26.1 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΕΑΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΕΑΣ

Το ΔΣ των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί σε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς, αλλά και στον αρχαίο λιμένα της Ζέας καθώς και τους παρακείμενους νεωσοίκους. Ο αρχαιολογικός χώρος των νεωσοίκων, επισκέψιμος μόνο με ειδική άδεια, θα μας είναι προσιτός χάρη στην εξαιρετική ευαισθησία του προσωπικού του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς. Τόσο στο Μουσείο όσο και στους νεώσοικους θα μας ξεναγήσει ο Αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα», τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μάρτιν Κρέεμπ.

Η επίσκεψη θα λάβει χώρα την Κυριακή, 18.3.2018, και από ώρα 10:00 έως 14:00.

Όσοι από τους Φίλους δεν έχουν την άδεια ελευθέρας εισόδου για το έτος 2018, πληρώνουν 4 ευρώ για το εισιτήριο (μειωμένο, για όσους δικαιούνται, 2 ευρώ).

Δήλωση συμμετοχής στο μέλος του ΔΣ, κα Μαρία Παπαπαύλου κιν. 6945079690.

Λίγα λόγια για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς

Ευρισκόμενο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 31, δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Ζέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιώς ιδρύθηκε το 1935 και διευρύνθηκε έως το 1981. Περιέχει ευρήματα από τον Πειραιά και τη γειτονιά του (Μοσχάτο, Καλλιθέα, αλλά και Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη, Βάρκιζα), από ένα «ιερό κορυφής» στην Πάρνηθα, όπως επίσης από κάποια από τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Σαλαμίνα) και των ακτών του (Μέθανα, Τροιζήνα) καθώς και από τα Κύθηρα. Επιπλέον υπάρχουν δωρεές συλλογών, όπως της οικογένειας Γερουλάνου με ευρήματα από τους Τράχωνες / Άνω Βούλα, και της οικογένειας Νομίδη-Βαλσαμάκη. Σε δέκα αίθουσες (βλ. κατόψεις ισογείου και πρώτου ορόφου) εκτίθενται χάλκινα, μαρμάρινα και πήλινα ευρήματα από τη μινωική έως και την εποχή της ύστερης αρχαιότητας.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα σε περίληψη:

  1. Μινωικά ευρήματα από ανασκαφές στα Κύθηρα, μυκηναϊκά ευρήματα από ανασκαφές ενός μεγάρου στη θέση Αγίου Κωνσταντίνου Μεθάνων.
  2. Κεραμική γεωμετρικών χρόνων, προ παντός από τη Σαλαμίνα και τους Τράχωνες.
  3. Κεραμική αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, πήλινα ειδώλια γεωμετρικών έως ελληνιστικών χρόνων, από διάφορες τοποθεσίες.
  4. Τέσσερα χάλκινα αγάλματα φυσικού μεγέθους και άλλα χάλκινα και μαρμάρινα ευρήματα που βρέθηκαν κοντά στην ακτή. Εκεί είχαν αποθηκευθεί, ίσως μετά την καταστροφή της Αθήνας και του Πειραιά από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα το 86 π.Χ., για να μεταφερθούν πιθανώς στη Ρώμη. Είναι:
    1. Άγαλμα του θεού Απόλλωνα, αρχαϊκών χρόνων ή «αυστηρού ρυθμού» (περίπου 520 ή 480 π.Χ.).
    2. Δύο αγάλματα της θεάς Αρτέμιδος, υστεροκλασικών χρόνων (περίπου 350 π.Χ.).
    3. Άγαλμα της θεάς Αθηνάς (περίπου 350 π.Χ.).
    4. Χάλκινο τραγικό προσωπείο, 4ου αι. π.Χ.
    5. Χάλκινη ασπίδα, 4ου αι. π.Χ.
    6. Ευρήματα από ιερό της θεάς Κυβέλης στο Μοσχάτο.
    7. Αναστηλωμένο (το 1998) επιτύμβιο μνημείο υστεροκλασικών χρόνων από την Καλλιθέα.
    8. Πολλές επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινα αγάλματα κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
    9. Μουσικά όργανα, ιατρικά εργαλεία: κτερίσματα από τάφους.
    10. Μαρμάρινες πλάκες με θέματα από την ασπίδα της Αθηνάς Παρθένου του Φειδία (περίπου 450 π.Χ.), σε ανάγλυφη απόδοση των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), τα λεγόμενα «νεοαττικά ανάγλυφα» (θέματα Αμαζονομαχία και άλλα).

    11. Και άλλα διάφορα …

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα