23.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΚΟΜΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΣΤΟ «ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ» Ο ΓΑΠ

ΚΟΜΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΣΤΟ «ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ» Ο ΓΑΠ

Η, επί μήνες, σιγοψιθυριζόμενη κίνηση Παπανδρέου , είναι πια γεγονός και σίγουρα το νέο κόμμα θα αποτελέσει την wild card  των εθνικών εκλογών, που εν πολλοίς, επέσπευσε με τις κινήσεις και τις στρατηγικές επιλογές του, εντός κι εκτός Βουλής,  ο Αντώνης Σαμαράς.

Η «ζαριά» Παπανδρέου, ανακάτεψε για τα καλά το «τραπέζι» και προκαλεί σοβαρούς πονοκεφάλους στους περισσότερους από τους «παίκτες», σε καθέναν για διαφορετικούς λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ,  ή εν πάση περιπτώσει ό,τι από αυτό έχει απομείνει ως σύμβολο και όνομα  στο «μόρφωμα» Βενιζέλου, πνέει τα μένεα και δικαίως ανησυχεί περισσότερο από όλους , ακόμη και για την πολιτική του επιβίωση.

Εάν, ως υπόθεση εργασίας, θεωρήσουμε ότι το άθροισμα και των δυο χώρων θα κινηθεί στο όριο του ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑΣ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται εύκολα ότι  πιθανή είσοδος του κόμματος Παπανδρέου στη βουλή ( άρα ποσοστό άνω του 3%) , θα λειτουργήσει  αντιστρόφως ανάλογα με το ποσοστό που θα καταφέρει να συγκρατήσει  ο Ευ. Βενιζέλος και οι επιτελείς του.

Το πρώτο δείγμα γραφής της  Χ. Τρικούπη  είναι ενδεικτικό της γραμμής, περί ανηθικότητας-προσωπικών στρατηγικών και  διάσπασης-αποστασίας  που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στο Γιώργο Παπανδρέου ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και λιγότερο απέναντι στα στελέχη που θα επιλέξουν τη συμπόρευση μαζί του.

Η γραμμή θα είναι ευδιάκριτη ολόκληρη την προεκλογική περίοδο με στόχο να καταδείξει ιδιοτελή κίνητρα – ρεβάνς  στον  Παπανδρέου , που (κατά την Τρικούπη)  «διαλύει» το κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του,  Ανδρέας  Παπανδρέου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος απεδέχθη όλα τα πολιτικά προτάγματα , ακόμη και το ανοιχτό συνέδριο αρχών και θέσεων του ΠΑΣΟΚ,  που είχε θέσει ο προκάτοχός του, με προφανή στόχο να κλείσουν τη στρόφιγγα ψηφοφόρων και στελεχών που «καλοβλέπουν» ή έστω προβληματίζονται από την κίνηση Παπανδρέου.

Η πολιτική «ασφυξία» που προκαλεί στον Ευ. Βενιζέλο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόσο το νέο κόμμα, όσο και η ταύτιση επί μακρόν με το στείρο κυβερνητισμό, αλλά και η συμπόρευσή  με επιλογές  Σαμαρά, τύπου Μπαλτάκου, Βορίδη, Γεωργιάδη και άλλων τινών, «πολιτικά τοξικών» για μεγάλη μερίδα της ψηφοσυλλεκτικής επιρροής του πάλι ποτέ ΠΑΣΟΚ , έχουν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για το Β. Βενιζέλο και την ηγετική του ομάδα, είτε μπει είτε (πολύ περισσότερο) δεν περάσει το κατώφλι της Βουλής.

«Πονοκέφαλο» για τελείως διαφορετικούς λόγους, προκαλεί το νέο κόμμα, και στην  Κουμουνδούρου, καθώς η τοποθέτησή του στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων ανάχωμα για μια σειρά «πολιτικά άστεγων» (από το ΠΑΣΟΚ προερχομένων κυρίως) ψηφοφόρων , που απρόθυμα μετακινούνταν προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως , με λίγα λόγια, αν οι δημοσκοπικές προβλέψεις περί  ακραίας πόλωσης  μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ  επιβεβαιωθούν, να  «φρενάρει» εκείνο το ικανό και αναγκαίο κομμάτι ψηφοφόρων που θα άφηνε δυνητικά το «παράθυρο» της αυτοδυναμίας  του ΣΥΡΙΖΑ ανοιχτό, ή ακόμη (αν ισχύει φυσικά το περί κλεισίματος της ψαλίδας μεταξύ των δύο μονομάχων) και να αμφισβητήσει την καθαρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, θα σπεύσουν άμεσα  in verbis τουλάχιστον να κλείσουν κάθε χαραμάδα συζήτησης περί του ενδεχομένου μετεκλογικής σύμπραξης με το κόμμα Παπανδρέου, για να κοπούν μαχαίρι οι «κακές σκέψεις» των πασοκογενών, και εύκολα επίσης αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Παπανδρέου θα βάλλεται καθημερινά παντού από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επιλογές  που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο.

Ο έτερος με πονοκέφαλο χώρος θα είναι αναντίρρητα το, σε μεγάλο βαθμό, απολιτίκ αλλά πολυσυλλεκτικό κι «ευρύχωρο»  ΠΟΤΑΜΙ του Στ. Θεοδωράκη, που προσδοκούσε και προσδοκά λογικά σε εισροή  όλων εκείνων των απογοητευμένων, πολιτικά αστέγων και προβληματισμένων από κυβέρνηση και αντιπολίτευση ψηφοφόρων, στις τάξεις του, και που τώρα βλέπει, μια ακόμη επιλογή  να δημιουργείται στα πλευρά του, ασχέτως του τελικού πολιτικού αποτελέσματος του εγχειρήματος Παπανδρέου.

Η ΝΔ , ίσως, είναι ο μόνος χώρος στην παρούσα συγκυρία, που αν δεν καλοβλέπει την κίνηση αυτή, τουλάχιστον δε νοιώθει άμεσα απειλούμενη, τουλάχιστον εκ δεξιών της.

Βεβαίως όλη αυτή η συζήτηση γίνεται με βάση την πιθανότητα εισόδου του νέου κόμματος στη Βουλή.

Αυτό  που ελάχιστοι μετρούν όμως και είναι εξίσου κρίσιμο, είναι τι θα συμβεί αν  τελικά δεν περάσει το κατώφλι του 3% το κόμμα Παπανδρέου.

Τότε και με υπόθεση εργασίας και πάλι ότι επιβεβαιώνονται οι τάσεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τους ΑΝ.ΕΛΛ να δίνουν μάχη επιβίωσης τα ποσοστά των δύο χώρων αυτών , αθροίζονται μαζί με τους υπόλοιπους που θα μείνουν εκτός Βουλής, και αυξάνουν δραματικά  το ποσοστό των «λοιπών» και πάντως εκτός βουλής δυνάμεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κατώτερο εκλογικό όριο της όποιας αυτοδυναμίας…

Στις 25, ημέρα  Κυριακή, το βράδυ, θα φανεί τελικά ποιοι  έχουν πολιτικό μπόι και ποιοι  μετρούν τη σκιά τους για μπόι , νομίζοντας  ότι είναι μεγάλοι….

Σίγουρα πάντως ένας από τους τίτλους της βραδιάς θα είναι «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος  θανάτου»… συμπληρώστε ελεύθερα το υπόλοιπο…

 Χρήστος Τσεμπέρης

Δημοσιογράφος 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα