18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΔιατροφή: Ο εύκολος τρόπος να κερδίσετε χρόνια

Διατροφή: Ο εύκολος τρόπος να κερδίσετε χρόνια

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Το μυστικό είναι απλό: Βάλτε αυτές τις 6 τροφές στη διατροφή σας.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικό τρόπος να κερδίσετε μερικά επιπλέον χρόνια ζωής; Ποντάρετε στη διατροφή σας! Σύμφωνα με την έρευνα του δημοσιογράφου Μίχαελ Μόσλεϊ, ο οποίος ασχολείται με τη βιολογία και την ιατρική, η ηλικία που θα φτάσετε εξαρτάται κατά 75% από τον τρόπο ζωής σας και 25% από τα γονίδια.

Ο Μίχαελ Μόσλεϊ σε συνεργασία με τον καθηγητή της δημόσιας υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Οκινάουα, Κρεγκ Γουίλκοξ αποκάλυψαν «το γονίδιο κατά της γήρανσης» είναι το FoxO3. Ακόμα και αν το κληρονομήσετε, υπάρχουν τρόποι να το ενεργοποιήσετε που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σας.

Περιλαμβάνουν τη διαλειμματική νηστεία, την τακτική άσκηση, τη μείωση του στρες και την κατανάλωση άφθονων κόκκινων και μωβ τροφών. Αυτές οι τροφές με έντονα χρώματα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Ο καθηγητής Γουίλκοξ πιστεύει ότι η μετάβαση σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων που είναι πλούσια σε λαχανικά και τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά βοηθά στην ενεργοποίηση γονιδίων όπως το FoxO3 που παίζουν ρόλο στην υγιή γήρανση.

Βάλτε αυτές τις 6 τροφές στη διατροφή σας για να ζήσετε μέχρι τα 100

1. Βρώμη

Η βρώμη εμπεριέχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Χάρη στην παρουσία ενός συγκεκριμένου τύπου φυτικών ινών που περιέχει, η βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients συνδέει τη βρώμη με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας από κάθε αιτία.

2. Ξηροί καρποί

Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα κάνουν πολλές παθήσεις πέρα, μειώνοντας κατά 22% τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε «καλά» λιπαρά.

Το σώμα τα χρησιμοποιεί αυτά για να παράγει ενέργεια, να απορροφά σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, να διατηρεί την υγεία του ανοσολογικού και νευρολογικού συστήματος, να ελέγχει την αρτηριακή πίεση και να αποτρέπει την πήξη του αίματος. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν το σώμα μας να αποδίδει τα μέγιστα. Αρκετοί ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, περιέχουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών που εμποδίζουν την εμφάνιση βλάβης σε κυτταρικό επίπεδο.

3. Ντομάτες

Το λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα, έχει σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Τα υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition συνδέει την κατανάλωση ντομάτας με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από στεφανιαία νόσο. Στα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας συγκαταλέγεται η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει.

4. Μωβ γλυκοπατάτα

Oι μοβ γλυκοπατάτες θωρακίζουν την υγεία μας, χάρη στις ανθοκυανίνες, που καταπολεμούν τις ασθένειες, συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry υποστηρίζει ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να μας προστατεύσουν και από τον διαβήτη τύπου 2.

5. Φυλλώδη λαχανικά και χόρτα

Tο νεροκάρδαμο, το κινέζικο λάχανο, τα σέσκουλα, τα φύλλα από το παντζάρι, το σπανάκι, τα ραδίκια, το σγουρό μαρούλι, o μαϊντανός, το μαρούλι ρομάνο και οι λαχανίδες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και σιδήρου. Τα αντιοξειδωτικά τους (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, καροτενοειδή) προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

6. Βατόμουρα

Αυτά τα μικρά αλλά πανίσχυρα μοβ-μπλε μούρα μας προφυλάσσουν από την χρόνια φλεγμονή, με πολλά οφέλη για την υγεία, από την μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης μέχρι τη διατήρηση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Πλούσια σε φυτικές ίνες και με σημαντικά λιγότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα, τα βατόμουρα μπορεί να γίνει η νέα αγαπημένη σας, πολύχρωμη προσθήκη στην σαλάτα ή το γιαούρτι σας.

Πηγή Vita.gr

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα