22.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Τρεις μόλις μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα δε λένε να σταματήσουν. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή, όπου αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυτό της υποστελέχωσης των σχολείων του πρωινού και κυρίως του ολοήμερου προγράμματος. Στα περισσότερα σχολεία της Ανατολικής Αττικής οι γονείς είναι αναγκασμένοι να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο νωρίς το μεσημέρι, ακόμα και λίγο μετά τις 12 και έτσι είναι υποχρεωμένοι, είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν κάποιον να τους τα πάρει, είτε να πηγαίνει ο παππούς ή η γιαγιά να τα παίρνει.

Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις που γονείς δεν εργάζονται, με τη λογική ότι εφόσον η δημόσια εκπαίδευση δεν παρέχει τη φύλαξη για τα παιδιά τους έως νωρίς το απόγευμα και δεν έχουν κάποιον να τους κρατάει το παιδί, η εργασία για τη μητέρα καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη. Είναι λυπηρό που αυτή την εποχή, της κρίσης και της ανέχειας, κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση δεν μεριμνούν για τους νέους γονείς και τα παιδιά, προκειμένου να έχουν πέρα από τη δημόσια εκπαίδευση και την φροντίδα και παροχή εξωσχολικών δραστηριοτήτων μέχρι το απόγευμα.

Από τη μία το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες, με την υποστελέχωση εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες και από την άλλη η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κοιτάξει πέρα από τη μύτη της στην εξεύρεση νέων πόρων με άλλους τρόπους, όπως ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα, παρά μόνο στοχεύει να έχει έσοδα από τα δημοτικά τέλη από τους δημότες, χωρίς καν να ψάχνει νέες πηγές χρηματοδότησης.

Η επόμενη ημέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από τη γκρίνια για μείωση των πόρων από τους σημερινούς δημάρχους, όπου πολλοί από αυτούς έμαθαν στα εύκολα τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να στοχεύει στις παροχές σε νέους και εργαζόμενους γονείς, με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, προκειμένου να μην οδηγούνται οι περισσότεροι στην πολυδάπανη ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά να έχουν τα βασικά, προστατεύοντας το θεσμό των ολοήμερων σχολείων στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, ανακουφίζοντας τους γονείς ώστε να νιώθουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι έχουν δίπλα τους δήμους, δίνοντάς τους κίνητρα για δημιουργία οικογένειας και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα