19.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜΕΤΑ ΑΠΟ 10ΗΜΕΡΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΕΓΕΝΗΘΗΚΑΝ …ΟΙ ΙΩΝΙΔΕΣ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10ΗΜΕΡΗ ΕΚΚΟΛΑΨΗ ΕΓΕΝΗΘΗΚΑΝ …ΟΙ ΙΩΝΙΔΕΣ

Δέκα μέρες ήταν αρκετές να φυτρώσει και ν’ αποδώσει καρπούς η ιδέα για τη δημιουργία του συλλόγου γυναικών Ιωνίδες με πρωτοβουλία γυναικών απ’ το Πικέρμι με εκπρόσωπο τη συμβολαιογράφο – δημοτική σύμβουλο της μειοψηφίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Σίσσυς Κατσούδα.

Χθες Παρασκευή (23/10) απόγευμα ο υπό σύσταση σύλλογος πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή πρώτη συγκέντρωση στο εκπτωτικό χωριό Mac Arthur Glen στα Σπάτα με την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας απ’ το Διευθύνοντα Σύμβουλο της επιχείρησης Γιάννη Κασιμάτη και τη χορηγία il bareto του μπουφέ (καφές – μπισκοτάκια – σαντουϊτσάκια).

Οι κυρίες που παραβρέθηκαν στη πρώτη αυτή συγκέντρωση ξάφνιασαν αριθμητικά, βάζοντας τη βάση για τη συνέχεια που προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερη σε συμμετοχή. Η παρουσία της Προέδρου του αντίστοιχου συλλόγου Γυναικών Νηρηΐδες Ραφήνας, Σουζάνα Χριστοπούλου συνοδευόμενη από τρεις ακόμα κυρίες, που δραστηριοποιείται στη Ραφήνα από 10ετίας, δίνει μια άλλη διάσταση στο όλο εγχείρημα αφού οι δύο σύλλογοι θα ενεργούν συντονισμένα υποστηρίζοντας ο ένας τις δραστηριότητες του άλλου.

Έτσι οι γυναίκες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου απεικονίζουν εμπράκτως την σημασία της συνεργασίας με στόχο τα κοινωνικά δρώμενα των δύο δημοτικών ενοτήτων Ραφήνας και Πικερμίου.

Προτεραιότητα στο καταστατικό του νέου συλλόγου αποτελεί η φιλανθρωπία, υπό άλλη σκοπιά, αφού αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη δεν βρίσκονται μόνο πίσω απ’ ένα χαρτί απορίας. Γιατί ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μόνο οι 7 οικογένειες του Πικερμίου με χαρτί απορίας, είναι οι μόνες που χρειάζονται υποστήριξη μιας σακούλας τροφίμων που δικαιούνται μια – δυο φορές το μήνα;  

Στόχος του συλλόγου η επαναλειτουργία του «περιπτέρου της αγάπης» που είχε δημιουργήσει ο πρώην Κοινοτάρχης Πικερμίου Θανάσης Αδαμόπουλος, ο οποίος παραχωρεί δωρεάν ένα κεντρικότατο κατάστημά του στο εμπορικό κέντρο Πικερμίου επί της Μαραθώνος για τη στέγαση των γραφείων του συλλόγου.  

Επιλογή ονόματος

Νονά του ονόματος που δόθηκε στο νεοσύστατο σύλλογο η δημοσιογράφος Χριστίνα Λαμπίρη.

Γιατί Ιωνίδες;

Απλά γιατί στην ελληνική μυθολογία με το συλλογικό όνομα Ιωνίδες ή Ιωνιάδες Νύμφες είναι γνωστές τέσσερις Νύμφες: η Καλλιφάεια, η Συνάλλασις, η Πηγαία και η Ίασις. Την ονομασία αυτή την πήραν από τον Ίωνα, τον γιο του Γαργηττού.  

Ο δήμος των Ιωνιδών, ήταν δήμος των Μεσογείων. Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, ο δήμος βρισκόταν σε περιοχή νότια της Παλλήνης (παλαιότερα γνωστής ως Χαρβάτι), ενώ άλλοι τον ταυτίζουν με περιοχές στο Ντράφι, στο Λουτρό ή στο Βουρβά. Σύμφωνα με τον John S. Traill, το κέντρο του δήμου βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής συνοικίας, οικοδομημένης στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Πεντέλης, γνωστής ως Ντράφι το οποίο ανήκε διοικητικά, κατά το παρελθόν, στην πρώην κοινότητα Πικερμίου Αττικής και σήμερα στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Λογότυπο του συλλόγου

Σε οβάλ σχήμα το λογότυπο του συλλόγου που εικονίζει ένα ηλίανθο και μια γυναικεία μορφή. Στη κορυφή αναγράφεται το όνομα του συλλόγου και από κάτω η φράση «Εμείς έχουμε εμάς».  

Έτσι λοιπόν ο δήμος Ραφήνας – Πικερμίου έχει δύο γυναικείους συλλόγους με ονόματα νυμφών, τις Νηρηΐδες στο παραλιακό τμήμα του και τις Ιωνίδες στο ορεινό του τμήμα. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις και τη διαβεβαίωση για συνεργασία των δύο συλλόγων, ξεκινά μια νέα σελίδα πολιτισμού και αλληλεγγύης στον ενιαίο δήμο, με πρωτεργάτιδες τις γυναίκες του.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα