20.6 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΝΤ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Τ.Ε.Ε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΝΤ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Τ.Ε.Ε.

Η ανθρωπότητα αλλάζει με εκθετικούς ρυθμούς. Ζούμε στην εποχή του millisecond και του terabyte. Πρόσφατα προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ από την κρατική τηλεόραση το οποίο παρουσίασε την κατάληψη των χρηματιστηριακών αγορών από διάφορα συστήματα υπολογιστών και λογισμικών τα οποία σε χρόνο dt αγοράζουν και πωλούν μετοχές ανά τον πλανήτη προσπαθώντας να εκτιμήσουν την πιθανή τιμή αγοράς από ανταγωνιστικό σύστημα σε μελλοντικό χρόνο, τα λεγόμενα παράγωγα.

Οι ρυθμοί είναι απίστευτα γρήγοροι και η παγκόσμια πλέον αγορά αδυσώπητη. Και αυτό δεν είναι το μέλλον. Είναι το παρόν. Ένα παρόν στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε, να εργαστούμε, να συναγωνιστούμε συναδέλφους επιστήμονες, να ανταγωνιστούμε ξένους μηχανικούς σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. 
Οι φετινές εκλογές του ΤΕΕ είναι εκλογές ορόσημο τόσο για το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον ρόλο του ως Τεχνικό Σύμβουλο του Κράτους, όσο και για την Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Η παράταξή μας με την διακήρυξη της αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο κινείται η μέχρι σήμερα δράση του ΤΕΕ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την ανανεωτική της πρόταση αλλάζει την δομή και επανεγκαθιδρύει το Τεχνικό Επιμελητήριο ως πυλώνα στήριξης του τεχνικού κόσμου, του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδος και γιατί όχι των Βαλκανίων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την φετινή της διακήρυξη δεσμεύεται να δώσει μέχρις εσχάτων μάχη για την αναδόμηση και εξέλιξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε φορέα γνώσης, καινοτομίας, ιδεών και επιστημονικότητας, ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις τόσο στην οργανωτική δομή, όσο και στις επιστημονικές δράσεις. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τεχνικού κόσμου, στην εξέλιξή του και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του σε σχέση με τους συναδέλφους της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και του κόσμου. 

Γνωρίζοντας ότι μέσα στον χωροχρόνο των μνημονίων, οι εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών, μειώσεις κρατήσεων, μειώσεις εισφορών και άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεν αποτελούν δράσεις ελεγχόμενες από το εσωτερικό αλλά από τους δανειστές, οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επικεντρώνονται στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αύξηση του δυναμικού που δρα προς όφελος του συνόλου του τεχνικού κλάδου, στην αλλαγή και βελτιστοποίηση των δομών του ΤΕΕ, στην δημιουργία νέων τμημάτων που θα αυξήσουν την απασχόληση αλλά και την συμμετοχή των μελών του τεχνικού κόσμου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 
Το οργανόγραμμα του ΤΕΕ θα πρέπει να αναμορφωθεί και να βελτιστοποιηθεί.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει να δημιουργηθούν επιπλέον τμήματα Επιμόρφωσης και Project Management. Το τμήμα επιμόρφωσης θα ασχολείται αποκλειστικά με την συνεχή επιμόρφωση των μελών του ΤΕΕ, μέσα από σεμινάρια ή κύκλους συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σε συνεργασία με το ΕΜΠ ή άλλα Πανεπιστήμια της χώρας ή της αλλοδαπής.

Για τον λόγο αυτό τα τμήματα Δ και Ε του ισχύοντος οργανογράμματος καλούνται να αναδιοργανωθούν σε πιο ευέλικτο σχήμα και δομή. Ένα ανεξάρτητο τμήμα που προτείνεται να δημιουργηθεί είναι αυτό του Project Management (PM).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το PM είναι ένα ευρέως διαδεδομένο εργαλείο διοίκησης και διαχείρισης έργων και προγραμμάτων. Στο Αυστριακό Δημόσιο, για παράδειγμα, δεν προσλαμβάνονται άτομα τα οποία δεν είναι πιστοποιημένοι PM από κάποιον διεθνή φορέα!

Προτείνεται η ίδρυση του τμήματος PM το οποίο αρχικά θα επιλέγει τις δράσεις, έργα και προγράμματα του ΤΕΕ που θα μπαίνουν υπό την ομπρέλα του project management και θα διεκπεραιώνονται με τις μεθόδους του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή εξέλιξή του καθώς το εργαλείο αυτό παράγει συνεχή βελτιστοποίηση και αύξηση της ποιότητας. 
Η συμμετοχική δημοκρατία πρέπει και είναι ώρα να λάβει σάρκα και οστά πλέον στον τόπο που την γέννησε 2500 χρόνια πριν.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προτείνει την δημιουργία του τμήματος «Καινοτομίας και νέων έργων» το οποίο θα είναι ανοικτό για όλα τα μέλη του ΤΕΕ και στο οποίο κάθε μέλος θα μπορεί να καταθέτει προτάσεις και ιδέες για έργα υποδομής, βελτίωσης, αναβάθμισης ή καινοτόμες ιδέες για έργα και προγράμματα. Το τμήμα αυτό θα λαμβάνει όλη την πληροφορία και αφού την κατηγοριοποιεί, θα ερευνά πιθανούς πόρους χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα ή τα διάφορα προγράμματα, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το τμήμα στην συνέχεια θα αναλαμβάνει την προώθηση και υλοποίηση του Project με διαδικασίες σύγχρονου Project Management ενώ οι καλύτερες προτάσεις της χρονιάς θα βραβεύονται.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσα από το πρίσμα της ανοικτής συμμετοχής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος όλων των μελών του, προτείνει επίσης για το παραγωγικό αντικείμενο των Πραγματογνωμόνων, την δημιουργία ηλεκτρονικού καταλόγου μελών, όπου η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση ενώ παράλληλα κάθε μέλος που κληρώνεται δεν θα μπορεί να συμμετέχει το ίδιο έτος. Επιπλέον η πλατφόρμα θα έχει την δυνατότητα βαθμολόγησης μέσα από αντικειμενικά κριτήρια και όχι μετά την κατάθεση της μελέτης ώστε αυτά να είναι αδιάβλητα. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η εξέλιξη των μελών, η βελτίωσή τους και η βράβευση των καλύτερων. 

Το τμήμα θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων (Τμήμα ΣΤ) σε συνεργασία με το τμήμα Δημοσιότητας και Επικοινωνίας (Τμήμα ΙΑ) είναι εργαλεία ανάπτυξης και διαφήμισης του στελεχιακού δυναμικού της χώρας, αλλά και εργαλεία εισροής πόρων προς το εσωτερικό μέσω έργων και προγραμμάτων. Με την κατάλληλη λειτουργία μπορούνε να συμβάλλουν τόσο στην αύξηση της απασχόλησης των μελών του ΤΕΕ όσο και στην εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση δράσεων. Η αναδόμηση των τμημάτων αυτών μέσα από διαδικασίες Στρατηγικού Σχεδιασμού και σύγχρονου Marketing είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και για το λόγο αυτό συνάδελφοι με εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό αλλά και γνώσεις των παραπάνω τεχνικών θα έχουν το κύριο λόγο στην συγκρότηση ομάδων για τις δράσεις αυτές.

Η επιστημονική κοινότητα, ο τεχνικός κλάδος περνάει ίσως μία από τις σημαντικότερες φάσεις της ζωής του. Η κρίση κρύβει ευκαιρίες και εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολά τα καταφέρνουμε. Ήρθε η ώρα η νέα γενιά επιστημόνων να υψώσει το ανάστημά της και να δώσει ένα βροντερό παρόν στο κάλεσμα της πατρίδας για ανιδιοτέλεια, για αξιοκρατία, για νέες ιδέες μέσα από την ηθική και την συναδελφικότητα, μέσα από την ομαδική δουλειά και την εξωστρέφεια. Ο ατομικισμός, οι προσωπικές στρατηγικές, οι κάστες και τα στεγανά είναι ενέργειες που ζήσαμε όλοι στο παρελθόν και πρέπει να μείνουν εκεί, θαμμένες για πάντα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τολμάει να κάνει το άλμα στο σύγχρονο κόσμο, τολμάει να κάνει το άλμα στο μέλλον μέσα από αρχές που οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία. Και τέτοιες αρχές δεν είναι άλλες από την αξιοκρατία, την ανιδιοτέλεια, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την συμμετοχή των πολλών σε ένα κοινό στόχο σε ένα κοινό όραμα. Την αναγέννηση της Ελλάδας μέσα από την αναγέννηση του επιστημονικού κόσμου, την εξέλιξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε φάρο πολιτισμού.

Πέτρος Σαντ
Αγρονόμος & Τοπογράφος
Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Certified PM IPMA-D

Ο Πέτρος Σαντ είναι υποψήφιος στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα