13.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΡΘΡΑΑνοιχτή επιστολή κατοίκου Ραφήνας προς Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας

Ανοιχτή επιστολή κατοίκου Ραφήνας προς Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας

Ανοιχτή επιστολή κατοίκου Ραφήνας προς Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας

Προς: πρόεδρο ΟΛΡ (Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας)

Κοινοποίηση:  Δ.Σ ΟΛΡ

Θέμα:

Διάβρωση δομικών στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος στο τσιπουράδικο ΑΓΝΑΝΤΙ

Αξιότιμε κε πρόεδρε

Μετά από επαναλαμβανόμενα  δημοσιεύματα που αφορούσαν το παραπάνω θέμα επισκέφτηκα το χώρο που βρίσκεται στο όμορο, με το εν λόγω ακίνητο, πάρκο και διαπίστωσα τα παρακάτω.

Πράγματι υπάρχει σημαντική διάβρωση δομικών στοιχείων (υποστυλωμάτων και δοκών από οπλισμένο σκυρόδεμα) που στηρίζουν το τελευταίο τμήμα της πλάκας δαπέδου της μεγάλης αίθουσας του ακινήτου, με όψη προς το λιμάνι.

Όπως είναι γνωστό το σκυρόδεμα προστατεύει τον σιδηρό οπλισμό από την διάβρωση λόγω της χημικής του σύστασης και δημιουργεί προστατευτικό στρώμα από οξείδια του σιδήρου που εμποδίζουν την ανάπτυξη της σκουριάς.

Όταν το προστατευτικό αυτό στρώμα καταστραφεί υπό την επίδραση διαβρωτικού περιβάλλοντος όπως συνέβη στην  περίπτωση μας, λόγω της γειτνίασης,επί πολλά χρόνια, με την αλμύρα της θάλασσας ,εμφανίζεται το φαινόμενο της διάβρωσης (σκουριά).

Η διάβρωση του οπλισμού προκαλεί αύξηση του όγκου του με αποτέλεσμα την δημιουργία εσωτερικών τάσεων και ρηγματώσεων στο σκυρόδεμα που οδηγούν τελικά στην αποσάθρωση και στην αποφλοίωση του, όπως έχει συμβεί στην συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και που οδηγεί σταδιακά στην ολική καταστροφή των ίδιων των ράβδων του σιδηρού οπλισμού.

Αυτού του τύπου οι βλάβες οι οποίες είναι συνηθισμένες σε παραμελημένες κατασκευές ιδίως κοντά σε θάλασσα ,δημιουργούν εκτός της άσχημης αισθητικής εμφάνισης ,τα παρακάτω:

  • Σοβαρό κίνδυνο στην στατική επάρκεια των δομικών στοιχείων ιδίως σε περίπτωση σεισμού λόγω της μείωσης των διατομών του σιδηρού οπλισμού αλλά και της αποσάθρωσης του σκυροδέματος.
  • Κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω διάβρωση του υπόλοιπου οπλισμού.
  • Μειώνει την πυραντίσταση του δομικού στοιχείου.
  • Μπορεί να προκαλέσει ατύχημα εάν κάποιο άτομο πλησιάσει το χώρο και τεμάχιο από το αποσαθρωμένο σκυρόδεμα πέσει εκείνη τη στιγμή στο σημείο που βρίσκεται.

Επειδή υπάρχει τεχνική λύση με χρήση ειδικών υλικών, συνεπώς η αποκατάσταση είναι εφικτή και επειδή επίσης αφορά ακίνητο για το οποίο δεν γνωρίζω αν είναι δημόσιο ή ιδιωτικό το σίγουρο είναι όμως ότι  το επισκέπτεται αρκετός κόσμος επομένως είναι δημόσιου ενδιαφέροντος , είναι προφανές ότι οι αρμόδιοι φορείς  και τεχνικές υπηρεσίες θα πρέπει να μεριμνήσουνστην εξέταση του προβλήματος και την αποκατάσταση του ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να δημιουργηθεί το παραμικρό ατύχημα στο παρόν και στο μέλλον .

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω σε περίπτωση που δεν είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας   υπεύθυνος για την εν λόγω αποκατάσταση να διαβιβάσετε την παρούσα επιστολή στον αρμόδιο ιδιώτη ή Δημόσιο φορέα.

Με την ειλικρινή μου διάθεση να σας ενημερώσω ως πολίτης της Ραφήνας για ένα θέμα που είμαι σίγουρος έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων ,εκ παραδρομής, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ Ουρανός

Πολιτικός Μηχανικός, κάτοικος Ραφήνας.

Στοιχεία επικοινωνίας

Κιν.6977278237

E mail: [email protected]

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα