18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΆρης: Επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη ποσότητα πάγου που έχει βρεθεί ποτέ σε...

Άρης: Επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη ποσότητα πάγου που έχει βρεθεί ποτέ σε τμήμα του

Το Mars Express της ESA επισκέφθηκε εκ νέου ένα από τα πιο μυστηριώδη χαρακτηριστικά του Άρη για να αποσαφηνίσει τη σύνθεσή του.

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προέβη η αποστολή Mars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) καθώς εντόπισε αρκετό πάγο θαμμένο κάτω από τον ισημερινό του Άρη, ο οποίος αν λιώσει είναι ικανός να δημιουργήσει έναν ρηχό ωκεανό ικανό να καλύψει ολόκληρο τον «Κόκκινο Πλανήτη».

Πριν από περίπου 15 χρόνια, το Mars Express εντόπισε κοιτάσματα βάθους έως και 2,5 χιλιόμετρα κάτω από έναν γεωλογικό σχηματισμό που ονομάζεται σχηματισμός Medusae Fossae (MFF), αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι από τι αποτελούνταν αυτά τα κοιτάσματα, ωστόσο η νέα έρευνα έδωσε την απάντηση. Η συγκεκριμένη αποστολή που συμμετέχει σε επιστημονικές επιχειρήσεις γύρω από τον Άρη εδώ και 20 χρόνια, βρήκε αρκετό νερό για να καλύψει τον Άρη σε έναν ωκεανό βάθους μεταξύ 1,5 και 2,7 μέτρων, θαμμένο με τη μορφή σκονισμένου πάγου κάτω από τον ισημερινό του πλανήτη.

Τα σημεία που έχει εντοπιστεί ο πάγος στον Άρη (Πηγή: ESA)

Αν λιώσει είναι αρκετός για να γεμίσει την Ερυθρά Θάλασσα

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ενδείξεις για πάγο κοντά στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη, ωστόσο η τρέχουσα ανακάλυψη αποτελεί μακράν η μεγαλύτερη ποσότητα πάγου νερού που έχει εντοπιστεί εκεί μέχρι στιγμής σε αυτό το τμήμα του Άρη και φαίνεται να ταιριάζει με προηγούμενες ανακαλύψεις. Μάλιστα αν λιώσει είναι αρκετό για να γεμίσει την Ερυθρά Θάλασσα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα