16.9 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΑΠ’ ΤΗ 1η ΥΠΕ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ...

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΑΠ’ ΤΗ 1η ΥΠΕ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ Κ.Υ. Ρ-Π;

Παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις της 1ης ΥΠΕ για την παραχώρηση χώρου στις πολλές ανενεργές κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην νοσοκομείου ΠΝΑ στη Νταού Πεντέλης, πλησίον του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου, στο δήμο Ρ-Π για τη δημιουργία Μουσείων, μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί ποιος θα είναι ο χώρος αυτός ώστε να ξεκινήσει η ανακαίνισή του προς ολοκλήρωση του στόχου.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού κ. Βάσω Κιούση επανέρχεται υπενθυμίζοντας ότι, ενώ έχει ληφθεί απόφαση από  την 1η ΥΠΕ  στις 9/1/15 αρ. πρωτ. 557  δεν έχει παραχωρηθεί ο χώρος στον Δήμο Ραφήνας –Πικερμίου για να προχωρήσουμε στην δημιουργία των Μουσείων, αν και υπάρχουν δεκάδες ανεκμετάλλευτα κτήρια….

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου στηρίζει αυτή την προσπάθεια με 2 έγγραφά του στις 10/10/2014 αρ. πρωτ. 199315/559 και  8/4/2016 αρ. πρωτ. 68123/213.

Για πληρέστερη ενημέρωση η κ. Κιούση στέλνει την αρχική πρόταση ως υπενθύμιση του αιτήματος, που πρέπει να γνωρίσουν κι όσοι δημότες δεν το γνώριζαν μέχρι χθες.

Προς

1. Υπουργείο Υγείας

2. 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής

3. Περιφέρεια Αττικής: Περιφερειακή Ενότητα Ανατ. Αττικής

4. Δήμο Ραφήνας Πικερμίου  

Πρόταση για  Δημιουργία Μουσείων  στο Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης

Μετά από συνάντησή μας με τον κ. Δημήτρη Μακρή, Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου  ο οποίος έχει κάνει μακροχρόνια έρευνα για την  περιοχή, αναλάβαμε την αρχειοθέτηση του υλικού και την προβολή του.

Κατόπιν αυτού ζητάμε έναν χώρο 200 τ.μ. περίπου στα κτήρια του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης για την δημιουργία ενός  Μουσείου  με 3 Θεματικές

1.με την «Ιστορία του Σανατορίου Νταού Πεντέλης»

2. με την «Ιστορία των Λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας»

3.με τα Παιδικά Παραδοσιακά Παιχνίδια

Το Σανατόριο, είναι κομμάτι της ιστορίας της περιοχής -βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού των λιγνιτωρύχων της Διασταύρωσης Ραφήνας – η προσφορά του είναι μεγάλη γιατί έσωσε ανθρώπινες ζωές, με ιατρική περίθαλψη, φαγητό και ηθική υποστήριξη. Οι Λιγνιτωρύχοι και οι θεραπευτές ζούσαν αρμονικά, διασκέδαζαν μαζί και γενικά είχαν κοινωνικές επαφές. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα πρέπει να διασωθεί όλο το πρωτότυπο αυτό υλικό και να προβληθεί  ώστε να γίνει γνωστό.

 Στην περιοχή της Διασταύρωσης Ραφήνας, διαδραματίστηκε όλη η ιστορία της εξόρυξης του λιγνίτη για πολλά χρόνια, αλλά και η δημιουργία ενός κομματιού της ιστορίας του Δήμου Ραφήνας αφού ο οικισμός δημιουργήθηκε  το 1915 .

Τα παιδικά  παιχνίδια είναι σημαντικά για την  σωστή ανάπτυξη, την δεξιοτεχνία,  την αντίληψη και την κρίση των παιδιών.

Αρχειακό Υλικό

Για το Μουσείο υπάρχουν

Α) 150 φωτογραφίες του Σανατορίου Φυματικών  Νταού Πεντέλης από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι το 1957 που σταμάτησε η λειτουργία του  καθώς επίσης και εκθέματα που προέρχονται από το Σανατόριο .

Β) Ακόμα υπάρχουν 1000  φωτογραφίες του οικισμού των λιγνιτωρύχων και των λιγνιτωρυχείων από την ίδρυσή του Οικισμού το 1915 μέχρι το 1967 που έπαυσε η λειτουργία της εξόρυξης του λιγνίτη. Επίσης υπάρχουν οικιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα κυμαϊκής  τέχνης, εργαλεία  από τα λιγνιτωρυχεία και άλλα εκθέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που σηματοδοτούν την περιοχή και την εποχή.

Γ) Για τα παραδοσιακά παιχνίδια θα υπάρχουν εκθέματα χειροποίητα κατασκευασμένα αλλά και εργαστήρι κατασκευής.

Είναι αυτονόητο ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες-προσπάθειες αναβαθμίζεται η περιοχή και προβάλλεται ο πολιτισμός μας.

Ελπίζουμε ότι θα φροντίσετε το συντομότερο δυνατόν να  προσδιοριστεί και να παραδοθεί ο χώρος.

Ευχαριστούμε θερμά

Βάσω Κιούση, διευθύντρια ΕΚΤ&Π

Δημήτρης Μακρής, ερευνητής Τοπικής Ιστορίας

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα