22.8 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ Β. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ / ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ Β. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ / ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

Πριν τις δημοτικές εκλογές, οι κάτοικοι με χιλιάδες υπογραφές, μαζί με 63 συλλόγους και σωματεία των Σπάτων και της Αρτέμιδος, της Ραφήνας και του Πικερμίου, με συγκεντρώσεις, ημερίδες, λαϊκές συνελεύσεις, παρεμβάσεις σε θεσμικά όργανα, με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ρ-Π, με τα Τοπικά Συμβούλια Σπάτων, Αρτέμιδος, Ραφήνας, Πικερμίου, Επιστημονικούς φορείς, επικύρωναν  συντριπτικά την απαίτηση των τοπικών κοινωνιών για Αποχέτευση ΤΩΡΑ – ΟΧΙ ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι – ΑΜΕΣΑ σύνδεση με τη ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ.

Στις δημοτικές εκλογές, οι δυνάμεις που ήθελαν ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι γκρεμίστηκαν από τους κατοίκους, αποδοκιμάστηκαν με το πλέον ηχηρό τρόπο.

Στις νέες διοικήσεις δόθηκε ρητή εντολή. Να οργανώσουν δράσεις  για να λυθεί το αποχετευτικό ΑΜΕΣΑ στις παραπάνω κατευθύνσεις,  ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των περιοχών μας.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ,  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΑΙ, όχι όμως με  ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ για διαχωρισμό αζώτου, φωσφόρου κλπ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο , καύσης και ξήρανσης της λυματολάσπης, στήλες βιοαερίου, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων …..

ΟΧΙ με καταστροφή των θαλασσών μας, που θα γεμίσουν λύματα όταν υπάρξουν αστοχίες (στατιστικά συμβαίνει συχνά). ΟΧΙ στη καθημερινή «φιλοξενία» των βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν τη λυματολάσπη. Όλα αυτά μαζί με τη μόλυνση και την ηχορύπανση που προκαλούν οι υπέρ-πτήσεις των αεροπλάνων, τα καράβια  με τα τεράστια φουγάρα τους και τα καυσαέρια που παράγονται, δημιουργούν «εκρηκτικό μίγμα» περιβαλλοντολογικής  καταστροφής. Ας το πάρουν απόφαση.

Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα γίνουμε ο «νέος Σκαραμαγκάς»

Θέλουμε ανάπτυξη στηριγμένη στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, με τις υπέροχες θάλασσες  και την πανέμορφη κοιλάδα στο Πλατύ Χωράφι χώρο απόλαυσης και δημιουργίας, με νέες θέσεις εργασίας μέσω  στοχευμένου, υψηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμού.

Καλούμε  τις τοπικές κοινωνίες των Σπάτων και της Αρτέμιδος, της Ραφήνας και του Πικερμίου να κινητοποιηθούν και στη θέση του ΚΕΛ, να δημιουργηθεί ένα διαδημοτικό θεματικό γεωλογικό, παλαιοντολογικό πάρκο με αντίστοιχο Μουσείο για να εκτίθενται τα εκθέματα. Φοιτητές από όλο το κόσμο θα συμμετέχουν στις ομάδες εξερεύνησης του γεωλογικού πλούτου στη περιοχή. Πανεπιστήμια από κάθε γωνιά του κόσμου, θα επισκεφθούν την Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας στο Πικέρμι, όπως και κάθε επισκέπτης της Αττικής.

Αυτά  συνδεδεμένα με τα θαλάσσια απολιθώματα στη παράκτια ζώνη και σε σύνδεση με το Μουσείο και το Ναό της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα και με τα σπουδαία ευρήματα και το Μουσείο του Μαραθώνα, ανοίγουν ευρύτατες προοπτικές στους όμορους Δήμους.

Οι πολλοί επισκέπτες θα δώσουν κίνητρο για αισθητικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στις υποδομές της περιοχής. Θα αλλάξει ριζικά η εικόνα των περιοχών μας.  Η δημιουργία παράκτιων πεζοδρόμων σε όλη τη διαδρομή Βραυρώνα – Ραφήνα – Μαραθώνα, θα γίνουν παράθυρα με θέα τη θάλασσα για τους  επισκέπτες. Οι εξειδικευμένες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες θα γίνουν βατήρας για ανάπτυξη και απασχόληση στη περιοχή και όχι τα ΚΕΛ. Οι περιοχές μας θα γίνουν πόλος έλξης, θα υπάρξει και σημαντικός εσωτερικός τουρισμός (σχολεία κλπ).

Μας λένε όμως ότι, στη λύση για Ψυτάλλεια αντιδρούν οι Δήμοι Πειραιά. Ότι δεν ανέχονται οι φτωχοί κάτοικοι των περιοχών να παροχετευτούν  στο ΚΕΛΨ «λουσάτοι Δήμοι». Η αποστολή λυμάτων στην «αυλή του γείτονα» ενοχλεί, είναι ρατσισμός της εντοπιότητας. Ότι τεχνικά είναι δύσκολη η μεταφορά στη Ψυτάλλεια. Ότι τα πρόστιμα θα πτωχεύσουν τους Δήμους, θα παραλύσουν οι υπηρεσίες, θα πάμε για «φούντο». Άλλοι (υπεύθυνοι θεσμικοί παράγοντες)  λένε, θα  πρέπει να κάνουμε ότι μας πουν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ (!) και άλλοι ότι δεν έχουν επαρκώς ενημερωθεί (!) και δεν έχουν σχηματίσει άποψη ακόμη ή ότι είναι υπερβολές ότι τα κουνούπια θα βρουν γόνιμο έδαφος και θα δημιουργήσουν προβλήματα αν γίνει το ΚΕΛ.

Απάντηση στο τελευταίο από τις συχνές δημοσιεύσεις του Τύπου «…..Μετά την Κέρκυρα, τον Πόρο, τον Δήμο Μυλοποτάμου ήρθε και η σειρά της Χαλκίδας σήμερα. H βλάβη σημειώθηκε… κοντά στην Iχθυόσκαλα και τα λύματα έχουν πιθανότατα παρασυρθεί σε όλο τον Eυβοϊκό, λόγω των ισχυρών ρευμάτων. ….. Με ανακοίνωσή του το Λιμεναρχείο Xαλκίδας προειδοποιεί όσους κάνουν μπάνιο στην περιοχή να το αποφύγουν μέχρι να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή και να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των νερών για κολύμβηση »

Ακόμη η κατηγορία για «τοπικισμό»  δεν ισχύει. Είμαστε πολίτες της Αττικής  και όπως η αξιοποίηση του «Ελληνικού» δεν είναι υπόθεση μόνο του Δήμου Ελληνικού, αλλά όλων, έτσι και η ποιότητα ζωής στην Ανατολική Αττική, στο Πέραμα, τη Δραπετσώνα, το Πειραιά έχουν για μας ίση αξία. Το ίδιο αγαπάμε το Ναό του Ποσειδώνα, του Ηφαίστου και την Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας.

Για το λόγο αυτό είμαστε μαζί με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στον αγώνα, για ριζική βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Ψυτάλλεια ώστε, να μην επιβαρύνει τους κατοίκους.

Άλλο όμως αυτό και άλλο η λαϊκίστικη επίκληση ότι θα τους επιβαρύνει αν προστεθεί 2,16%  της δυναμικότητας στο ΚΕΛΨ. Αν σε κάθε μεγάλο έργο που έγινε για όλη την Αττική, επιλεκτικά αφαιρείς, τότε έχει ανάλογη λογική το επιχείρημα «να μην αφήσουμε τους κατοίκους του Πειραιά να μπουν σε αεροπλάνο γιατί, θα αυξηθούν οι πτήσεις, συνεπώς και η επιβάρυνση της Ανατολικής Αττικής».

Όλα αυτά λέγονται μάλιστα ενώ, το 95% της Αττικής έχει ΗΔΗ παροχετευτεί στη Ψυτάλλεια. Φυσικά και οι πιο «λουσάτοι Δήμοι». Μάλιστα την ίδια ώρα που 25 οικισμοί – Δήμοι (σύμφωνα με το master plan της ΕΥΔΑΠ)  από το Καπανδρίτι έως τον Σαρωνικό συνδέονται στη Ψυτάλλεια. Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι, οι κάτοικοι των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας –Πικερμίου δεν είναι προνομιούχοι αφού, υφίστανται στον ίδιο βαθμό την ανεργία, την αγωνία της καθημερινής επιβίωσης.

Κάποιοι επίσης επιμένουν σε διάφορες τεχνικές ερμηνείες ενώ καλά γνωρίζουν ότι, ήδη παροχετεύονται στη Ψυτάλλεια αγωγοί συνολικής έκτασης 5.800.000 μέτρων ! Ότι στο Αεροδρόμιο καθημερινά ρέουν απευθείας οι απαραίτητες ποσότητες καυσίμων από τον Ασπρόπυργο με αγωγούς 53 χιλιομέτρων (!) (μέσω Αττικής οδού).

Μελέτες της  ΕΥΔΑΠ τεκμηριώνουν ότι «…η  περαιτέρω αξιοποίηση της Ψυτάλλειας είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη ώστε, να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης».  Η κοινωνία έχει πληρώσει πανάκριβα τις υποδομές της ΕΥΔΑΠ στη Ψυτάλλεια. Γιατί τόση εμμονή για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι !

Τώρα λοιπόν που η περιβαλλοντική μελέτη τροποποιείται (ΚΥΑ 140774/11-6-2009) για την ένταξη του Σαρωνικού και της Παλλήνης και προετοιμάζονται συμπληρωματικά έργα στο ΚΕΛΨ, αλλά και στους αγωγούς που οδηγούν εκεί, είναι ευκαιρία να συμπληρωθούν για το επιπλέον 2,16% για τους Δήμους Σ-Α και Ρ-Π και να δοθεί λύση εντός δύο ετών. Και αφού οι δυο αυτοί Δήμοι είναι οι τελευταίοι χωρίς αποχέτευση, δεν υπάρχει «φόβος» να έρθουν και άλλοι στο ΚΕΛΨ.

Επίσης επισημαίνουμε ότι, το επιχείρημα που ακούγεται από κάποιους «θα κάνουμε ότι μας πουν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ» είναι απόλυτο, λαθεμένο και αποπροσανατολιστικό. Για παράδειγμα δύο φορές με παρόμοιες εισηγήσεις είχαν απορρίψει την ένταξη στο ΚΕΛΨ του Δήμου Σαρωνικού και μετά με πολιτικές αποφάσεις είπαν ΝΑΙ στην ένταξη.

Υπάρχουν ακόμη και φωνές  που διατυπώνουν αντίθετη άποψη για την επίλυση του αποχετευτικού. Αυτό είναι σεβαστό.

Κάποιοι όμως, με αφορμή τα πρόστιμα, μας καλούν να σταματήσουμε τους αγώνες μας και να αποδεχθούμε με «ρεαλισμό» το σχέδιο-τέρας της ΕΥΔΑΠ, για να μην μας χαρατσώσουν με αυτά πρόστιμα.

Μα γνωρίζουν καλά ότι δεν φταίνε οι κάτοικοι που για τριάντα χρόνια δεν έχει λυθεί το αποχετευτικό, αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη Πολιτεία και το εκτελεστικό της όργανο, την ΕΥΔΑΠ. Ας σταματήσουν λοιπόν  να γίνονται ρήτορες «μαύρης προπαγάνδας» και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ να επιχειρούν τη τρομοκράτηση των κατοίκων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, όσοι είχαν αποφασίσει το καταλογισμό των προστίμων στους Δήμους, τώρα γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί… Συνεπώς τα διλήμματα είναι ψεύτικα, κάλπικα.

Επισημαίνουμε ακόμη με έμφαση ότι και κάποιοι άλλοι σε καίριες θέσεις, εμφανίζονται  δήθεν χωρίς επαρκή ενημέρωση, ενώ έχουν ενημερωθεί πολλές φορές και με πολλούς τρόπους. Νομίζουν ότι η «ουδετερότητα» θα λειάνει τις επιφάνειες και θα μπορούν άνετα να στέκονται σε δύο βάρκες.

Όμως τώρα είναι ώρες κρίσιμες, ώρες ευθύνης. Όλοι πρέπει να πάρουν θέση και να συμβάλουν ενεργητικά, η φωνή της κοινωνίας να γίνει πιο δυνατή, να γίνει βουητό, να γίνει κραυγή και να «ακουστεί»

Τι θα κάνει λοιπόν ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ κάθε νυν ή υποψήφιος Δημοτικός ή Τοπικός Σύμβουλος ή Δήμαρχος για να αποτραπεί η καταστροφή ?  Το ίδιο ισχύει για όλους μας.

Η ενότητα δράσης των κατοίκων στο κοινό στόχο, κλειδί των εξελίξεων.

Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες.

Αποχέτευση ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια

Τέλος στο αίσχος των βόθρων και των βόθρο-λυμάτων στους δρόμους. Αποτελεί τη πλέον  κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη ΛΥΣΗ, οικονομικά συμφέρουσα και άμεσα εφαρμόσιμη. Με την λύση αυτή  και αποχέτευση ΑΜΕΣΑ διασφαλίζεται (εντός δύο ετών) και κλείνουν οριστικά οι χιλιάδες βόθροι και  αποφεύγουμε τη καταστροφή των περιοχών μας.

Η Συντονιστική επιτροπή αγώνα καλεί τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων, να δημιουργήσουν κοινή Διαδημοτική, Διαπαραταξιακή επιτροπή αγώνα. Με το κάλεσμα και των επιτροπών διαβούλευσης των Δήμων ( όλοι οι κοινωνικοί φορείς, Σωματεία, Σύλλογοι κλπ), στηριγμένοι στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, να οργανώσουν δράσεις  για να λυθεί το αποχετευτικό ΑΜΕΣΑ,  ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ των περιοχών μας.

Η ενότητα και η αποφασιστικότητα στο κοινό στόχο, πρέπει τώρα να δυναμώσει. Το ίδιο και οι αγώνες  που θα κλιμακωθούν και θα κορυφωθούν . Αταλάντευτοι μέχρι τη τελική δικαίωση.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΛΕΤΟΥΝ, ΑΠΑΙΤΟΥΝ, ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα