26.1 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στο συνεδριακό – πολιτιστικό του κέντρο με θέμα «Αρβανίτες και Παράδοση: Σαρξ εκ της σαρκός μου» μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία και του Δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, πραγματοποιήθηκε η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλίες, χορό και τραγούδι, προβολή βίντεο («Αρβανίτες τυλιγμένοι…στην ανέμη!»), αλλά και αφήγηση του Αρβανίτικου παραμυθιού από τη Μάνδρα Αττικής «Το Γεράκι».

Συγκεκριμένα, για την αρβανίτικη διάλεκτο μίλησε ο ερευνητής Κων/νος Ραχούτης και για την κοινωνία και τον πολιτισμό των Αρβανιτών η Δ/ντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγήτρια και Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ανδρομάχη Οικονόμου.

Επίσης, παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τις γυναίκες του Συλλόγου Αρβανιτών Ασπροπύργου, ενώ τραγούδησαν ο μουσικός – τραγουδιστής και καθηγητής παραδοσιακής μουσικής Παναγιώτης Λάλεζας αλλά και ο τραγουδιστής Σπύρος Μπρέμπος. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου Άννα Κακαδιάρη.

Στην ομιλία του με θέμα «Η συμβολή των Αρβανιτών στην Επανάσταση του 1821», η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου με την ιδιότητα και του Αρχαιολόγου – Ερευνητή – Φιλόλογου, τόνισε ότι η απελευθέρωση της Αθήνας στις 25 Απριλίου 1821 οφείλεται στους Αρβανίτες κατοίκους των χωριών της Βόρειας Αττικής και των Μεσογείων με επικεφαλής τον Χασιώτη οπλαρχηγό Μελέτη Βασιλείου.  Πρότεινε δε να καθιερωθεί η 25 Απριλίου ως ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Τούρκους.

Εντύπωση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους και η έκθεση βιβλίου για τους Αρβανίτες που λειτούργησε στον χώρο της εκδήλωσης, με βιβλία από την πλούσια προσωπική συλλογή του κ. Φιλίππου. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα