14.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤρίτη δόση εμβολίου: «Καθοριστικής σημασίας» για τους υγειονομικούς

Τρίτη δόση εμβολίου: «Καθοριστικής σημασίας» για τους υγειονομικούς

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση με δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών με τρίτη (αναμνηστική) δόση σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς, καθώς εκτίθενται άμεσα στον κορωνοϊό.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει να χορηγείται στους ανοσοκατασταλμένους αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επίσης μία άλλη κατηγορία που βρίσκεται σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση είναι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση είπε ότι για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είπε ότι η δόση μπορεί να γίνει έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.

Ωστόσο παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι «δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι».

Από την Τρίτη (14/09) ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών.

Οι πολίτες λαμβάνουν SMS σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση ακόμη κι από την επόμενη ημέρα, που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.

Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένουςκαρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.

Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου

Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:

  • Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
  • Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα