23.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑ. ΟΝΕΙΡΟ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑ. ΟΝΕΙΡΟ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Όλα τα ωραία ξεκινούν από κάποιους ρομαντικούς οραματιστές, όπως ο καθηγητής του 1ου Λυκείου Ραφήνας κ. Αντώνης Λαζαρής που έχει αναγάγει τη μάθηση σε δυσθεώρητο ύψος. Σήμερα μετά την απειλή να εξαφανιστεί το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ένας υγροβιότοπος μοναδικής ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αφού το ιδιαίτερο μικρόκλιμα της περιοχής οφείλεται καθ’ ολοκληρία στην φυσική του παρουσία, ο κ. Λαζαρής φέρνει στο προσκήνιο την εξαφάνιση του ποταμού Ιλισού μέσω της υπογειοποίησή του.

Ας αφήσουμε ωστόσο τον ίδιο με τον παραστατικό τρόπο της πένας του να μας εξηγήσει τι εννοεί. Γράφει ο Αντώνης Λαζαρής: 

«Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο των εποχών και των αλλαγών για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Αν τα προτεινόμενα σχέδια υλοποιηθούν το ρέμα θα απαξιωθεί. Και όταν κάτι απαξιώνεται στο τέλος πεθαίνει ….

Ένα παρόμοιο έργο παίχτηκε κάποτε σε βάρος ενός ποταμού που τον έλεγαν Ιλισό.
Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε την εντολή για το οριστικό τέλος του ποταμού Ιλισού. Για χρόνια πολλά ο πρωθυπουργός αυτός έμενε δίπλα στην πάλαι ποτέ κοίτη του Ιλισού.

Κάποιοι άνθρωποι που γνώριζαν καλά αυτόν τον άνθρωπο λένε πως σε ανύποπτο χρόνο τους είχε εκμυστηρευτεί ότι το ποτάμι αυτό καλό θα ήταν να μην είχε σκεπαστεί.
Ήταν κι εκείνος ο φίλος του Πρωθυπουργού, ο μεγάλος Δημήτρης Πικιώνης, που αγαπούσε τον Ιλισό και τα ποτάμια της Αθήνας και ήταν ενάντιος στο τερατούργημα της κάλυψής τους.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια.
Ο Έλληνας πολιτικός έφυγε από τη ζωή και ο Ιλισός συνεχίζει να κυλάει υπόγεια σε θλιβερούς τσιμεντένιους οχετούς. Κάποιοι ρομαντικοί, εδώ και χρόνια, άρχισαν να οραματίζονται την αποκάλυψη του ποταμού Ιλισού.

Σε κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να ξαναφέρνουν στο φως σκεπασμένα ποτάμια.
Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα αποκαλείται “Daylighting Rivers”.

Ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό με αυτόν τον τίτλο πήρε το 1ο Γενικό Λύκειο Ραφήνας….
“Daylighting Rivers”. Σε συνεργασία με ένα σχολείο της Νότιας Ιταλίας και ένα σχολείο της Νότιας Ισπανίας. Στην Ιταλία το σχολείο βρίσκεται στην πόλη της Νοcera, ενώ στην Ισπανία στην πόλη Murcia.

Στην επιλογή του σχολείου μας έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Μια επιβράβευση για τους μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα. Ένας μικρός αριθμός μαθητών, αλλά ακόμα και το πιο μακρύ ταξίδι αρχίζει με ένα μικρό βήμα …..»

 

Daylighting Rivers …..
Daylighting Consience ……
Daylighting Education ……

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα