17.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΟΝΕΩΝ…. ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΟΥΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΟΝΕΩΝ…. ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΟΥΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη περιοχή μας, η μεγαλύτερη ετήσια, αθλητική διοργάνωση της χώρας μας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Μια διαδρομή χιλιάδων ετών και εκατομμυρίων συμμετοχών. Μια διαδρομή με τεράστια ιστορία.

Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι αυτού του ιστορικού αθλητικού δρόμου, πραγματοποιείται στην Ανατολική Αττική, η οποία όμως, όπως έχει μείνει πίσω στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού, έτσι έχει μείνει πίσω σε κάθε είδους αθλητική υποδομή. Μια περιοχή η οποία αυξάνεται πληθυσμιακά ραγδαία την τελευταία δεκαετία, έχει μείνει με αθλητικές υποδομές της δεκαετίας του ‘90. Η οποιαδήποτε σοβαρή επένδυση της πολιτείας τα τελευταία 15 χρόνια και αυτή λόγω των Ολυμπιακών αγώνων, ήταν το κωπηλατοδρόμιο . Ένας υπέροχος χώρος από κάθε άποψη με τεράστιες δυνατότητες, που και αυτός έχει αφεθεί σήμερα στη τύχη του… Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας, στη σημερινή προβληματική καθημερινότητά μας, ο αθλητισμός αποτελεί διέξοδο. Αποτελεί αγαθό κοινωνικής συνοχής και απαραίτητη προϋπόθεση ευημερίας και ισορροπίας. Η δυνατότητα άσκησης για μικρούς και μεγάλους θα έπρεπε να αποτελεί κυρίαρχη δράση και σκέψη υπηρεσιών και δομών.

Για να γίνει όμως αυτό πράξη, θα πρέπει να υπάρχουν οι αθλητικές υποδομές. Ποιες υποδομές όμως; Όταν οι γονείς που μένουν στην Ανατολική Αττική για να καταφέρουν να πάνε το παιδί τους ή ακόμα και τον εαυτό τους σε κάποια αθλητική εγκατάσταση, θα πρέπει αφού πρώτα βρουν τον σπάνιο και υπέρ-πολύτιμο χρόνο, αφού καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος συμμετοχής, να διανύσουν τελικά και τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις για να πάνε να γυμναστούν – προπονηθούν σε αδειοδοτημένους και τουλάχιστον αξιοπρεπείς αθλητικούς χώρους. Δεν τους φτάνει δηλαδή η δύσκολη καθημερινότητα, έχουν να αντιμετωπίσουν αφού επέλεξαν το αυτονόητο, να αθληθούν δηλαδή τα παιδιά τους, μια απίστευτη «μαραθώνια διαδρομή».

Σε μια περιοχή από τον Γέρακα μέχρι τη Ραφήνα και από το Λαύριο μέχρι το Μαραθώνα, σε μια περιοχή με περισσότερους από 300.000 κατοίκους, οι αδειοδοτημένες και σοβαρές αθλητικές εγκαταστάσεις είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και υπαρκτό και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από τους ίδιους τους Δήμους για πολλούς και διαφόρους λόγους. Το κράτος θα πρέπει επιτέλους να σταθεί δίπλα στην ανάγκη αυτή και να λειτουργήσει άμεσα χωρίς γραφειοκρατικά τερτίπια και δικαιολογίες…

Η δυνατότητα ενασχόλησης με τον αθλητισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική υγεία, την ψυχική ηρεμία και ισορροπία. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη καθημερινότητα σχεδόν όλων των κατοίκων και είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ενισχυθεί με κάθε μέσο και τρόπο. Η πολιτιστική ταυτότητα κάθε κοινωνίας βασίζεται και στην αθλητική της επάρκεια, τόσο στις υποδομές, αλλά όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία ίσως ενοποιητικά στοιχεία της Ελληνικής κοινωνίας. Προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, υψηλά συναισθήματα, προάγει τη συνεργασία και την ομοψυχία. Όλα δηλαδή όσα είναι ουσιώδη για μια κοινωνία με υψηλό πολιτιστικό επίπεδο.

Το ερώτημα λοιπόν για αυτούς που έχουν «το μοίρασμα» των κονδυλίων είναι, αν θέλουν να γίνει κάτι ή απλά θεωρούν, πως μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι Ελληνικές οικογένειες το να κάνουν ένα «μαραθώνιο» καθημερινά για να αθληθούν είναι λογικό…

Ο Βασίλης Σπαντούρος είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα