23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗμικρανία: Δύο ανησυχητικές αλλαγές που εμφανίζονται σιωπηλά στους ασθενείς

Ημικρανία: Δύο ανησυχητικές αλλαγές που εμφανίζονται σιωπηλά στους ασθενείς

Οι συχνές κρίσεις ημικρανίας δεν είναι διόλου αθώες και μπορούν να προσβάλλουν πτυχές της γνωστικής ικανότητας των ασθενών όπως επισημαίνει νεότερη ανασκόπηση μελετών

Μαρία Κοτοπούλη Πρώτο Θέμα

Σε άμεσο κίνδυνο μπορούν να θέσουν οι ημικρανίες τη νόηση σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Ειδικότερα, η γνωστική λειτουργία και η χρήση της γλώσσας πλήττονται από τις κεφαλαλγίες, όπως αναδεικνύει μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Headache and Pain.

Με επικεφαλής την δρ. Lihua Gu, από την Ιατρική Σχολή του Νοτιοανατολικού Πανεπιστημίου στο Nanjing της Κίνας, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο να εντοπιστούν οι μελέτες που συνέκριναν τη γνωστική λειτουργία μεταξύ ατόμων που υπέφεραν από ημικρανία και ατόμων χωρίς ημικρανία.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 22 μελέτες που αφορούσαν σε 3.295 ασθενείς με ημικρανία και συμπέραναν ότι τα συγκεκριμένα άτομα παρουσίαζαν χαμηλότερη γενική γνωστική λειτουργία και γλωσσική λειτουργία, σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές που επηρέαζαν την αίσθηση του χώρου, την προσοχή, την εκτελεστική λειτουργία ή τη μνήμη.

Υπήρξε όμως σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ημικρανίας και του κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας. «Λόγω της συσχέτισης μεταξύ ημικρανίας και γνωστικής εξασθένησης, οι νευρολόγοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην κατάσταση των ασθενών με παράγοντες υψηλού κινδύνου γνωστικής εξασθένησης για την πρόληψή της» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι διαστάσεις της κεφαλαλγίας είναι μάλλον ανησυχητικές, με παλιότερη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό να υπογραμμίζει ότι το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από κάποια διαταραχή πονοκεφάλου ετησίως, με το 14% να υποφέρει από ημικρανίες.

Τέλος, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι για τις ημικρανίες ενδεχομένως να οφείλονται και οι διακυμάνσεις στο βάρος, κάθως οι λιποβαρείς και οι παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα