17.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΆγιος Νικόλαος: Πεύκα που σώθηκαν απ’ την φωτιά κόβονται απ’ τον εργολάβο...

Άγιος Νικόλαος: Πεύκα που σώθηκαν απ’ την φωτιά κόβονται απ’ τον εργολάβο με τις ευλογίες διοίκησης Μπουρνούς

Διεκδικούμε την προστασία του πρασίνου γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί τοπόσημο της Ραφήνας και μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς, αλλά και σε όλο το παράκτιο μέτωπο μέχρι το Μπλε και το Πράσινο Λιμανάκι.

Με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου (ΑΔΑ: ΨΗΓΓΩ16-Χ2Χ) αποφασίστηκε η κοπή 8 δένδρων και 53 καλλωπιστικών θάμνων (κυρίως πικροδαφνών) στο χώρο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Ραφήνας λόγω «νέας διάνοιξης οδού» (κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 3 μέτρων από κυβόλιθο) στο πλαίσιο του έργου, που εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και ανάδοχο την εταιρεία «INTRAKAT».

Το έργο αυτό, κατά το μέρος που προβλέπει νέες διανοίξεις,  εκτελείται παράνομα χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Σε εκτέλεση της απόφασης αυτής και παρά τις σχετικές εκκλήσεις των περιοίκων, τις προηγούμενες ημέρες κόπηκε ένα (το μεγαλύτερο) από τα 8 εναπομείναντα πεύκα στη γωνία των οδών Αλ. Παναγούλη και Μαυρογορδάτου, αντί να γίνει αντιστήριξή του αφού η κλίση του οφείλεται στις εκσκαφές του έργου. Πρόκειται για τα τελευταία πεύκα στην ακτογραμμή από τη Ραφήνα μέχρι το Μάτι, που σώθηκαν από την πυρκαγιά του 2018.

Διεκδικούμε την προστασία του πρασίνου γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί τοπόσημο της Ραφήνας και μέρος της ιστορικής της κληρονομιάς, αλλά και σε όλο το παράκτιο μέτωπο μέχρι το Μπλε και το Πράσινο Λιμανάκι.

Τα δέντρα (και εν γένει το πράσινο) είναι πολύτιμα γιατί προσφέρουν σκίαση στους περαστικούς και φωλιές στα πουλιά, συνεισφέρουν στο μικροκλίμα και αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και «ασπίδα» απέναντι στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της. Αυτό αποδίδεται με αριστοτεχνικό τρόπο στο ποίημα «Η κατάρα του πεύκου» του εθνικού μας ποιητή Ζαχαρία  Παπαντωνίου (1877-1940) ήδη εδώ και έναν αιώνα:

«Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο;

Γιατί; Γιατί;»

Αγέρας θα ’ναι, λέει ο Γιάννης

και περπατεί.

Περισσότερα στο επισυναπτόμενο PDF

ΓιάννηΓιατίΈκοψεςΤονΠεύκο

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα