γιώργο Χριστόπουλο, ο οποίος διεκδικεί τον νεοσύστατο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά να τον βοηθήσει, καθώς διαβλέπει την αναμενόμενη πτώση Κεχαγιόγλου, με την επικράτηση Χριστόπουλου, που χαρακτηρίζεται από μερίδα πρόσκαιρων υποστηριχτών του ως χρήσιμος για να φύγει ο Κεχαγιόγλου, αλλά ως αναλώσιμος επίσης υπέρ προσωπικών φιλοδοξιών κατάκτησης του δημαρχιακού θώκου.

Το 2011 το τιμόνι του δήμου περιέρχεται στα χέρια Χριστόπουλου, ο οποίος παρά την επιτυχή έκβαση δύο σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της 3ετούς και κάτι θητείας του, Κ.Υ. Ραφήνας και Σχολικό Συγκρότημα Πικερμίου, δεν στάθηκαν ικανά να του εξασφαλίσουν την επανεκλογή του καθώς η καρέκλα του πριονίστηκε εκ των έσω.

Το 2014 το μεγαλεπήβολο σχέδιο Μπουρνούς προς την κατάκτηση της εξουσίας, παίρνει σάρκα και οστά όταν ο Βασίλης Πιστικίδης δέχεται να συμπορευτούν οι δύο παρατάξεις τους με υποψήφιο δήμαρχο τον ίδιο, χωρίζοντας την 5ετή θητεία εκείνης της περιόδου στη μέση, δυόμιση χρόνια ο ένας – δυόμιση ο άλλος. Η διαρχία ξεκινά με επικεφαλής τον Πιστικίδη, αφού ο Μπουρνούς δεν είχε καμιά τύχη εκλογής αν έσερνε πρώτος το κάρο, με το δήμο να περιέρχεται στα χέρια της.

Ο Πιστικίδης τηρώντας την προεκλογική συμφωνία αφήνει δήμαρχο τον Μπουρνούς στη θέση του. Σ’ αυτή τη θέση τον βρίσκει η φονική φωτιά του Ιουλίου του 2018, όπου αρπάζει την ευκαιρία να κάνει το τηλεοπτικό ντεμπούτο του, βρισκόμενος καθ’ όλη τη διάρκεια του πύρινου ολέθρου πίσω από ένα μικρόφωνο. Εκείνες τις δύσκολες ώρες ο Μπουρνούς έχει ξεχάσει το θεσμό του δημάρχου, έχει αφήσει έρμαιο της πύρινης λαίλαπας το δήμο του και βρίσκεται στο Μάτι που ανήκει στον διπλανό δήμο Μαραθώνα, έχοντας αναλάβει το ρόλο ρεπόρτερ των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ καίγεται η Ραφήνα και το Κόκκινο Λιμανάκι. 

Στα μάτια των τηλεθεατών κυρίως όσων δεν έζησαν από κοντά τον πύρινο εφιάλτη, φαντάζει «ήρωας» πολύ περισσότερο δε λόγω της απουσίας του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη, που βρίσκεται σε διακοπές στη Μύκονο και του γενικότερου αλαλούμ που επικρατεί στην Περιφέρεια Αττικής και την κεντρική εξουσία.

Με την αλλαγή σκυτάλης και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ο Μπουρνούς έχει πλάι του τον Πικερμιώτη Γιώργο Κοκκόλη που παίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια Μπουρνούς ν’ αλώσει τη Ν.Δ. Ο Κοκκόλης, ενταγμένος στην παράταξη Μπουρνούς, παρότι ενοχλημένος αφού μόλις ανέλαβε τα σκήπτρα ο μέντοράς του ήταν ο μόνος αντιδήμαρχος που καθαίρεσε, του ανοίγει τις πόρτες του Μαξίμου, καθώς την εποχή εκείνη βρίσκεται δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Έτσι ο Μπουρνούς ανοίγει φτερά προς κατάκτησή του δημαρχιακού θώκου με ούριο νεοδημοκρατικό άνεμο, κερδίζοντας ψήφους τόσο νεοκατοίκων που δεν γνώριζαν ενδελεχώς γεγονότα και καταστάσεις, όσο και παραπλανημένων νεοδημοκρατών. Καθοριστικό ρόλο στην δημοτική εκλογική αναμέτρηση και στην εκλογή του χωρίς την κατάκτηση της πλειοψηφίας, παίζει η διάσπαση των αντίπαλων δυνάμεων με τρεις Ραφηνιώτες υποψηφίους δημάρχους, Φαφούτη – Χριστόπουλο – Πιστικίδη, αλλά κι η κάθοδος Αδαμόπουλου ως διεκδικητή της δημοτικής κοινότητας Πικερμίου, ο οποίος υποστηρίζεται απ’ όλους τους υποψηφίους.

Εκλεγμένος δήμαρχος πλέον ο Μπουρνούς, στηρίζει την πλειοψηφία της Δημοτικής του Αρχής στην υποστήριξη της παράταξης Βασιλόπουλου. Η απουσία αυστηρής αλλά εποικοδομητικής κριτικής απ’ την μειοψηφία του δήμου, η αφωνία των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, που συναινεί σε όλες τις ενέργειες του δημάρχου, δημιουργούν το προφίλ ενός αυταρχικού τοπάρχη, που υλοποιεί αποφάσεις ακόμα και κατά παράβαση των νομίμων διαδικασιών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο τοπάρχης οδηγείται όλο και πιο κοντά στην διακεκαυμένη ζώνη της απολυταρχίας, με κίνδυνο να κάψει τα φτερά του, με αποτέλεσμα μια οδυνηρή πτώση. Με το χρόνο προς την επόμενη δημοτική εκλογική αναμέτρηση να στενεύει, φαίνεται να έχει αρχίζει ήδη η προσπάθεια αποκαθήλωσης Μπουρνούς, κυρίως εκ των έσω.

Ήδη τόσο ο Μπουρνούς όσο κι ο Βασιλόπουλος έχουν δηλώσει ότι ο συνεταιρισμός τους λήγει τον Σεπτέμβρη. Αίνιγμα: γιατί όχι από τώρα; Βέβαια ο τοπάρχης έχει ήδη έτοιμους προθύμους, τόσο απ’ την παράταξη Βασιλόπουλου, όσο και την παράταξη που εκπροσωπείται απ’ τον Κάρλος, που θα στηρίξουν την πλειοψηφία της τοπαρχίας του.

Συμπερασματικά: Ο πρώτος σημαντικός πόντος του πουλόβερ έχει ξεφύγει (βλέπε επιβολή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που ανεστάλησαν άρον-άρον), με το πουλόβερ ν’ αρχίσει να ξηλώνεται….

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα