17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΆγνωστοι πέταξαν μπογιές σε τοιχογραφία για την Επανάσταση του 1821 σε σχολείο

Άγνωστοι πέταξαν μπογιές σε τοιχογραφία για την Επανάσταση του 1821 σε σχολείο

Στόχος αγνώστων έγινε η τοιχογραφία για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 στο 133ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην Κυψέλη.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία είναι μία από τις τρεις νέες τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας, στο πλαίσιο προγράμματος του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη (5 Ιανουαρίου 2022).

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του in.gr, άγνωστοι πέταξαν μαύρες μπογιές και έγραψαν το σύνθημα «Η Ελλάδα να πεθάνει να ζήσουμε εμείς».

 

Σύμφωνα με την παρουσίαση από τον Δήμο Αθηναίων, πρόκειται για την τοιχογραφία «Πάνθεον» των Αγωνιστών του ’21, μια σύνθεση εμπνευσμένη από τρεις από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης: της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Κωνσταντίνου Κανάρη.

Οι ηρωικές αυτές μορφές ενέπνευσαν τον street artist GOSPEL και απεικονίζονται με αφαιρετικό τρόπο και έντονα χρώματα σε τοίχο του 133ου Δημοτικού Σχολείου, στην Κυψέλη.

H επιλογή του Κωνσταντίνου Κανάρη δεν έγινε τυχαία, καθώς ο ίδιος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας πέντε φορές, έζησε για ένα διάστημα της ζωής του στην Κυψέλη. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία, η οποία αποτίνει φόρο τιμής στον ήρωα του ’21, πλαισιώνεται με διακοσμητικά στοιχεία που παραπέμπουν στη δράση του, όπως το κανόνι και το πλοίο.

Όπως επισημαίνει ο Δήμος Αθηναίων, το πρόγραμμα για το 2021 υλοποιήθηκε σε τοίχους τεσσάρων σχολικών κτιρίων της Αθήνας και ήταν αφιερωμένο στις «επετειακές δράσεις 1821 – 2021». Οι καλλιτέχνες άντλησαν έμπνευση από σημαντικές προσωπικότητες, που ξεχώρισαν και των οποίων τα έργα και οι δράσεις συνέβαλαν στη συνοχή, την ελπίδα, αλλά και στη μελλοντική εξέλιξη της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη τοιχογραφία φιλοτεχνήθηκε από τον Έλληνα street artist KEZ στο 104ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και ήταν εμπνευσμένη από το πολύ γνωστό έργο «Ερωτόκριτος και Αρετούσα» του λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου.

Στη δεύτερη τοιχογραφία, που κοσμεί το 18ο Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, η έμπνευση του καλλιτέχνη Λεωνίδα Γιαννακόπουλου πήγασε από τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου, που περιλαμβάνονται στην ωδή «Εις Σάμον».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα