17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΒράβευση του Έλληνα δημάρχου πόλης των Βρυξελλών απ’ τον Νεκτάριο Καλαντζή

Βράβευση του Έλληνα δημάρχου πόλης των Βρυξελλών απ’ τον Νεκτάριο Καλαντζή

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (European Local LeadersELL Group) και της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριος Καλαντζής ήταν προσκεκλημένος να παραστεί και να μιλήσει στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών στις Βρυξέλλες και στα γραφεία της Κομισιόν, που διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2022, με αφορμή το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας για το 2022.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής συμμετέχει -εκπροσωπώντας την Ελλάδα- και στο πρόγραμμα Young Elected Politicians (YEP) της CoR, που αποτελείται από νέους εκλεγμένους σε πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης, κάτω των 40 ετών.

Ο Έλληνας πρόεδρος του ELL Group αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών, για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και για καλύτερες δουλειές για τους νέους της Ευρώπης. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

‘’Η αφορμή  να είμαι παρών σήμερα στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών είναι ότι φέτος το 2022 ανακηρύχθηκε έτος νεολαίας στην Ευρώπη.

Μετά την οικονομική κρίση, την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, η νέα γενιά της Ευρώπης καλείται να κάνει πράξη την αλλαγή σε μια καλύτερη Ευρώπη, με δράση, τόσο απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες, όσο και στη διεκδίκηση καλύτερων ευκαιριών για την ίδια και το αύριο της. Για καλύτερες αμειβόμενες δουλειές και για μια Ευρώπη που θα βρίσκεται πιο κοντά στη νέα γενιά.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να μας απασχολήσουν ως πρώτη μας προτεραιότητα, για όσους από εμάς είμαστε νέοι εκλεγμένοι σε πόλεις και περιφέρειες της Ευρώπης.

Η νέα γενιά της Ευρώπης δεν θα πρέπει να μείνει πίσω στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης που εμείς εκπροσωπούμε εδώ.

Να δημιουργήσουμε επιπλέον κίνητρα για τους νέους Ευρωπαίους αγρότες, προκειμένου η ήπειρός μας να μην επηρεάζεται από κρίσεις στον τομέα των τροφίμων, αλλά να εξάγει η ίδια τα προϊόντα της.

Το μέλλον της καθημερινότητάς μας θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της ζωής μας μέσα στην πόλη, με λιγότερη μόλυνση, περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερη κίνηση στους δρόμους, κίνητρα να πηγαίνουμε στη δουλειά και στο πανεπιστήμιο με το ποδήλατο ή το μετρό.

Να κάνουμε την Ευρώπη περιβαλλοντικά ουδέτερη και πρότυπη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βιώσιμες λύσεις που θα συνεισφέρουν ευημερία στους ίδιους τους πολίτες της.

Εμείς εδώ σήμερα έχουμε την ευθύνη να παραδώσουμε μια καλύτερη Ευρώπη από αυτή που παραλάβαμε, πιο δυνατή και κυρίως πιο ενωμένη, κρατώντας παράλληλα τη μεγάλη ιστορία μας.

Να υπερασπίσουμε τη Δημοκρατία και να την κάνουμε πιο ισχυρή, μια λέξη, ένα πολίτευμα, μια μεγάλη αλλαγή που έγινε στην Ιστορία και που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Ευρώπη’’.

Επίσης, στα γραφεία της CoR στις Βρυξέλλες συμμετείχε σε INSTA LIVE ως ομιλητής, μαζί με τον πρόεδρο της ΕτΠ Vasco Alves Cordeiro και τη δημοτική σύμβουλο Φλωρεντίας Laura Sparavigna, με θέμα τους Νέους και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη και πως μπορεί να ενδυναμωθεί η συμμετοχή των νέων.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής ως μέλος του YEP πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού Erasmus, που θα αφορά νέους εκλεγμένους των πόλεων και περιφερειών της Ευρώπης, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ αυτών και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των νέων αιρετών σε πόλεις της Ευρώπης.

Τέλος, ο Έλληνας πρόεδρος του ELL Group συνάντησε στις Βρυξέλλες, στην περιοχή Ιξέλ, τον Έλληνα δήμαρχο του δήμου Ιξέλ (Ixelles) των Βρυξελλών Χρήστο Δουλκερίδη, όπου τον βράβευσε ανακηρύσσοντας τον Επίτιμο Μέλος του ELL Group, για τη συνεισφορά του στην πόλη των Βρυξελλών.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα