26.1 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Βριλησσίων Αλέξη Μαυραγάνη και του Δημάρχου Σκύρου Μίλτου Χατζηγιαννάκη κατατέθηκε στα πρακτικά της χθεσινής (30/5) συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ κείμενο με το οποίο ζητείται να μην πάρει θέση η ΚΕΔΕ για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα που αφορά κάθε αιρετό ξεχωριστά, ιδίως χωρίς προηγούμενη σύγκληση της γενικής συνέλευσης του οργάνου, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει υπέρβαση του ρόλου της και “θεσμική διολίσθηση”.

Το κείμενο συνυπογράφουν, καταθέτοντας την άποψή τους για “ηχηρό ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα της Κυριακής κατά της πρότασης των δανειστών, η Δημοτική Σύμβουλος Βριλησσίων Βούλα Αρσένη, η Δημοτική Σύμβουλος Βριλησσίων Μ. Πολίτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σκύρου Γιάννης Ελευθεριάδης, καθώς κι οι επίσης Δημοτικοί Σύμβουλοι Βριλησσίων Ελένη Σακισλή και Αθανασία Γκανά, ενώ τέθηκε προς συνυπογραφή και στο διαδίκτυο για κάθε αιρετό που συμφωνεί με τις αναφερόμενες θέσεις.

Ακολουθεί το κείμενο: 

Με τη χώρα μας να βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή, ως αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών μας κοινωνιών νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ανησυχία μας αλλά και την ξεκάθαρη θέση μας για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας και συνολικά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Έξω από  κομματικές σκοπιμότητες, ως μέλη δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμικών οργάνων εμπιστευόμαστε απολύτως την πρόσφατα δημοκρατικά εκλεγμένη θεσμική εκπροσώπηση του τόπου μας, την κυβέρνηση της χώρας, πέρα από επιμέρους κριτικές προσεγγίσεις που μπορεί να διατηρεί ο καθένας για χειρισμούς στη διάρκεια της εθνικής διαπράγματευσης που ανέλαβαν από 25/01 τα αρμόδια στελέχη της.

Αυτό είναι στην αντίληψή μας και το ουσιαστικό διακύβευμα της διαδικασίας, πέραν και πάνω κάθε άλλης ερμηνείας ξένων κέντρων ή/και εσωτερικών παραγόντων που δεν επιθυμούν ή δεν ενδιαφέρονται για τη σημασία της εθνικής και κοινωνικής κυριαρχίας. Εμπιστοσύνη στην εκλεγμένη κυβέρνηση ισοδυναμεί με εμπιστοσύνη στη λαϊκή κυριαρχία, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε οργανωμένης κοινωνίας  και κατεξοχήν στη χώρα μας που γέννησε τη δημοκρατία. Λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές και αξίες που είμαστε υποχρεωμένοι, πρωτίστως, να υπερασπιστούμε για να έχουμε και όλα τα άλλα αγαθά που από αυτές απορρέουν ιστορικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Η πατρίδα μας, όσο και η σχέση μας με την ευρωπαϊκή πορεία, έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει ακόμα μακρύτερα. Η εθνική – και ευρωπαϊκή – διαπραγμάτευση είναι πάνω από όλα διαπραγμάτευση της κοινωνίας μας, του λαού μας. Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των εκλεγμένων μας ως αυθεντικών εκπροσώπων μας δεν είναι κάτι άλλο από την αμφισβήτηση του ίδιου του λαού μας, της έκφρασής της πολιτικής βούλησής του και των δημοκρατικών επιλογών του – από την αμφισβήτηση της ισότιμης συμμετοχής στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων του κάθε πολίτη του ιστορικού και σημαντικού τόπου μας. 

Χαιρετίζουμε κάθε διατύπωση ελεύθερης γνώμης από τους εκπροσώπους  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όποια άποψη κι αν τάσσονται αιρετοί, ομάδες αιρετών, αυτοδιοικητικές συλλογικότητες και τοπικές/περιφερειακές παρατάξεις του Α΄και Β΄βαθμού της Τ.Α. Καλούμε, όμως, παράλληλα, τα μέλη των Δ.Σ, των  συλλογικών οργάνων της – ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, ΕΝΠΕ και άλλους φορείς αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης – να αρκεστούν στην έκφραση των σεβαστών προσωπικών τους απόψεων ως Δημάρχων, Περιφερειαρχών, Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, αλλά να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση να διολισθήσουν θεσμικά από το ρόλο τους επιχειρώντας να εκφράσουν συνολικά τα μέλη των σωμάτων που εκπροσωπούν σε ένα ιστορικής κρισιμότητας ζήτημα που αφορά κάθε αιρετό ξεχωριστά, ιδίως χωρίς νομιμοποίηση από γενικές συνελεύσεις των αναφερόμενων οργάνων.

Εκφράζουμε τη γνώμη μας καθαρά και ξάστερα. Τασσόμαστε υπέρ της σθεναρής στήριξης στη θεσμική δημοκρατική επιλογή της εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας του τόπου για διενέργεια δημοψηφίσματος και καταψήφισης της πρότασης των δανειστών με συνέχιση της ανυποχώρητης εθνικής διαπραγμάτευσης συνολικά βιώσιμη οικονομικά λύση.

Λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην αντιδραστική «πρόταση» των δανειστών και, κυρίως, στην προσπάθεια ταπείνωσης της εκλεγμένης ηγεσίας μας και εν τέλει στην επιχείρηση εξευτελισμού και υποδούλωσης της κοινωνίας μας, του άξιου και περήφανου λαού μας.       

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα