30.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΜΑΣ, ΤΑ ΑΜΕΑ, ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ... ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!

ΕΜΑΣ, ΤΑ ΑΜΕΑ, ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ… ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!

Στη διαδικτυακή μας κοινότητα ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ είμαστε κάποιες χιλιάδες άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, χρόνιες σοβαρές παθήσεις και αναπηρίες. Ως κοινότητα είχαμε μια καλή ευκαιρία να καταγράψουμε πόσο υποφέρουμε από το παθητικό κάπνισμα σε μια ύστατη προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό.

Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το παθητικό κάπνισμα δεν είναι μόνο για τον καφέ που θέλουμε να απολαύσουμε στην καφετέρια.
Περιγράφουμε το γενικό πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουμε αφού εμποδιζόμαστε να συμμετέχουμε στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή σε ίση βάση με τους άλλους.

Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα καθιστά απαγορευτική την παραμονή μας σε όλους αυτούς τους χώρους όπου παραβιάζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία. Στην αντίθετη περίπτωση, ως ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα, κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο απ’ όλους τους άλλους πολίτες.

Καταθέτουμε λοιπόν τη μαρτυρία μας, εμείς, που αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα υγείας με το παθητικό κάπνισμα, είτε το έχουμε αποκτήσει εξαιτίας του ενεργητικού/παθητικού καπνίσματος είτε εξαιτίας κάποιας σοβαρής πάθησης που μας έχει αφήσει με αναπηρία. Είναι αδύνατον να το ανεχτούμε, όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και οργανικά – ακόμα κι αν προσπαθούσαμε να πιέσουμε τον εαυτό μας να παραμείνει σε χώρο με καπνό. Είναι σαν να προσπαθεί ένας ειρηνικός διαδηλωτής να παραμείνει στην Πλατεία Συντάγματος αμέσως μετά τη ρίψη χημικών, πράγμα που εκατομμύρια, ίσως, πολιτών δεν το κατάφεραν ποτέ.

Έτσι, περιγράφουμε πως μπορεί να αποκτήσαμε πρόβλημα υγείας εξαιτίας του ενεργητικού/παθητικού καπνίσματος, αναφέρουμε τις νόσους μας, τις συνθήκες, τον τόπο, τα συμπτώματα που εμφανίζουμε στο παθητικό κάπνισμα, τις δυσκολίες, τις δικές μας εμπειρίες ή και των κοντινών συγγενών μας, γνωστών, κτλ. και εκφράζουμε την άποψή μας, αρκετές φορές με αγανάκτηση ή και πικρία.

Δεν τοποθετούμαστε εναντίον των καπνιστών, δεν έχουμε κάτι μαζί τους – με τον καπνό από το τσιγάρο τους έχουμε πρόβλημα επειδή μας σκοτώνει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει καπνιστής που να καπνίζει με σκοπό να βλάψει τους συνανθρώπους του. Ο λόγος που ένας καπνιστής καπνίζει μέσα σε κλειστούς δημόσιους χώρους ή χώρους εργασίας είναι ο συνδυασμός της άγνοιας και του εθισμού στη νικοτίνη, όπως και η ανοχή εκ μέρους του κράτους και της κοινωνίας αφού κανείς δεν πάει να του κάνει παρατήρηση.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται στο διαδίκτυο τόσες πολλές μαρτυρίες, κυρίως από ανθρώπους με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, αναπηρίες, αλλά κι από καπνιστές.

Αν κάποια σχόλια σοκάρουν λόγω των περιγραφών σοβαρών παθήσεων ζητάμε συγγνώμη, αλλά είναι πολύ σημαντικό, ακόμα κι αν δεν έχει το κουράγιο ο αναγνώστης να τα διαβάσει όλα, να πέσει έστω το μάτι του τυχαία σε λίγα γραφόμενα που σκοπό έχουν να τον προβληματίσουν αφού ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υπαρκτή απειλή του παθητικού καπνίσματος ακόμα και μέσα σε νοσοκομεία όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τις μαρτυρίες.

Τα παρακάτω σχόλια έχουν αναρτηθεί στον εξής σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/permalink/2491678844180147/

Είμαι μεταμοσχευμένη πνεύμονα οπότε όλο το χειμώνα αναγκάζομαι να μένω σπίτι ζώντας σαν φυλακισμένη μην μπορώντας να πάω σε χώρους εστίασης λόγω του ότι ο καπνός επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία μου. Μ.Θ.

Έχω κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων κι έχω κυστική ίνωση. Το κάπνισμα ανέκαθεν με ενοχλούσε και ειδικά όταν κάποιος καπνίζει μπροστά στα μούτρα μου με ενοχλεί αφάνταστα κ δείχνει να μη με σέβεται! Σ.Γ.

Το απίστευτο είναι ότι οι καπνιστές θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν όπου εξυπηρετούνται ξεχνώντας ότι υπάρχει αντικαπνιστικός νόμος. Είχα εμπειρία στο Αττικό, στα ασανσέρ, δίπλα στην πνευμονολογική κλινική κάπνιζαν και στην παρατήρηση που τους έκανα μου επιτέθηκαν φραστικά. Υποφέρω από καρδιολογικό και πνευμονολογικό πρόβλημα με βαριά αναπηρία 91%.
Εύχομαι να εφαρμοστεί απλά ο νόμος. Κ.Α.

Έχω γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια και με πνευμονική υπέρταση. Το δικό μου θέμα είναι ότι κάποιες φορές πηγαίνω στο νοσοκομείο και μυρίζει τσιγάρο με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι μετά περισσότερο, όπως και στην καφετέρια, και έτσι με το καιρό απέκτησα άσθμα! Μ.Π.

Υποφέρω από το παθητικό κάπνισμα! Πάσχω από πνευμονική ανεπάρκεια! Έχω και καρδιακή ανεπάρκεια κι έχω περάσει κι ένα έμφραγμα! Θα ήθελα μία φορά το μήνα να πάω έξω για βόλτα και καφέ, αλλά μόνο το καλοκαίρι μπορώ γιατί δεν σέβονται το οξυγόνο που μου στερούν! Α.Μ.

Έχω λύκο και πνευμονική υπέρταση. Δεν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή μου. Το τσιγάρο με ενοχλεί πάρα πολύ και θα ήθελα να γίνει κάτι γι αυτό επιτέλους. Όποιος θέλει να καπνίζει πρόβλημα του εμείς όμως δεν φταίμε που έχουμε και προβλήματα υγείας. Ν.Α.
Με ενοχλεί πολύ το κάπνισμα σε κλειστό χώρο, με πιάνει βήχας και αναπνέω δύσκολα, βραχνιάζω. Έχω κάνει μεταμόσχευση νεφρού. Κ.Τ.

Έχω ΣΚΠ (Σκλήρυνση κατά Πλάκας). Ο καπνός, η μυρωδιά από τα τσιγάρα, μου δημιουργούν πονοκέφαλο, εμετό. Ε.Ι.

Είμαι παλιά καπνίστρια. Διαγνώσθηκα με σκληρόδερμα το οποίο πείραξε πνευμόνια, καρδιά και πολλά άλλα. Έκοψα το τσιγάρο εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα έχω οξυγόνο στο σπίτι και οπωσδήποτε το να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους μου δημιουργεί πρόβλημα, λόγω της υπέρτασης επιβαρύνεται η αναπνοή μου. Πιστεύω ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση. Κ.Μ.

Λόγω αυτοάνοσου με αρχικό εντοπισμό στον πνεύμονα το τσιγάρο μου προκαλεί δύσπνοια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν μπαίνω σε δημόσια υπηρεσία ή σε ταξί που πριν κάπνιζαν. Λ.Δ.

Έχω πάθει αυτόματο πνευμοθώρακα τρεις φορές. Την 3η εκ των οποίων έκανα εγχείριση. 70% η αναπνευστική επάρκειά μου. Αθλούμαι, δεν καπνίζω και προσωπικά κάνω πολλά για την υγεία μου. Όμως, οι συνθήκες της “δημόσιας υγείας” με αναγκάζουν να μην μπορώ να βρίσκομαι σε πολλούς χώρους. Ο λόγος; Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου. Για μένα λίγο παραπάνω. Πέραν αυτών, απαιτώ το δικαίωμά μου στην αναπνοή και την υγεία. S.F.M.

Η διαδικτυακή κοινότητα ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ αποτελεί “κορμό” της αναπηρικής κοινότητας ενώ παράλληλα υποστηρίζεται από τον σύλλογο «ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΜΕΑ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ».

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες!
Ανδρέας Μπαρδάκης
https://logistis-amea.blogspot.com/

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα