26.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΡΑΚΙ ΤΗΣ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΡΑΚΙ ΤΗΣ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας, εγκαινιάζει το θερινό της πρόγραμμα τη Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του ΚΑΠΗ,  9μ.μ.  με την ταινία: Η ΘΑΛΑΣΣΑ  ΜΕΣΑ  ΜΟΥ  ( MAR  ADENDRO )- Ισπανική  του 2005, διάρκειας 125′

Η ταινία είναι δραματική παραγωγή, πολυβραβευμένη διεθνώς, με βραβείο  ανδρικού ρόλου για τη συγκλονιστική ερμηνεία του Χαβιέ Μπαρδέμ, σε σκηνοθεσία – μουσική Alejandro Amenάbar.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Ισπανού συγγραφέα Ραμόν Σανπέδρο, που  συγκίνησε την διεθνή κοινότητα με το τραγικό του ατύχημα, και την  διεκδίκηση νομικά του δικαιώματος της ευθανασίας.

Μετά την προβολή της ταινίας, οι διοργανωτές θα εορτάσουν την 1η τους επέτειο με ποτό και μεζεδάκι–ευγενική προσφορά των μελών τους.

ΠΛΟΚΗ

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του ισπανού δύτη Ramón Sampedro, που επί 30 χρόνια αγωνιζόταν να του επιτραπεί να θέσει τέρμα στη ζωή του μ’ έναν αξιοπρεπή τρόπο καθώς μετά από ένα ατύχημα είχε μείνει παράλυτος από το λαιμό και κάτω. Το μόνο του παράθυρο στον κόσμο είναι αυτό του δωματίου του, δίπλα στη θάλασσα όπου ταξιδεύε από μικρός, που του έδωσε ζωή και του την πήρε. Ο Sampedro διέθετε πλήρη πνευματική διαύγεια και δεν άντεχε στην ιδέα ότι θα έπρεπε την υπόλοιπη ζωή του να εξαρτάται απολύτως από τις υπηρεσίες των μελών της οικογενείας του.

Εξ’ αιτίας της απόλυτης παράλυσης του δεν μπορούσε να θέσει μόνος του τέρμα στη ζωή του και γι’ αυτό είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το δικαίωμα στο θάνατο. Η υπόθεση αυτή έφθασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά οι προσφυγές του αγνοήθηκαν.Δύο γυναίκες θα του αλλάξουν τον κόσμο και τις εμπειρίες του. Η δικηγόρος του Julia (Belén Rueda) που τον στηρίζει στον αγώνα που κάνει και ηRosa (Lola Dueñas) μια γυναίκα που πιστεύει οτι αξίζει τον κόπο να ζει κανείς. O Sampedro θέλει μόνο να κάνει ένα ταξίδι στη θάλασσα, εκεί όπου κάποτε άγγιξε τα όρια του θανάτου και πιστεύει πως αληθινή απόδειξη αγάπης για αυτόν είναι να τον βοηθήσει κάποιος να πραγματοποιήσει το ταξίδι που τόσο λαχταρά. 

«Η ζωή δεν είναι υποχρέωση, αλλά δικαίωμα» υποστηρίζει το έργο. Η ταινία καταφέρνει να συγκινήσει. Είναι ένας ύμνος για τη ζωή γιατί τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή; Η ελευθερία!
“Ελευθερία που στερεί τη ζωή, δεν είναι ελευθερία” και από την άλλη πλευρά “Και ζωή χωρίς ελευθερία, δεν είναι ζωή”.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα