26.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, Η ΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Η ΑΓΝΟΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ, Η ΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Ο υποψήφιος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Χάρης Μαγκιώρης, γράφει για τη σημασία που έχει η επάνδρωση ενός Γραφείου Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Μαραθώνα με εκπαιδευμένα, έμπειρα και σχετικά με το αντικείμενο  στελέχη.

Πολιτική Προστασία σε έναν Δήμο! Πολλοί τη συζητούν, αλλά αλήθεια πόσοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο; Πιστέψτε με, ελάχιστοι!

Κατά τη σταδιοδρομία μου στις Ένοπλες Δυνάμεις, είχα την τύχη να λάβω ειδική εκπαίδευση πάνω σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο  τομέα και με την αποκτηθείσα εμπειρία που διαθέτω θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις μου, με αφορμή τη διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιούμε στην ιστοσελίδα του συνδυασμού μας. Άλλωστε, η αναγκαιότητα ύπαρξης ενός οργανωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο μας και η εφαρμογή του αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους της υποψηφιότητάς μου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, στο πλευρό του Σπύρου Λιβαθινού και της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες επικοινωνίας προκειμένου το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ενός Δήμου να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά και κυρίως να συμβάλλει στην πρόληψη κινδύνων από την εκδήλωση ενός επικίνδυνου φυσικού φαινομένου είναι οι εξής:

Α) Οι επιστημονικούς φορείς (ερευνητικά κέντρα, ΑΕΙ,ΤΕΙ).
Β) Οι επιχειρησιακοί φορείς (κρατικές υπηρεσίες ).
Γ) Το κοινωνικό σύνολο(εθελοντικές οργανώσεις-ενημερωμένοι πολίτες).

Οι τρεις αυτοί πυλώνες επιβάλλεται να βρίσκονται σε στενή συνεργασία και συνεχή ζεύξη με το αρμόδιο Τμήμα του Δήμου προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και των καταστροφών.

Είναι προτέρημα η δυνατότητα άμεσης ανάλυσης των κινδύνων από πλευράς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.Μία τέτοια διάγνωση απορρέει ,ύστερα από την στενή συνεργασία και έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση με συνέπεια να δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρησιακούς φορείς να δράσουν στοχευμένα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Επίσης η σύνδεση με την κοινωνία διαμορφώνει ένα πλαίσιο ενημερωμένων πολιτών, οι οποίοι συμπεριφέρονται και προστατεύονται με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο σε ένα καταστροφικό φαινόμενο.

Ικανότητα θεωρείται για το εμπλεκόμενο προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του Δήμου να έχει μια ενιαία, ακριβή και πρακτικά εφαρμόσιμη αντίληψη για το πώς αναπτύσσεται, εξελίσσεται και, κυρίως, πότε και με ποια ένταση ένας κίνδυνος θα μετατραπεί σε καταστροφή. Έτσι αποφεύγεται η σύγχυση που πολλές φορές δημιουργείται κατά την διάρκεια εξέλιξης του φυσικού φαινομένου και επιφέρει αποτελέσματα με τραγικές συνέπειες.

Η επικοινωνία του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με μια επιτυχημένη όσο και αποτελεσματική επιστημονική δομή που θα έχει την ευθύνη της επιστημονικής πληροφόρησης και υποδείξεων,περιέχοντας όσο το δυνατό ενιαίες προσεγγίσεις, οι οποίες να καταλήγουν σε προτάσεις σαφείς και συγκεκριμένες προς τους επιχειρησιακούς φορείς, έτσι ώστε αυτοί να επιχειρούν στοχευμένα.

Μόνον έτσι θα υπάρχει δυνατότητα να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τους φυσικούς κινδύνους.Με λίγα λόγια το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου,πρέπει να έχει προσαρτημένα σε αυτό, άτομα σχετικά με το αντικείμενο. Ανθρώπους εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους που θα διαθέτουν στρατηγικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, των καταστροφών και των κρίσεων καθώς και να έχουν τον μέγιστο βαθμό γνώσεων ώστε να κατανοούν τι συμβαίνει σε κάθε στιγμή κρίσης. Ανθρώπους που προέρχονται από τον χώρο και που έχουν μάθει να αντιδρούν και να διαχειρίζονται ψύχραιμα μία δύσκολη κατάσταση όπως είναι η δημιουργία ή η εξέλιξη ενός φυσικού φαινομένου. Επιπλέον, θα πρέπει να διαθέτουν και την ικανότητα επαφής-επικοινωνίας με τους υπολοίπους αρμόδιους φορείς,για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό αντιμετώπισης κάθε συμβάντος.

Τα γεγονότα του καλοκαιριού ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πλέον μακάβριο και επώδυνο – για τον τόπο μας – τρόπο, ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι απλά ένα… διαδικαστικό κομμάτι στη διοίκηση ενός Δήμου. Και δυστυχώς η φονική πυρκαγιά του Ματιού ήρθε να μας θυμίσει ότι η γνώση και η εμπειρία είναι σε θέση να σώσει ζωές. Η άγνοια τις αφαιρεί…

 

* Ο Χαρίλαος Μαγκιώρης  είναι Απόστρατος  Υποβρύχιος Αξιωματικός Μηχανικός του Πολεμικού  Ναυτικού με τον βαθμό του Πλωτάρχη. Έχει εκπαιδευτεί στην Σχολή Καταπολέμησης Πυρκαγιών του Π.Ν σε όλους τους τύπους φωτιάς καθώς και στον Ατομικό-Βιολογικό-Χημικό Πόλεμο ενώ  έχει υπηρετήσει σε ευαίσθητες Επιτελικές Θέσεις Ευθύνης του Πενταγώνου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχουν σχέση με την Ασφάλεια Προσωπικού-Περιοχών-Εγκαταστάσεων και την Πολιτική Προστασία.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα