18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠίτερ Σέλερς και Μπριτ Έκλαντ – Ένα φουρτουνιασμένο ειδύλλιο που αιχμαλώτισε τη...

Πίτερ Σέλερς και Μπριτ Έκλαντ – Ένα φουρτουνιασμένο ειδύλλιο που αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού

Ο θυελλώδης έρωτας του Πίτερ Σέλερς και της Μπριτ Έκλαντ οδήγησε σε γάμο δύο εβδομάδες μετά τη γνωριμία και κατέληξε σε χωρισμό από έντονη ζήλια.

Επιμέλεια Έφη Αλεβίζου

Ο ηθοποιός είχε δει τη φωτογραφία του μελλοντικού κοριτσιού του Μποντ σε μια εφημερίδα και ήταν αποφασισμένος να τη γνωρίσει αλλά κατά βάθος δεν πίστευε ποτέ ότι θα κρατούσε πολύ. Μιλάμε για ένα φουρτουνιασμένο ειδύλλιο που φώτισε τον κόσμο της σόουμπιζ και αιχμαλώτισε τη φαντασία του κοινού.

Ο Άγγλος ηθοποιός και κωμικός Πίτερ Σέλερς της έκανε πρόταση γάμου αφού είδε τη φωτογραφία της Μπριτ Έκλαντ στην εφημερίδα και στη συνέχεια τη συνάντησε στο Λονδίνο. Εκείνη ήταν 20 ετών και εκείνος 37 και τον παντρεύτηκε μέσα σε δύο εβδομάδες από την πρώτη τους συνάντηση. Φωτογραφίες του ζευγαριού στο σπίτι του Σέλερς στο Surrey έδειχναν το ζευγάρι να λάμπει από αγάπη. Ωστόσο, μέσα σε τέσσερα χρόνια ο γάμος είχε τελειώσει.

Το πρόβλημα συμπεριφοράς του Σέλερς

Ο Σέλερς είχε παντρευτεί την Μπριτ στις 19 Φεβρουαρίου 1964 στο ληξιαρχείο του Guildford -θα ήταν ο δεύτερος από τους τέσσερις γάμους του. Όμως η αρχή του έγγαμου βίου θα ήταν δύσκολη, όταν ο Σέλερς υπέστη μια σειρά από καρδιακές προσβολές και τον περιέθαλψε η αγαπημένη του σύζυγος.

Για την ιστορία ο Σέλερς υπέστη την πρώτη του καρδιακή προσβολή σε ηλικία 38 ετών, μόλις δύο μήνες μετά το γάμο του με τη Σουηδή ηθοποιό, η οποία ήταν 21 ετών τότε. Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό η κατάχρηση ουσιών να συνέβαλε στην επισφαλή θέση της καρδιάς του. Δεν ήταν μόνο γνωστό ότι ο Σέλερς έκανε τακτικά κατάχρηση κοκαΐνης και αλκοόλ, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η νεαρή σύζυγός του κατανάλωναν τακτικά νιτρώδες αμύλιο -γνωστότερο ως «poppers»- για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο κρεβάτι.

Η κατάσταση της καρδιάς του Σέλερς θα συνέχιζε να αποτελεί πρόβλημα μέχρι το θάνατό του, και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του πιθανότατα δεν βοήθησε καθόλου. Μαζί με την κατάχρηση ουσιών, ο Σέλερς προτιμούσε εναλλακτικές μεθόδους φροντίδας, όπως οι καθημερινές συνεδρίες του με ένα μέντιουμ. Τα τελευταία χρόνια, η πρώην σύζυγος του, η Έκλαντ, δήλωσε ότι υποπτευόταν ότι έπασχε από μη διαγνωσμένη διπολική διαταραχή.

Η διαβόητη συμπεριφορά του στα κινηματογραφικά πλατό και εκτός αυτών, σίγουρα υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως το να καυχιέται για μια -κατά γενική ομολογία- φανταστική ερωτική σχέση με τη Σοφία Λόρεν και η πεποίθησή του ότι είχε ψυχική επαφή με τον νεκρό κωμικό Νταν Λένο.

Η παρέα με τους βασιλείς και με την κατάθλιψη

Με την Μπριτ απέκτησαν μια κόρη, τη Βικτόρια, και πρωταγωνίστησαν μαζί σε δύο ταινίες. Κατά τη διάρκεια του σύντομου γάμου τους η Έκλαντ και ο Σέλερς συναναστρέφονταν με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα και τον τότε σύζυγό της και φωτογράφο Άντονι Άρμστρονγκ-Τζόουνς.

Ο Σέλερ ήταν φίλος με τον φωτογράφο με τον οποίο μοιραζόταν την αγάπη για τις γυναίκες, τη φωτογραφία, το καλό κρασί και τα γρήγορα αυτοκίνητα- και οι δύο ήταν επίσης επιρρεπείς σε μεγάλες περιόδους κατάθλιψης. Η σχέση της παντρεμένης πριγκίπισσας Μαργαρίτας με το «toy boy» σύμφωνα με τα tabloid, 18 χρόνια μικρότερό της Άντονι, είχε αναστατώσει τη βασιλική οικογένεια γιατί θεωρούσε ότι θα την βλάψει.

Οι τέσσερις τους περνούσαν πολλά Σαββατοκύριακα μαζί και έκαναν αρκετές διακοπές στο γιοτ «Bobo» του Σέλερς στη Σαρδηνία. Αλλά από την αρχή ο Σέλερς βασανιζόταν από φόβους ότι θα έχανε την όμορφη γυναίκα του – μέσα σε έναν μήνα από τον θυελλώδη γάμο τους άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αστάθειας.

«Έχω έναν τρομερό φόβο ότι μπορεί να με αφήσεις»

Μια επιστολή που δεν είχε δει ποτέ κανείς και η οποία ήρθε στο φως το 2009 έδειξε ότι η κωμική ιδιοφυΐα ήταν ερωτευμένη με το μελλοντικό κορίτσι του Μποντ – και τρομοκρατημένο ότι θα τον εγκατέλειπε. Ο πρωταγωνιστής του Ροζ Πάνθηρα, ο οποίος πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1980 σε ηλικία 54 ετών, είχε ανοίξει την καρδιά του γράφοντας στη νέα του σύζυγο, ενώ εκείνη έλειπε για γυρίσματα.

Δακτυλογράφησε το γράμμα στο σπίτι του, μόνος, στην Καλιφόρνια, στις 2.25 το ξημέρωμα, στις 15 Μαρτίου 1964, τρεις εβδομάδες μετά τον γάμο τους. Ο Σέλερς έγραφε: «Έχω έναν τρομερό φόβο ότι μπορεί να με αφήσεις. Σ’ αγαπώ τόσο απεγνωσμένα και σε θεωρώ τόσο απόλυτα υπέροχη από κάθε άποψη, που δυσκολεύομαι πολύ να καταλάβω γιατί με παντρεύτηκες.

»Εσύ που είσαι απλά το πιο υπέροχο πράγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι βλέπεις σε μένα; Δεν είμαι όμορφος. Δεν είμαι ψηλός. Δεν είμαι ξεχωριστός με κανέναν τρόπο». μΟ Σέλερς παραδέχτηκε ότι ένιωθε «άθλια και απαίσια» όταν φανταζόταν άλλους ηθοποιούς να θέλουν να κοιμηθούν μαζί της. «Χωρίς καμία αμφιβολία είμαι ένας τρελός ηλίθιος και θα έπρεπε να εξεταστεί το κεφάλι του» έγραψε.

Η αλλόκοτη ζήλια

Ο Σέλερς παραδέχτηκε ότι μόλις είχε παρακολουθήσει μια ταινία με πρωταγωνίστρια την Μπριζίτ Μπαρντό και εκείνη του την θύμισε. «Έπαιζε με έναν πολύ όμορφο Γάλλο ηθοποιό και μπαινόβγαινε στο κρεβάτι μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ξαφνικά δεν ήταν πια η δεσποινίς Μπαρντό, ήσουν εσύ! Έκανε έρωτα με τη δική μου Μπριτ.

»Και το χειρότερο είναι ότι δεν την πείραζε. Αντιθέτως της άρεσε. Περνούσα αγωνία. Ηλίθιο εκ μέρους μου να σκέφτομαι έτσι… Η αγαπημένη μου δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Σταμάτα τώρα, Σέλερς. Έχεις τρελαθεί» πρόσθεσε.

Όταν γράφτηκε το γράμμα η Μπριτ έλειπε από το Λος Άντζελες για τα γυρίσματα του Guns at Batasi με τον Τζον Λέιτον. Το ζευγάρι είχε φιληθεί σε μια προηγούμενη δοκιμαστική προβολή. Ο Σέλερ έγραψε: «Νόμιζα ότι ήταν ο Τζον Λέιτον. Παίζει στην ταινία που κάνει η Μπριτ μου. Είναι αυτός με τον οποίο έκανε εκείνο το τεστ.

»Τον φίλησε. Μα αυτό είναι απλά υποκριτική. Τότε σκέφτηκα κάτι που μου είχε πει κάποτε ένας ηθοποιός – ότι έπρεπε πάντα να εμπλέκεται με τη γυναίκα με την οποία δούλευε, αλλιώς δεν φαινόταν αληθινό. Η σκέψη αυτού με έκανε να λουστώ σε κρύο ιδρώτα και να αρρωστήσω».

Και πρόσθεσε: «Είσαι πολύ σέξι. Πολύ σέξι. Θα σε βάλω σε ένα σούπερ μπικίνι την επόμενη εβδομάδα. Στοιχηματίζω ότι θα είσαι πολύ σέξι σε αυτό. Είσαι ένα πολύ, πολύ, πολύ σπάνιο πουλί. Θέλω τόσο πολύ να σου κάνω έρωτα ξανά… Θα μπορούσα να σου κάνω βίαιο έρωτα όλη νύχτα». Υπέγραψε το γράμμα «όλη μου την αγάπη, για πάντα, Πίτερ» και πρόσθεσε 25 χειροποίητα φιλιά. Έγραφε ακόμα στις 4 το πρωί, όταν η Έκλαντ επέστρεψε στο σπίτι τους στο Beverly Hills.

Από τα μέλια στο μίσος

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας τους The Bobo του 1967, τα προβλήματα του γάμου του ζευγαριού επιδεινώθηκαν. Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της παραγωγής στην Ιταλία, ο Σέλερς είπε στον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Πάρις να απολύσει τη γυναίκα του, λέγοντας: «Δεν επιστρέφω μετά το μεσημεριανό γεύμα αν αυτή η σκύλα είναι στο πλατό». Η Έκλαντ δήλωσε αργότερα ότι ο γάμος τους ήταν «μια φρικτή απάτη» σε αυτό το στάδιο και λίγο αργότερα πήρε διαζύγιο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα