24.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑντικολλητικό τηγάνι: Τι (δεν) πρέπει να κάνετε για να μην το καταστρέψετε

Αντικολλητικό τηγάνι: Τι (δεν) πρέπει να κάνετε για να μην το καταστρέψετε

Κρατάτε στα χέρια σας το νέο αντικολλητικό σας τηγάνι... Τι ακριβώς πρέπει να αποφύγετε αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνει σαν καινούργιο;

Το αντικολλητικό τηγάνι πρόκειται για ένα από τα πιο εύχρηστα και πρακτικά σκεύη μαγειρικής, επιτρέποντάς μας καθημερινά να μαγειρεύουμε το φαγητό μας ομοιόμορφα χωρίς πολλά λιπαρά και λάδια. Κι αφού τελειώσουμε, μπορούμε να το καθαρίσουμε εύκολα και γρήγορα, αφού δεν κολλούν στο πάτο του υπολείμματα τροφών.

Για να παραμείνει όμως έτσι και να μην φθαρεί η αντικολλητική του επιφάνεια, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε και άλλα που σίγουρα θα πρέπει να αποφύγετε. Για να σας βοηθήσουμε να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αναλλοίωτο, δημιουργήσαμε ένα σύντομο οδηγό με πρακτικά do’s and dont’s.

#Διαβάστε τις οδηγίες του

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά την αγορά του, είναι να ανατρέξετε στις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια διαδικασία προετοιμασίας του τηγανιού πριν την πρώτη του χρήση.

Μπορεί να χρειαστεί να πλύνετε το τηγάνι με ένα λεπτό σαπούνι, να το στεγνώσετε, να ζεστάνετε το μάτι της κουζίνας και με μια χαρτοπετσέτα να το αλείψετε με λάδι.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη για κάθε τηγάνι μιας και ορισμένα διαθέτουν κεραμική επίστρωση.

#Αποθηκεύστε το τηγάνι σωστά

Εάν έχετε την συνήθεια να στοιβάζετε τα σκεύη σας το ένα πάνω από το άλλο, τότε θα πρέπει να το αποφύγετε, μιας και το τηγάνι σας μπορεί να γεμίσει γρατζουνιές και να μειωθεί συνολικά η διάρκεια ζωής του. Για αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε ανάμεσά τους μια πετσέτα, ένα πανί ή μια χαρτοπετσέτα για να αποφύγετε τις ζημιές.

#Προσοχή με την θερμότητα

Καθώς μαγειρεύετε στο αντικολλητικό τηγάνι είναι σημαντικό να ρυθμίσετε σωστά την θερμότητα. Συγκεκριμένα μην ζεσταίνετε το τηγάνι όσο είναι άδειο γιατί θα καταστρέψετε την αντικολλητική του επίστρωση. Εάν βγαίνει καπνός από το τηγάνι, τότε η επίστρωσή του πιθανότατα έχει καταστραφεί. Επιπλέον είναι προτιμότερο να ρίχνετε το λάδι πριν ανάψετε το μάτι της κουζίνας.

#Αφήστε το εκτός ψυγείου

Αφού μαγειρέψετε το φαγητό σας, αφαιρέστε το από το τηγάνι και εάν θέλετε μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε φαγητοδοχείο στο ψυγείο. Αποφύγετε όμως, να αφήνετε το τηγάνι στο ψυγείο, μιας και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μπορεί να προκαλέσουν φθορές στην επικάλυψή του.

#Αποφύγετε το θερμικό σοκ

Πριν να πλύνετε το τηγάνι σας, αφήστε το να κρυώσει. Αποφύγετε να τοποθετείτε το ζεστό τηγάνι κάτω από το νερό, γιατί το θερμικό σοκ μπορεί να καταστρέψει την επίστρωσή του.

#Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά σκεύη

Όσο μαγειρεύετε στο αντικολλητικό σας τηγάνι, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε ατσάλινα ή αιχμηρά σκεύη. Για να το διατηρήσετε σαν καινούργιο, χρησιμοποιήστε  μόνο ξύλινες ή σιλικονούχες λαβίδες, κουτάλες και κουτάλια που δεν θα χαράξουν την αντικολλητική του επιφάνεια.

#Πλύντε το σωστά

Ενώ μπορεί να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων για να πλύνετε τα πιάτα και τα μαγειρικά σας σκεύη, το αντικολλητικό τηγάνι δεν χρειάζεται να πλυθεί με τον ίδιο τρόπο. Καθαρίστε το εύκολα και γρήγορα πλένοντάς το στο χέρι στο νεροχύτη της κουζίνας, προσθέτοντας λίγο υγρό πιάτων και καθαρίζοντας το με την μαλακή πλευρά του σφουγγαριού.

Έτσι θα αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες του πλυντηρίου πιάτων και τα πιο σκληρά απορρυπαντικά, που μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστρέψουν την αντικολλητική του επίστρωση.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα