19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΤΡΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Μεγαλώνοντας στον Βαρνάβα, σε ένα από τα καταπράσινα χωριά της Βορειοανατολικής Αττικής, οι πυρκαγιές σχεδόν κάθε καλοκαίρι δυστυχώς, είναι μέρος της πραγματικότητας μας. Οι λόγοι και οι αιτίες πολλές. Αυτό όμως που σε πληγώνει ακόμη περισσότερο είναι ότι τόσα χρόνια τώρα, η αντιμετώπιση τους από το πολιτικό σύστημα μάλλον χειροτερεύει. Πάνω στα καμένα η φθηνή κι η λαϊκίστικη πολιτική βρίσκει πάντα πεδίο δόξης λαμπρό !

Οι συνεχείς καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας αποτελούν έκφραση πολλαπλών στρεβλώσεων και ανεπαρκειών σε όλα τα επίπεδα, κάτι που το πολιτικό μας σύστημα αρνείται δεκαετίες τώρα να το δει και να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ίσως γιατί η αντιμετώπιση μέσω τουιταρισμάτων να είναι πιο εύκολη από την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, φθάνοντας μάλιστα στο ανόητο, αν όχι εγκληματικό σημείο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας να συγκρίνει τον αριθμό των στρεμμάτων που κάηκαν φέτος σε σχέση με τα στρέμματα που κάηκαν το 2009!

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση κάθισε με προσοχή να εξετάσει μήνες πριν, αν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος και συντονισμένος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές καθώς είναι πια γνωστόν τοις πάσι ότι:

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας

-Το ήδη αποδυναμωμένο Πυροσβεστικό Σώμα μειώθηκε φέτος με άλλους 700 περίπου πυροσβέστες καθώς μετατέθηκαν στα περιφερειακά αεροδρόμια και τους σταθμούς των νέων εθνικών οδών.

-Οι δασικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση. Οι αντιπυρικές ζώνες σχεδόν ανύπαρκτες ή κακοσυντηρημένες όπου υπάρχουν. Τα δάση μας δεν καθαρίζονται.

-Η κλιματική αλλαγή πλέον επηρεάζει καθοριστικά τόσο την ένταση, όσο και τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με μία αύξηση των ακραίων πυρκαγιών από 20% έως και 50%, μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι πυρκαγιές δεν μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

-Δεν υπάρχει πλήρης αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας. Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν ότι οι εθελοντές στην χώρα μας δεν είναι καν ασφαλισμένοι. Τόσα χρόνια ούτε ένα σοβαρό πλαίσιο για τον εθελοντισμό δεν έχουμε δημιουργήσει.

-Η σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στον άμεσο εντοπισμό της πυρκαγιάς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ας σταματήσουν οι πολιτικοί καβγάδες, λοιπόν, γιατί κουραστήκαμε πια.
Έχουμε χάσει σπίτια και περιουσίες. Αν θέλουν να είναι χρήσιμοι όλοι αυτοί που ψάχνουν ευκαιρία να κάνουν μικροπολιτική ας επισκεφθούν την περιοχή μας, μακριά από κάμερες και μικρόφωνα, να δουν από κοντά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να μας πουν τι θα γίνει και με τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί έρχεται και ο χειμώνας. Αρκετά η κρατική αδιαφορία έχει καταστρέψει την περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της χωματερής που δεν είναι του παρόντος άρθρου να συζητήσουμε .

Ο δασικός, ο περιβαλλοντικός πλούτος της χώρας δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτό εθνική υπόθεση όπως πολύ ορθά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα