16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟΙ ΛΑΥΡΙΩΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ

ΟΙ ΛΑΥΡΙΩΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ

Η Ένωση Πολιτών Αττικής, ο Επιμορφωτικός και Εκδρομικός  Όμιλος Λαυρίου, Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, πραγματοποίησαν την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στο Παλαιό Μηχανουργείου Λαυρίου, παρουσία πλήθους κόσμου, εκδήλωση αφιέρωμα στη μνήμη του σημαντικού αρχαιολόγου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ για την προσφορά του στον τόπο και την αρχαιολογία.

Για τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ μίλησαν:

 Θεοδόσης Τάσιος Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας,  Όλγα Κακαβογιάννη Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Χάρη Κωσταρέλλου εκπρόσωπος του Δημήτρη Καραμπερόπουλου Προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης ΦΕΡΩΝ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ – ΡΗΓΑΣ, Ελένη Ανδρίκου Δρ Αρχαιολογίας, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Σταύρος Ιατρού Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

Δημήτρης Λουκάς Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου Βουλευτής, πρώην υφυπουργός Παιδείας, πατέρας Μιχαήλ Λιούμης, Σαράντος Καργάκος Ιστορικός και Συγγραφέας, Γιώτα Μάρκου Ποιήτρια και Συγγραφέας, Αναστασία Λαζαρίδου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων Υπ.Πολιτισμού, Καλλιόπη Λαζαρίδου Αρχαιολόγος, Αγλαΐα Αρχοντίδου Διευθύντρια Μουσείου της Πόλεως Αθηνών, Νάγια Σγουρίτσα Αρχαιολόγος, Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών, Χαράλαμπος Κριζάς Αρχαιολόγος, Alberto Benvenutti Αρχαιολόγος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Waldin von Aigtend Αρχαιολόγος, Ευαγγελία Βελετάκου Πρόεδρος Νομικού Προσώπου ‘’Θορικός’’ και οι πρώην Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Κώστας Πόγκας, Σταύρος Παπασταυρόπουλος, Κώστας Λεβαντής.  

Λίγα λόγια για τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στο Λαύριο το 1938 και απεβίωσε το 2016. Εργαζόταν σπουδάζοντας παράλληλα και αναδείχθηκε σε διακεκριμένο αρχαιολόγο ο οποίος εργάστηκε σε ανασκαφές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα όπως Ανατολική Μακεδονία, Κυκλάδες, Μεσσηνία, Δωδεκάνησα, Έδεσσα, Θεσσαλία, Αττική. Από το 2000 και ως τη συνταξιοδότησή του διετέλεσε Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των μελετών του, αφορά την Ανατολική Αττική, δηλαδή τα Μεσόγεια και τη Λαυρεωτική όπως :

● Μελέτη των αρχαίων μεταλλείων και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων της Λαυρεωτικής, με επιστέγασμα την απόδοση στο ελληνικό και ξένο κοινό ενός ολοκληρωμένου βιομηχανικού χώρου όπως είναι το συγκρότημα των εργαστηρίων καθαρισμού του μεταλλεύματος που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

● Μελέτη και ανάδειξη του Δήμου του Αρχαίου Μυρρινούντα στη Μερέντα Μαρκοπούλου, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το άγαλμα της κόρης Φρασίκλειας και ενός κούρου, που θάμπωσαν με την ομορφιά τους όχι μόνο τον ανασκαφέα, αλλά αρχαιολόγους  Έλληνες και ξένους.

● Αναζήτησε και εντόπισε στη θέση Φούρεσι Γλυκών Νερών, εκτεταμένο νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων που χρησιμοποιήθηκε από τον 14ο έως και τον 12ο αιώνα π.Χ.

● Ασχολήθηκε επίσης με θέματα που αφορούν την ιστορία, τα νεώτερα μνημεία και τη φύση. Σημαντικές οι μελέτες του για το Ρήγα Βελεστινλή, τις σχέσεις του Λαυρίου με τον Ιωάννη Καποδίστρια και το δημιουργό του νεώτερου Λαυρίου Ανδρέα Κορδέλλα.

● Πρωτοστάτησε στην ίδρυση ης Εταιρείας  Μελετών Λαυρεωτικής το 1985 και του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου το 1986 καθώς και την οργάνωση και καθιέρωση του θεσμού των Επιστημονικών Συναντήσεων της Ν.Α Αττικής από το 1985.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ αγωνίστηκε για τη διάσωση των αρχαιοτήτων, διενήργησε εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές, έγραψε βιβλία και πολλά επιστημονικά άρθρα, μιλούσε απλά και κατανοητά στον κόσμο για τα αρχαία και προτιμούσε τη μελέτη από την προβολή και δημοσιότητα.   

Οι ανωτέρω φορείς  που μεταξύ των σκοπών τους έχουν την προσέγγιση θεμάτων που αφορούν στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουν τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ που ήταν παράδειγμα σεμνού, αυτοδημιούργητου και άοκνου αρχαιολόγου, που του άρεσε η σκληρή δουλειά, που δεν κυνήγησε αξιώματα, δάφνες και τίτλους εταιρειών.

Τέλος επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την ΟΛΓΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, σύζυγο πολύτιμο συνεργάτη και υποστηρικτή του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ, που χωρίς την καθοριστική συμβολή και συμμετοχή της θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Επίσης τη Μικτή Χορωδία του Ε.Ε.Ο.Λ. τη Δημοτική Θεατρική Ομάδα ‘’ΕΞΟΡΥΞΗ’’ και τον ποιητή Νίκο Βουρλάκο για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα