16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤαξίδια: Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση σε αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο, λεωφορείο και...

Ταξίδια: Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση σε αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο, λεωφορείο και πλοίο

Πώς να ταξιδέψετε με μεγαλύτερη ασφάλεια όποιο μέσο και εάν επιλέξετε

Οι φρικιαστικές στιγμές που έζησαν οι επιζώντες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα σβηστούν εύκολα από τη μνήμη τους. Από τους επιβάτες των δύο πρώτων βαγονιών, τα οποία έφτασαν τους 1.500 βαθμοί Κελσίου κατά τη σύγκρουση, μόνο ένας κατάφερε να βγει ζωντανός. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στα φλεγόμενα βαγόνια ενώ άλλοι έψαχναν μέσα στα σκοτάδια έναν τρόπο διαφυγής. Όσοι είχαν επιλέξει θέσεις προς τα μεσαία και τελευταία βαγόνια στάθηκαν πιο τυχεροί.

Ποια θέση να επιλέγετε

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Insider, το μέρος που κάθεστε μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ασφάλειά σας, επομένως η επιλογή της ασφαλέστερης θέσης στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο ή το λεωφορείο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς σε περίπτωση ατυχήματος.

Συγκεντρώσαμε δεδομένα από πολλές πηγές για να καταλάβουμε τα ασφαλέστερα καθίσματα σε διαφορετικούς τύπους οχημάτων. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να δοκιμάσετε τίποτα από όλα αυτά, αλλά αν το κάνετε, τουλάχιστον θα κάθεστε στο σωστό μέρος.

Στο αυτοκίνητο

Αν υποθέσουμε ότι ένας επιβάτης χρησιμοποιεί σωστά τη ζώνη ασφαλείας ή το κάθισμα αυτοκινήτου, το πίσω μεσαίο κάθισμα είναι το ασφαλέστερο κάθισμα σε ένα αυτοκίνητο.

Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία ασφάλειας των μηχανοκίνητων οχημάτων συνεχίζει να βελτιώνεται, αυτή η πανάρχαια, όπως φαίνεται, άποψη αρχίζει να αλλάζει. Στα αυτοκίνητα των πιο πρόσφατων μοντέλων, οι ειδικοί προτείνουν τώρα σε ενήλικες ηλικίας 55 ετών και άνω να κάθονται στα μπροστινά καθίσματα, εάν αναζητούν το πιο ασφαλές σημείο. Αν και, σύμφωνα με τους Times, καθώς οι ζώνες που σφίγγουν αυτόματα με αισθητήρες ανίχνευσης σύγκρουσης εμφανίζονται στα πίσω καθίσματα, το πίσω κάθισμα θα θεωρείται και πάλι ασφαλέστερο.

Στο αεροπλάνο

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να ταξιδέψετε.

Ωστόσο, σε σπάνια περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος, υπάρχουν ορισμένα σημεία του αεροπλάνου που είναι πιο ασφαλή από άλλα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Popular Mechanics, οι επιβάτες που κάθονταν κοντά στην ουρά του αεροπλάνου είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από σύγκρουση σε σχέση με τους επιβάτες στο μπροστινό μέρος. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι επιβάτες ειδικά στις μεσαίες θέσεις του πίσω μέρους του αεροπλάνου είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Τα καθίσματα στο μεσαίο τρίτο της καμπίνας βρέθηκαν να είναι τα λιγότερο ασφαλή σε ατυχήματα. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες για κάθε ατύχημα.

Καθίστε στο κεντρικό βαγόνι του τρένου

Όταν επιλέγετε μια θέση σε ένα τρένο, προσπαθήστε να κλείσετε μια θέση σε ένα από τα κεντρικά βαγόνια. Αυτό θα σας φέρει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα πιο συνηθισμένα σημεία σύγκρουσης ή εκτροχιασμού, δηλαδή το μπροστινό μέρος και την «ουρά» του τρένου.

Επίσης, όταν είναι δυνατόν, καθίστε σε ένα κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω. Σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος, η δύναμη θα σας οδηγήσει πίσω στο κάθισμά σας, αντί να σας εκτινάξει μπροστά.

Στο λεωφορείο/ΚΤΕΛ

Για να βρείτε την πιο ασφαλή θέση σε ένα λεωφορείο, κατευθυνθείτε προς τη μέση. Επιλέξτε μια σειρά όσο το δυνατόν πιο κεντρικά και καθίστε στο διάδρομο. Αυτή η τοποθεσία σας φέρνει όσο το δυνατόν πιο μακριά από μπροστινές και πίσω συγκρούσεις και μακριά από ένα πιθανό όχημα εκτός ελέγχου που εκτρέπεται στη λωρίδα σας από την άλλη κατεύθυνση.

Στα πλοία

Όταν είναι ήρεμη η θάλασσα, οποιοδήποτε μέρος ενός σκάφους είναι εξίσου ασφαλές. Σε θαλασσοταραχή, όσο πιο χαμηλά μπορείτε να φτάσετε, τόσο λιγότερο θα αισθανθείτε τα αποτελέσματα της κύλισης. Αυτό σημαίνει λιγότερη ναυτία , αλλά και μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού από ιπτάμενα αντικείμενα. Εάν βρίσκεστε σε καμπίνα με χαλαρά αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν, καταφύγετε σε ένα διάδρομο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα