30.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΔιαχρονική ευθύνη 1ης ΥΠΕ: Μετέτρεψαν το μουσειακό αμφιθέατρο του π. ΠΝΑ σε...

Διαχρονική ευθύνη 1ης ΥΠΕ: Μετέτρεψαν το μουσειακό αμφιθέατρο του π. ΠΝΑ σε αποθήκη!

Η παρακαταθήκη που άφησε το πρώην Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Π.Ν.Α.) Νταού Πεντέλης, τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στην τοπική κοινωνία της Ραφήνας όπου εδράζει, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι ανεκτίμητη. Ως εκ τούτου κάποιοι άνθρωποι, ελάχιστοι, όρθωσαν ανάστημα μπροστά στο ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού της έκτασης των 460 στρεμμάτων που περικλείει το σημερινό Κ.Υ. Ραφήνας και τ’ απομεινάρια των κτιριακών εγκαταστάσεων του π. ΠΝΑ από τον υγειονομικό χαρακτήρα της, με αγώνες που χρονολογούνται από 20ετίας.
Στην προσπάθεια αυτή ουσιαστικοί συμπαραστάτες ο π. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κι ο τότε Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει την πρόθεση δημιουργίας του Γενικού Νοσοκομείου αν. Αττικής στην εν λόγω έκταση.
Το 2011 επί δημαρχίας Χριστόπουλου αρχίζει ουσιαστικός αγώνας όχι μόνο να σωθεί το Κ.Υ. Ραφήνας που στεγάζεται στα εξωτερικά ιατρεία του π. ΠΝΑ, αλλά και ν’ αναβαθμιστεί με την τεράστια χορηγία της οικογένειας του κου Αθανασίου Μαρτίνου στο σημερινό πρότυπο Κ.Υ., την ναυαρχίδα των Κ.Υ. της 1ης ΥΠΕ στην αν. Αττική κι όχι μόνο.
Το καταπίστευμα που άφησε το π. ΠΝΑ περιλαμβάνει αμέτρητους πολύτιμους χώρους – θησαυρούς τους ονομάζουμε σε άπειρα άρθρα μας – όπως αθλητικοί χώροι που παραχωρήθηκαν για χρήση στο Δήμο απ’ την 1η ΥΠΕ και με δωρεές της οικογενείας Μαρτίνου μετατράπηκαν σε λειτουργικούς χώρους άθλησης νέων κυρίως ηλικιών – γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο – την εκκλησία των Αγίων Γεωργίου & Αλεξάνδρου που πρόσφατα ζητήθηκε η παραχώρηση χρήσης της απ’ την Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κι ένα μουσειακό αμφιθέατρο που δυστυχώς οι διοικήσεις της 1ης ΥΠΕ επί ΣΥΡΙΖΑ αρχικά και μετέπειτα Ν. Δημοκρατίας βεβήλωσαν, μετατρέποντάς το σε αποθηκευτικό χώρο, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά κτιριακών εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του π. ΠΝΑ που κάλλιστα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς τούτο.
Το αμφιθέατρο, όλο με ξύλινες παρεμβάσεις, που κατασκευάστηκαν απ’ τους μαραγκούς του π. ΠΝΑ, διαθέτει μια τεράστια ξύλινη, σκαλιστή πόρτα εισόδου, καθίσματα χειροποίητα με κλειστό τραπεζάκι στην πλάτη έτοιμο για χρήση σε ημερίδες ιατρικών συνεδρίων, ένα μεγάλο μακρόστενο ξύλινο έπιπλο βαριάς κατασκευής που μπορεί να φιλοξενήσει πάνελ πολλών ατόμων με ανάλογο πόντιουμ στην μία πλευρά του. Διαθέτει ακόμα θεατρική σκηνή που μόλις λίγα χρόνια πριν την χρησιμοποιούσαν οι μαθητές των ειδικών σχολείων που φιλοξενούνται στο χώρο, για θεατρικές παραστάσεις Χριστουγέννων και άλλων σχολικών εορτών.
Σ’ αυτό τον χώρο αναφοράς έγινε μεγάλη ημερίδα απ’ τους τότε συναγωνιστές με σκοπό τη διάσωση του Κ.Υ. και κατ’ επέκταση της κληρονομιάς του π. ΠΝΑ. Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον τότε υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κο Σωτήρη Ζώτο, ο οποίος προς τιμή του αυτοβούλως ήρθε και παρακολούθησε την ημερίδα, όπου ξεκίνησε η μετέπειτα υλοποίηση του μεγάλου έργου αναβάθμισης του Κ.Υ. με την αποδοχή της απίστευτης δωρεάς της οικογένειας Μαρτίνου, απ’ τον τότε Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τον τότε Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Αρχές του 2016 το αμφιθέατρο ανακαινίστηκε με νέα δωρεά του κου Μαρτίνου κι έκτοτε φιλοξένησε πολλές ιατρικές ημερίδες, μεταξύ αυτών του Συλλόγου Πνευμονικής Υπέρτασης Ελλάδος όπου συμμετείχαν πολλοί επώνυμοι καθηγητές απ’ τα νοσοκομεία Αττικόν και Ωνάσειον, την παρουσίαση βιβλίου του ιατρού παθολόγου Βαγγέλη Μαυρουδή, ο οποίος σήμερα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Κ.Υ. Ραφήνας θέλοντας να βοηθήσει τους συναδέλφους του και να ενισχύσει τις εφημερίες του κέντρου. Εκεί κοβόταν κι η Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Κ.Υ. με κάθε επισημότητα, με την τελευταία επί παρουσία του τότε Δημάρχου Βασίλη Πιστικίδη και του επιτίμου καλεσμένου Αθανασίου Μαρτίνου, εκεί γίνονταν κι οι γιορταστικές εκδηλώσεις των ειδικών σχολείων.
Εκεί παρακολούθησε σχετική ιατρική ημερίδα με στόχο την ένταξη του εν λόγω κέντρου σε 24ωρη εφημερία, ο τότε υπεύθυνος Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα στην ευόδωση του στόχου, παρά το εχθρικό κλίμα που υπήρχε στην υποδιοίκηση της 1ης ΥΠΕ.
Όλα αυτά μέχρι την αποφράδα ημέρα του ολοκαυτώματος της φωτιάς τον Ιούλιο του 2018 με τους 102+ νεκρούς. Τότε μετά τον κατακλυσμό δωρεών σε φάρμακα για τους πυρόπληκτους προς το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, σε αναζήτηση χώρου αποθήκευσης – διαλογής – διάθεσης των φαρμάκων, ως πλέον κατάλληλος χώρος θεωρήθηκε το προαναφερόμενο αμφιθέατρο. Η εύκολη λύση! Ξηλώθηκαν αρκετές σειρές καθισμάτων, χωρίς να γνωρίζουμε που αποθηκεύτηκαν και περιμέναμε όταν περάσει η δυσμενής κατάσταση λόγω της φωτιάς ότι το αμφιθέατρο θα επανερχόταν στην προτεραία του κατάσταση.
Φευ! Η κυβέρνηση άλλαξε, στην 1η ΥΠΕ τοποθετήθηκαν άλλοι υπεύθυνοι, ο κος Κοντοζαμάνης αναβαθμίστηκε στον τομέα της Υγείας, αλλά η πανδημία έφερε κι άλλες επώδυνες αλλαγές για το μουσειακό αμφιθέατρο…
Στον παράπλευρο του αμφιθεάτρου χώρο έχει ήδη εγκατασταθεί απ’ την προηγούμενη διοίκηση η κεντρική αποθήκη φαρμάκων της 1ης ΥΠΕ, ενώ ανακαλύφτηκαν κι άλλοι χώροι αποθήκευσης ότι άχρηστου(;) νοσοκομειακού υλικού προκύπτει.
Θύμα το πολύπαθο αμφιθέατρο και πάλι…όπου ξηλώνονται ολοσχερώς τα καθίσματα κι ότι άλλο υπάρχει μέσα, για να γίνει αποθήκη των άχρηστων μηχανημάτων που απομακρύνθηκαν από διάφορα νοσοκομεία. Τόσα κτίρια κλειστά, το μουσειακό αμφιθέατρο βεβηλώθηκε ελαφρά τη καρδία.
Σήμερα εμείς που αγαπήσαμε και παλέψαμε για το Κ.Υ. Ραφήνας, ζητούμε την αποκατάσταση του μουσειακού αμφιθεάτρου στην προτεραία του κατάσταση απ’ τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Ζητάμε συμπαράσταση του αιτήματός μας αυτού, απ’ τους κους: Άδωνι Γεωργιάδη, Βασίλη Κοντοζαμάνη, Σωτήρη Ζώτο, Σάκη Παπαδόπουλο, Γιώργο Πατούλη κι όσους συνέτειναν στον αγώνα για την υλοποίηση του Κ.Υ. Ραφήνας στην σημερινή του μορφή. Ακόμα ζητούμε την συμπαράσταση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου που έζησε το αμφιθέατρο σε μέρες ακμής, αλλά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος όταν πρόσφατα επισκέφτηκε το Κ.Υ. δήλωσε εντυπωσιασμένος και είναι σίγουρο ότι το ίδιο εντυπωσιασμένος θα δηλώσει όταν το αμφιθέατρο αποκατασταθεί στην προτεραία του κατάσταση.
Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, να καταστρέφεται ένα μουσειακό αμφιθέατρο, που ήταν λειτουργικό και μπορεί να ξαναγίνει λίκνο ανταλλαγής ιατρικής γνώσης κι επιστήμης, ενώ παράλληλα μπορεί να ξαναγίνει εστία πολιτιστικών και μαθητικών εκδηλώσεων.

Οι εικόνες απ’ την 2ημερίδα 13ης & 14ης Φεβρουαρίου 2016

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα