21.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΔΟΠΑΠ ΔΗΜΟΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΔΟΠΑΠ ΔΗΜΟΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Αθλητισμός και πολιτισμός είναι δυο πυλώνες της καθημερινότητας που επιβάλλεται να είναι ανοιχτοί στους πολίτες, τουλάχιστον όσον αφορά το δημόσιο. Πόσο ανοιχτοί είναι βέβαια όταν οι διαχειριστές της λειτουργίας τους, εν προκειμένω οι Δημοτικοί Οργανισμοί (ΔΟΠΑΠ), με τον ένα ή άλλο τρόπο ζητούν ανταλλάγματα για τη χρήση των αθλητικών ή άλλων δημοτικών χώρων  απ’ τους πολίτες;

Από καιρό γινόμαστε δέκτες παραπόνων που έχουν να κάνουν με το ΔΟΠΑΠ Ραφήνας-Πικερμίου, που ζητά για την παραχώρηση των χώρων που διαχειρίζεται να μπαίνει απαραίτητα ως χορηγός στις διάφορες εκδηλώσεις ο δήμος κι ο ΔΟΠΑΠ. Δηλαδή ο ΔΟΠΑΠ μη έχοντας την ικανότητα να υλοποιήσει ο ίδιος πολιτιστικές εκδηλώσεις – στις αθλητικές τα καταφέρνει καλύτερα – οικειοποιείται τη συλλογική προσπάθεια των δημοτών του δήμου για όποια εκδήλωση ετοιμάζουν.

Φυσικά δεν δώσαμε δημοσιότητα στις καταγγελίες αυτές για να μη φανεί ότι είμαστε εμπαθείς αφού αποδεδειγμένα ο ΔΟΠΑΠ έχει επιλεκτικά αποφασίσει ποια τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, θα χρηματοδοτεί με πληρωμένο διαφημιστικό υλικό ή με κάθε άλλο πρόσφορο προς τούτο μέσο ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΟΠΑΠ Ρ-Π ΜΕ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

Σήμερα όμως η επιστολή του συνδημότη μας Νίκου Σίμου, ο οποίος δίνει κι όλα τα προσωπικά του στοιχεία (διεύθυνση στο Πικέρμι, τηλέφωνο και email) τα οποία δεν δημοσιοποιούμε άσχετα αν ο ίδιος μας τα έστειλε, καταγγέλλει το ΔΟΠΑΠ σε μια μακροσκελή επιστολή για πολλά ακόμα και πολύ πιο σοβαρά.

Για να μη κουράσουμε τους αναγνώστες μας θα συνοψίσουμε τα όσα γράφει, χωρίς να αλλοιώνεται ούτε κατ’ ελάχιστο αυτό που θέλει να τονίσει.

Γράφει ο κ. Σίμος:

Πικέρμι 8 Σεπτεμβρίου 2017

Αγαπητοί συνδημότες,

αιτία και αφορμή για την ανοιχτή αυτή επιστολή μου είναι η ανάγκη που γεννά η αίσθηση πως έφτασε η ώρα να σκεφτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε τα φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό προκαλούν αρνητικότατες σκέψεις πάνω στη λειτουργία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος, του κοινώς γνωστού ως ΔΟΠΑΠ Ραφήνας Πικερμίου. Φαινόμενα εκβιαστικού προσπορισμού χρημάτων από δημότες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου τους. Φαινόμενα πίεσης προς δημότες προκειμένου «να γραφτούν ως μέλη» του ΔΟΠΑΠ, λες και η ιδιότητα του δημότη δεν συνεπάγεται και την ιδιότητα του μέλους. Φαινόμενα κατάχρησης εξουσιών προς όφελος συγκεκριμένου σωματείου. Φαινόμενα διακρίσεων και άλλα απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας  Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Δημοτικών και Κοινοτικών Χώρων Άθλησης σκοπός της παραχώρησης αθλητικών εγκαταστάσεων είναι:

α. Η υποστήριξη του μαζικού αθλητισμού β. Η υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού γ. Η υποστήριξη και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού όλων των βαθμίδων και μάλιστα το διευρύνει και στον λεγόμενο πανεπιστημιακό αθλητισμό δ. Η υποστήριξη ψυχαγωγικών, συνεδριακών, επιστημονικών συνεδρίων όλων των επιπέδων ε. Η υποστήριξη ΑΜΕΑ

Όσον αφορά στο τίμημα, αυτό οφείλει να είναι μηδενικό αφού τη χρηματοδότηση του ΝΠΔΔ την αναλαμβάνει ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος  για τα Νομικά του Πρόσωπα.

Στη γειτονιά μας λειτουργεί ένας ΔΟΠΑΠ ο οποίος μόνο με τον κανονισμό λειτουργίας που ορίζει ο νόμος, δεν λειτουργεί. Λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση και μέσο προώθησης αιρετών και μη, μελών της διοίκησης του δήμου Ραφήνας. Λειτουργεί ως μέσο  προσπορισμού οφέλους από αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να εξυπηρετεί, δηλαδή τους δημότες.

Για την υποστήριξη του μαζικού αθλητισμού

Διαβάζοντας το άρθρο 11 του κανονισμού λειτουργίας των ΔΟΠΑΠ (ΦΕΚ1362Β 2001) δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ειδική αμοιβή του ΔΟΠΑΠ, άμεση ή έμμεση και ειδικά προσδιορισμένη με τη μέθοδο της «συνδρομής» στον οργανισμό αφού ο προϋπολογισμός του δήμου  πρέπει να περιλαμβάνει τα κόστη λειτουργίας του Νομικού Προσώπου του δήμου. Αν δεν  περιλαμβάνει τέτοια κόστη ο δημοτικός προϋπολογισμός τότε φταίει ο δήμος και όχι οι δημότες.

Για την υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού

Αξίζει να αναφερθούμε στον παραγκωνισμό του παλιότερου αθλητικού σωματείου του Πικερμίου και πρώην αποκλειστικού χρήστη του γηπέδου (ως ανοιχτού ή και κλειστού) αφού ήταν ο μοναδικός αθλητικός όμιλος καλαθόσφαιρας (μπάσκετ) της περιοχής. Άλλωστε, το Πικέρμι μαζί με τους πλησιέστερους οικισμούς, πόσα σωματεία μπορεί να στηρίξει;

Από το 1990 ο ΑΟΠ έχει αναπτύξει τα τμήματα μπάσκετ στην περιοχή. Διαθέτει ανδρική ομάδα, γυναικεία, εφηβική και παιδικά τμήματα. Πριν από 3 χρόνια ήρθε από το Μενίδι ένας μουσαφίρης καλεσμένος από τον ιδιοκτήτη του, τον τότε αντιδήμαρχο και σημερινό  δήμαρχο Ε. Μπουρνούς.  Ο «μουσαφίρης» ήρθε με προφανή σκοπό την προβολή του αιρετού και παράπλευρο (ή ίσως και πρωτεύοντα)  τη  συμμετοχή στη διαχείριση του χρηματοδοτικού πακέτου που αντιστοιχούσε στο Πικέρμι από τον σχετικό προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το σωματείο του «αιρετού» δεν είχε μπασκετικό τμήμα αλλά μόνο ποδοσφαιρικό όσο ήταν στο Μενίδι. Στο Πικέρμι όπου και δραστηριοποιείται σήμερα ο αιρετός, έφτιαξε στην ομάδα του και μπασκετικό τμήμα, αποσπώντας από τον ΑΟΠ το πιο ευκολόπιστο και πιο άνετα χειραγωγούμενο τμήμα του, τα μικρά παιδιά.

Ο ΑΕΤΟΣ Μενιδίου Πικερμίου, διεκδικεί  και παίρνει χρηματοδοτήσεις ξεπερνώντας και παραδοσιακά σωματεία, όπως ο Ναυταθλητικός όμιλος  Ραφήνας πχ. ενώ παίρνει τις καλύτερες και βολικότερες ώρες χρήσης του δημοτικού γηπέδου, εκτοπίζοντας τον ΑΟΠ. Όλη αυτή η κατάσταση, όλος αυτός ο χώρος μοιάζει με χώρο διαπλοκής που ανακατεύονται εξουσία και χρήμα σε μία κλίμακα διόλου ευκαταφρόνητη. Μάλιστα, προκειμένου να γίνουν “όλες οι αλεπούδες κολοβές”, σχεδιάζεται και συγχώνευση των δύο σωματείων. Με το ενδεχόμενο αυτό ο μέχρι χθες ανύπαρκτος  ΑΕΤΟΣ Μενιδίου ξεπλένει τα όσα καταμαρτυρούνται και επιπλέον εξασφαλίζει  ικανότατη χρηματοδοτική ικανότητα.

Για την υποστήριξη και ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού όλων των βαθμίδων.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά στην  ανυπαρξία του ΔΟΠΑΠ στην επίτευξη του 3ου στόχου του κανονισμού λειτουργίας του.  Ο σχολικός αθλητισμός στην περιοχή προάγεται από την πρωτοβουλία γονέων και των συλλόγων των σχολείων. 

Για την υποστήριξη ψυχαγωγικών, συνεδριακών, επιστημονικών συνεδρίων όλων των επιπέδων

Εδώ ο ΔΟΠΑΠ έχει την άνεση να βάζει και μίσθωμα αφού αυτή η χρήση δεν αφορά μαζικό ή σωματειακό αθλητισμό και φυσικά εκμεταλλεύεται τις περιοδικές γιορτές συλλόγων.  Αν δεν το κάνει σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης συλλόγων αυτή τη φορά. Με τη φόρα  που έχει πάρει βέβαια, ενδέχεται του χρόνου να ζητάει και μίσθωμα για τα πανηγύρια των συλλόγων που μπορεί να οργανωθούν σε χώρους όπως πλατείες και δρόμους.

Για την υποστήριξη ΑΜΕΑ

Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ο δήμος και μάλλον δεν πρόκειται να κάνει αφού η υποστήριξη ΑΜΕΑ δεν είναι λειτουργία που αποφέρει κέρδη και επιπλέον θα ήταν το άκρον άωτον της χυδαιότητας να ζητάει από τους δημότες χρήματα για να κάνει κάτι που ούτως ή άλλως είναι μέσα στις υποχρεώσεις του και στον προϋπολογισμό του.

Ο ΔΟΠΑΠ της Ραφήνας φέρεται σαν ιδιωτική επιχείρηση που δεν νέμεται απλά, αλλά κατέχει και νοικιάζει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου. Μοιράζει τη χρήση των γηπέδων ανάλογα με τις δικές του προτιμήσεις ή τις προτιμήσεις όσων διαπλέκονται στη διοίκηση του.

Αγαπητοί συνδημότες, είναι η ώρα να συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα και να γίνει αντιληπτό από τον δήμο και τον ΔΟΠΑΠ πως όσο ισχύει η συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει τον κανονισμό λειτουργίας των ΝΠΔΔ των δήμων, κάθε ιδέα για προσπορισμό επιπλέον οφέλους από τους δημότες, δηλαδή εμάς, θα είναι παράνομη και καταχρηστική.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα