29.7 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας –Πικερμίου, με θέμα «Γνωμοδότηση επί της υπό ανάρτηση Μελέτης Οριοθέτησης Ρέματος Ραφήνας και συμβαλλόντων ρεμάτων», ο κ. Μπουρνούς έσπασε το φράγμα των αρμοδιοτήτων του ως θεσμικός φορέας.  Έλαβε μόνος του απόφαση για την ανάρτηση της εν λόγω μελέτης και μόνος του αποφάσισε να ακυρώσει την προτεινόμενη  γνωμοδότηση – εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το εν λόγω θέμα. Με ξέφρενη αλαζονεία, παριστάνοντας τον αναλυτή επιστημονικών κειμένων και όχι μόνον, τον παντογνώστη όλων των θεμάτων(!), ο κ. Μπουρνούς εμφάνισε τον εαυτό του ως τον μοναδικό που γνωρίζει τα πάντα ακόμη και για αυτό το μέγα θέμα που αφορά την επικύρωση των οριογραμμών  του ρέματος, για την έκδοση του ανάλογου ΦΕΚ.

Πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την γνωμοδότηση των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ακυρώνοντας την τεχνική της τεκμηρίωση και ουσιαστικά ταπεινόνωντας τους συντάκτες της (άραγε πόσο υπερήφανος πρέπει να αισθάνεται ο κ. Αντιδήμαρχος που συνυπέγραφε την εισήγηση;), αφού επέλεξε να  «ακούσει» μόνον την αντι-εισήγηση του μηχανικού, που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης και προφανέστατα υπεραμύνθηκε τα πεπραγμένα της. Μια μελέτη, η οποία δεν έλαβε υπόψη της καμία γνώμη-παρατηρήση  ούτε των ειδικών επιστημονικών φορέων, ούτε των εξειδικευμένων επιστημόνων και περιβαλλοντικών συλλόγων, ούτε και αυτή της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αλλά ούτε καν  τις επιστημονικές εισηγήσεις-προτροπές των ειδικών για την μελοντική αποτροπή μιας φονικής καταστροφής ανάλογης με την πρόσφατη πλημμύρα στην Μάνδρα.

Ο κ. Μπουρνούς, υπερασπίστηκε και υιοθέτησε την μελέτη οριοθέτησης του μελετητή, η οποία εκπονήθηκε με βάση δικές του «αμφιταλαντευόμενες» παραδοχές και οι οποίες στην ουσία εστιάζουν στην οριοθέτηση του ρέματος στις υπάρχουσες κατασκευές (λόγω του κόστους! όπως ανέφερε). Συμπερασματικά ο κ. Μπουρνούς:

  • Συμφώνησε στην μη κατασκευή του φράγματος ανάσχεσης στην πεδιάδα των Σπάτων που -κατά την μελέτη σχεδιασμού- θεωρείται η μόνη λύση για την μείωση της παροχής νερού και άρα μια από τις βασικές προϋπόθεσεις για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως της εντός σχεδίου περιοχής της Ραφήνας και η οποία είναι η πρόβλεψη ασφαλούς παροχέτευσης σε διάστημα 50ετίας .
  •  Δεν αποδέχεται προκλητικά, ότι η εκβολή του ρέματος Ραφήνας σύμφωνα με το ΦΕΚ 142Α/3.8.2018  έχει ενταχθεί στους υγροτόπους Α΄προτεραιότητας.
  • Προσπέρασε- παρέκαμψε το σοβαρό πρόβλημα της ασυμβατότητας των ισχυουσών  ρυμοτομικών γραμμών  στην παραρεμάτια ζώνη της πόλης της Ραφήνας, με τις προτεινόμενες οριογραμμές του ρέματος, για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου.
  • Δεν τον απασχόλησε καν, αν οι προτεινόμενες γραμμές οριοθέτησης εισχωρούν στην ζώνη απαλλοτρίωσης του προτεινόμενου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.
  • Δεν ενδιαφέρθηκε  σε ποια απόσταση από την οριοθέτηση του ρέματος θα κατασκευαστεί το άλλο προγραμματιζόμενο πολυδιαφημιζόμενο δημόσιο έργο, αυτό, της επέκτασης της Αττικής οδού και του προαστιακού προς το λιμάνι της Ραφήνας (δεν αποτυπώνεται καν, στο σχέδιο μελέτης!) αλλά  ούτε και για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην επέκταση της Λεωφόρου Φλέμιγκ.
  • Δεν «ίδρωσε τα αυτί του» αν  η προτεινόμενη οριοθέτηση ταυτίζεται με τα έργα διευθέτησης του εγκιβωτισμού του ρέματος  με σαρτζανέτια και μπετά, τα οποία   καταστρέφουν δια παντός την υδρόφιλη βλάστηση της παρόχθιας και παραρεμάτιας ζώνης, πράγμα που προσβάλει ουσιαστικά το πνεύμα του χαρακτηρισμού του ως ρέμα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Τον κ. Μπουρνού μάλλον δεν τον αφορά και η οδηγία 2007/60 για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, διότι μια μελέτη οριοθέτησης προφανώς και  εκπονείται σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας τα οποία  εστιάζονται στην πρόληψη, στην προστασία και στην ετοιμότητα. Σχέδια με τα οποία  δίνεται περισσότερος χώρος στους ποταμούς και στα ρέματα, για την φυσική ικανότητα του εδάφους στην  κατακράτηση των υδάτων προκειμένου να αποφεύγονται  οι αρνητικές επιπτώσεις του φυσικού φαινομένου της πλημμύρας, στην υγεία των ανθρώπων, στο περιβάλλον, στην πολιτιστική κληρονομιά και στην οικονομική δραστηριότητα.

Με λίγα λόγια, η προτεινόμενη μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας στερείται της θεσμικής κατοχύρωσης των ρεμάτων, που στηρίζεται στις βασικές αρχές:

  • Της προστασίας της φυσικής οντότητας.
  • Της συνειδητοποίησης του ενιαίου χαρακτήρα του ρέματος.
  • Της αξιοποίησής του ως φυσικού στοιχείου μέσα στην πόλη.

Ζητήματα τα οποία έθετε εν πολλοίς και η γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου,  την οποία προκλητικά ο Δήμαρχος κ. Μπουρνούς ακύρωσε, προφανώς για τους δικούς του πολιτικούς λόγους .

 

Αμαλία Τόκα

Δημοτική Σύμβουλος

Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα