14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ & ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ & ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ

Σημαντική η παρέμβαση του ερευνητή της τοπικής ιστορίας της Ραφήνας κ. Δημήτρη Μακρή, ο οποίος όχι μόνο επισημαίνει τα ιστορικά στοιχεία της εποχής, αλλά εκφράζει και το μεγάλο παράπονο των πρώτων κατοίκων, της μετέπειτα ονομαζόμενης Ραφήνας, των Σαρακατσαναίων που βρίσκονταν στα ορεινά (παρυφές της Πεντέλης) από το 1850 και των  Λιγνιτωρύχων που εποίκησαν την περιοχή της σημερινής Διασταύρωσης Ραφήνας από το 1915, αρκετά χρόνια πριν την εγκατάσταση των εκ Μικρασίας προσφύγων στα παράλια και μάλιστα των Τριγλιανών που επικράτησαν πάντων. 

Ο κ. Μακρής εστιάζει το πρόβλημα στην νέα βιβλιοθήκη Ραφήνας που στεγάζεται στο παλιό προσφυγικό δημοτικό σχολείο, όπου υπάρχουν παλιές φωτογραφίες μόνο των προσφύγων και όχι των υπολοίπων κατοίκων που συνέδραμαν τις εργασίες του έργου, αλλά και του πολιούχου ναού της Παντοβασίλισσας (Βασίλισσας των πάντων) στο κτίσιμο του οποίους συνέδραμαν εργαζόμενοι και οι προαναφερόμενοι κάτοικοι, αν και αποδεικνύεται από φωτογραφίες της εποχής που έχει στην κατοχή του.

Πιο κάτω το άρθρο που μας έστειλε. 

Στον Διάδρομο της καινούριας βιβλιοθήκης που στεγάζεται στο παλιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο έχουν τοποθετηθεί κάδρα με φωτογραφίες του λιμανιού, του οικισμού των Τριγλιανών κι άλλες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα του προσφυγικού στοιχείου.

Όμως δεν παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Ραφήνας. Στο σχολείο αυτό φοίτησαν μέχρι το 1957 και τα παιδιά  από τον οικισμό των Λιγνιτωρύχων, καθώς και των Σαρακατσάνων.

Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο (παράγκα) κατασκευάσθηκε το 1946 από την ξυλεία του Οχυρού των Γερμανών. Την κατασκευή την ανέλαβε το ΕΑΜ. Εκτός από τους Τριγλιανούς μαστόρους ,δούλεψαν και οι μποσικαδόροι λιγνιτωρύχοι, οι οποίοι γνώριζαν την  τέχνη του μαραγκού.

Ακόμη πρέπει να επισημάνω ότι στην ανέγερση του Ναού της Παντοβασίλισσας εργάστηκαν και λιγνιτωρύχοι.

Αυτοί όμως απουσιάζουν από το φωτογραφικό υλικό του σχολείου. Άρα δεν αποτυπώνεται σύμφωνα με τα παραπάνω ούτε η ιστορία του σχολείου, ούτε η ιστορία της Ραφήνας.

Ο γράφων έχει στο αρχείο του φωτογραφικό υλικό σπάνιο που  συμπεριλαμβάνει υλικό από την Παλαιοντολογία μέχρι την Σύγχρονη Εποχή καθώς και φωτογραφίες των διαφορετικών ομάδων πληθυσμού  που ζουν στην περιοχή της Ραφήνας.

Πιστεύω ότι είναι χρέος όλων μας να αναδειχτεί συνολικά όλη η ιστορία του Τόπου.

Δημήτρης Μακρής

Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα