36 C
Athens
Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Ο ΝEWTON ΚΑΙ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» ΤΟΥ RICCARDO DI LAURO

«Ο ΝEWTON ΚΑΙ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» ΤΟΥ RICCARDO DI LAURO

Αυτό που έχει συνέβη  ανάμεσα στο  Πορτοκαλί Γαλάζιο Συννεφάκι  και στον ζωγράφο Riccardo Di Lauro είναι μια τυχερή συνάντηση από την οποία  γεννήθηκε ‘’ο Νewton και η Πεταλούδα’’,  μια παράσταση κουκλοθέατρου.

Η παράσταση δημιουργήθηκε στην διάρκεια του χειμώνα μετά την διαθεσιμότητα των χώρων, που  χρησιμοποιήθηκαν  σαν εργαστήρι και θεατράκι για τις πρόβες.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Άσπα Τσαντοπούλου που έχει ευαισθησία και εμπειρία στο αντικείμενο του θεάτρου, είδε αμέσως  πολύ θετικά το εγχείρημα και έδωσε  όλη την εμπιστοσύνη της στο σχέδιο της δημιουργίας της παράστασης.

Ο ζωγράφος κατασκεύασε  τις κούκλες, τα σκηνικά, εμπνεύστηκε την σκηνοθεσία της παράστασης  που ανέβηκε,  μετά από επίμονες και κουραστικές πρόβες έξι μηνών. Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του. Της Κατερίνας Λόζα, που αγαπάει της ζωγραφική, της Κωνσταντίνας Μπαρμπαρή Μπέκα, που ασχολείται με την τέχνη της ζωγραφικής και της γλυπτικής, και της μικρής  Σιμόν Καραούζα, μαθήτριας της 5ης Δημοτικού  του 2ου Δημοτικού σχολείου Ραφήνας, που μεταξύ των άλλων ασχολιών της έχει και το θέατρο.

Όλοι οι παραπάνω συνεργάτες έχουν μάθει την τεχνική παιξίματος της κούκλας και τους βασικούς κανόνες του κουκλοθέατρου και έχουν φτάσει με προσπάθεια και

σταθερότητα ένα επίπεδο που είναι σίγουρα επαγγελματικό. Οι φιγούρες και τα αντικείμενα που παίρνουν μέρος στη διήγηση της ιστορίας φαίνεται να ζωντανεύουν και κινούνται αυτόνομα από τους μαριονετίστες, οι οποίοι προσπαθούν απλά να τους ακολουθήσουν με τις κινήσεις που κάνουν, χρησιμοποιώντας όλο το σώμα, σε μυστικό χορό πίσω από το μαύρο πανί που τους χωρίζει από το κοινό.

Η σταθερή επαφή μεταξύ των θεατών  και των ερμηνευτών  είναι πολύ δυνατή και βαθιά και  όλοι όσοι βλέπουν ην παράσταση,  παίρνουν μέρος σε μία μυσταγωγία, συμμετέχουν στην διαδικασία.

Ο Riccardo Di Lauro. έχει πίσω του μια 30χρονη πορεία  στο  θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά και έχει συνεργαστεί, σαν σκηνογράφος και σαν μαριονετίστας, με τις πιο γνωστές θεατρικές ομάδες κουκλοθέατρου, στην RAI και σε σημαντικές παραγωγές, τόσο στην Ιταλία από όπου και έχει καταγωγή αλλά και στην Ελλάδα που διαμένει τα τελευταία 15 χρόνια.

Έχει συνεργαστεί σε διάφορες σκηνογραφικές παραγωγές με την Εθνική Λυρική Σκηνή της Αθήνας , με την STEFI FILM, με την επιθεώρηση του Φώτη Μεταξόπουλου και για πάνω από δέκα χρόνια, δημιούργησε σκηνικά και μαριονέτες για το εργαστήρι Μαιρηβή. Η τεχνική που χρησιμοποιεί στο έργο είναι ένας συνδυασμός της τεχνικής ‘’κουκλοθέατρο σε μαύρο’’ αλλά και της τεχνική του ‘’Μappets Show’’ που χρησιμοποίησε για πολλά χρόνια την τηλεόραση.

Η απλή ιστορία της μεταμόρφωσης της κάμπιας σε πεταλούδα συναντά  μια σειρά από κωμικά ατυχή περιστατικά του Νewton, η χαρούμενη αλλά άτυχη μαϊμού-φωτογράφος η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να φωτογραφίσει ότι βρίσκει μπροστά της, βρίσκεται συχνά  μπροστά σε κωμικές και διασκεδαστικές καταστάσεις  που δημιουργούν γέλιο και τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.

Η ιστορία ερμηνεύεται με παντομίμα ,  χωρίς λόγια, μόνο με ήχους και έκφραση των χαρακτήρων οι οποίοι καθηλώνουν  τους θεατές δημιουργώντας τους την περιέργεια για το πώς θα εξελιχτεί η ιστορία. Σημαντικό ρόλο παίζει η μαγευτική μουσική που συνοδεύει την παράσταση.

Είναι μια παράσταση που την απολαμβάνουν, μεγάλοι και μικροί αλλά σίγουρα είναι πιο κατάλληλη για παιδιά από 3 έως 10 χρονών και έχει ήδη ανέβει στην Ραφήνα (στο σχολείο Πορτοκαλί Γαλάζιο Συννεφάκι  για τα παιδάκια του σχολείου) και στο ξύλινο σπιτάκι του Αθλητικού Συλλόγου του Ν. Βουτζά  ‘’Η Πρόοδος’’.

Στην διάρκεια του καλοκαιριού θα δοθούν παραστάσεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής, στους όμορους δήμους καθώς και σε  όλη της Ελλάδα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα