20.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΕΛ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ...

Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΕΛ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΕΥΒΟΪΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε, λέει ο λαός. Η πολιτική του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου στο πρόβλημα της αποχέτευσης ξεπερνά ακόμα και την παροιμία. Θυμίζει τον καπετάνιο στο Σουέλ της Ιωάννας Καρυστιάνη, που ταξιδεύει με το φορτηγό πλοίο του στον Ειρηνικό, και κανείς δεν έχει αντιληφθεί, ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του, ότι δεν βλέπει.  

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η αλλοπρόσαλλη τακτική του δημάρχου έχει ήδη συμβάλει στην επιβολή των εξοντωτικών προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που θα γονατίσουν το δήμο στερώντας του την κρατική χρηματοδότηση. Μόλις κληθούμε να πληρώσουμε την πρώτη δόση από το μερίδιό μας στο πρόστιμο των 10.000.000 ευρώ, γεγονός που προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Μάρτη, θα πληρώνονται σύμφωνα με το νόμο μόνο οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων ενώ τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν και θα επιβληθεί αυξημένο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στους δημότες μέχρι και 3‰.  

Ο δήμος ξόδεψε 30.000 ευρώ για μια μελέτη σύνδεσης με την Ψυττάλεια, η οποία δεν έπρεπε να ξεκινήσει καν για λόγους επιστημονικούς (όπως εξήγησε εκ των υστέρων η ίδια η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου που την ανέλαβε), διοικητικούς (επειδή υπήρχε ήδη απορριπτική απόφαση της πολιτείας) και πολιτικούς (λόγω της αντίδρασης των εκπροσώπων εκατομμυρίων συμπολιτών μας της Νότιας Αθήνας και του Πειραιά). 

Η ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

Όταν δε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου η αποχέτευση της πόλης μας μπήκε στα …προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης τους 1 δις από την Ελλάδα και η 9μελής διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε ζήτησε να χωροθετήσουμε το ΚΕΛ στην ευρύτερη περιοχή προτείνοντας το Πλατύ Χωράφι, ο δήμαρχος, αφού άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνεί, άρχισε την κολοκυθιά προτείνοντας με τη σειρά του μία άλλη θέση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Κι όταν η θέση αυτή απορρίφθηκε, ξεκίνησε αλληλογραφία με τον αρμόδιο υπουργό λέγοντας ότι δεν είχε μπει σωστά η καρφίτσα στο χάρτη.

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου προβλέπεται πλέον η υποχρέωση της συμμόρφωσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κατά συνέπεια, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, ο δήμος θα είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την απόφαση της κυβέρνησης για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.

Είναι πια φανερό ότι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου αναμένει μια τέτοια εξέλιξη ώστε στους μεν συμπολεμιστές του για την Ψυττάλεια να λέει πως εξαναγκάστηκε, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους να εμφανίζεται ως διαπραγματευτής με βραβείο Χάρβαρντ. Μόνο που, στην περίπτωση της αναγκαστικής αποδοχής, ο δήμος εκτός από οικονομικά θα έχει εκπέσει και πολιτικά όσον αφορά το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού. Η παράκαμψη του θα έχει οδυνηρές συνέπειες στις δυνατότητες επέμβασης στην ποιότητα και την αρτιότητα του έργου. Πώς να σου εμπιστευθούν κάτι εναντίον του οποίου έδωσες μάχη;

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η κυβέρνηση  προτείνει τη δημιουργία στο Πλατύ Χωράφι ενός πάρκου  με το μέγεθος του Εθνικού Κήπου. Ανάμεσα στα δέντρα θα υπάρχουν κλειστές, άοσμες και αθόρυβες εγκαταστάσεις τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού με μεμβράνες. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα αποτελούν το 1/3 του πάρκου και θα αποδίδουν καθαρό και απολυμασμένο νερό για άρδευση σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Μπορεί να υπάρχουν γήπεδα και άλλες πολιτιστικές εγκαταστάσεις αυτοηλεκτροδοτούμενες από το βιοαέριο που θα παράγεται. Κι επειδή το καθαρό νερό είναι τόσο ακριβό και πολύτιμο για να πετιέται στη θάλασσα όταν περισσεύει, μπορεί να δημιουργηθεί εκεί ακόμα και μία τεχνητή λίμνη όπως στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Η υλοποίηση όλων αυτών θα διασκεδάσει τους φόβους εκείνων που επιφυλάσσονται ή αντιπαλεύουν ένα έργο υγείας και πολιτισμού το οποίο, εκτός των άλλων, θα αναβαθμίσει τις αξίες στην περιοχή και θα προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίες στους νέους της πόλης μας.

Αν πολεμάμε εναντίον του, πώς θα ελέγξουμε τη σωστή υλοποίησή του; Αντί να παίζουμε την κολοκυθιά αλλάζοντας καρφίτσες στο χάρτη, δεν θα ήταν σοφότερο να ασχολούμαστε συλλογικά με την ποιότητα και την αρτιότητα του έργου;

 

Ευάγγελος Μαυρουδής είναι

Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

(Ο πίνακας στη φωτογραφία εικονίζει το λιμάνι της Ραφήνας.  Είναι έργο της ζωγράφου Φούλης Μητσιάλη)

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα