20 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ‘‘ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ’’ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

‘‘ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ’’ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Έντεκα περιοχές του κόσμου, τρεις ήπειροι, έντεκα συνοπτικά αλλά ουσιαστικά κείμενα, αποτελούν το τελευταίο βιβλίο του Γιάννη Φλέσσα. Αν θελήσει κανείς να προσεγγίσει τυπικά τα κείμενα αυτά, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για κλασική ταξιδιωτική λογοτεχνία, που συνδυάζει όλα τα γνωστά, για το είδος, χαρακτηριστικά. Δηλαδή παρατηρήσεις γεωγραφικού, ιστορικού, ανθρωπολογικού περιεχομένου.

Ωστόσο τα σμιλευμένα με τέχνη, φαινομενικά απλά αλλά βαθιά ουσιαστικά κείμενα πηγαίνουν πολύ παραπέρα από μια ταξιδιωτική περιγραφή. Σχολιάζουν, υπογραμμίζουν και το κυριότερο, υπαινίσσονται ένα σωρό λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα πράγματα για την ψυχή των λαών από ό,τι βαθυστόχαστα εγκυκλοπαιδικά λήμματα.

Στο βιβλίο περιέχονται ομιλίες-διαλέξεις που έλαβαν χώρα σε διάφορα πνευματικά εντευκτήρια των Αθηνών, όπως: Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Σύλλογος Αθηναίων, Πνευματικό Κέντρο ΗΩΣ και Κρητική Λέσχη Πραισός, με τους εξής τίτλους: “Ο ρομαντισμός ως πνευματικό κίνημα στη μουσική και στην τέχνη του λόγου” – “Το πολιτιστικό θαύμα του Μινωικού πολιτισμού” – “Η εθνική σημασία της Κρητικής Αναγέννησης” – “Γιόχαν Στράους” – “Ο έρωτας ως συναίσθημα από τη χαραυγή της Ιστορίας” – “Ο Κρητικός και η ιστορία του” – “Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι” – “28η Οκτωβρίου 1940” – “Σπαρτιατική οργάνωση και κοινωνία” – “Οι πρωτεργάτες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας”.

Ο συγγραφέας αναπτύσσει, εν τάχει – στα πλαίσια μίας ολιγόλεπτης ομιλίας -, αλλά όσο πιο διεξοδικά γίνεται, το θέμα, δημιουργώντας, κάθε φορά, με τον γλαφυρό του τρόπο, αφενός το ενδιαφέρον για το θέμα με το οποίο ασχολείται και αφ’ ετέρου, το ενδιαφέρον για μία περαιτέρω ενασχόληση, καθώς και μια πληρέστερη μελέτη για όσους θα το επιθυμούσαν. Όταν τελειώσει πλέον την ανάγνωση, ο αναγνώστης θα είναι σίγουρα αν όχι πιο σοφός, τουλάχιστον, περισσότερο πλούσιος με τις γνώσεις τις οποίες θα έχει αποκτήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι οπωσδήποτε, περισσότερο φιλαναγνώστης.

Η ανάπτυξη των θεμάτων, παρ’ όλη την περιεκτικότητά της, επιδιώκει να εξετάσει, το αντικείμενο της ομιλίας, σφαιρικά, παραθέτοντας πολλές απόψεις και, εν μέρει αντιπαραβάλλοντας τη μία με την άλλη, αρκετές φορές. Έτσι, ο συγγραφέας επιτυγχάνει τα κείμενά του να ξεφεύγουν από τα στενά όρια μιας ομιλίας και να γίνονται μικρά δοκίμια.

Στις 14 Οκτωβρίου γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου στη Ραφήνα. Λεπτομέρειες παρουσίασης στη αφίσα που συνοδεύει το κείμενο.   

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα