20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΑΜΕ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ & ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΠΑΜΕ ΜΟΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ & ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα σας προσκαλούν την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στη διπλή ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Μονής Δαφνίου και στη συνέχεια στον Βοτανικό κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι.

Η μετακίνησή μας θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο Μαραθώνα στις 8. 15, από τη στάση ΚΤΕΛ Αγ. Κωνσταντίνος στη Νέα Μάκρη στις 8.45 και από τη στάση ΚΤΕΛ Διασταύρωση Ραφήνας στις 9.00.

Η ξενάγηση στη Μονή Δαφνιού θα αρχίσει στις 10.30 πμ. και θα γίνει ειδικά για τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα από την αρχαιολόγο επίτιμη διευθύντρια της 1ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ελένη Τσοφοπούλου.

Το οχυρωμένο μοναστήρι του Δαφνιού βρίσκεται αριστερά της Ιεράς οδού προς Ελευσίνα και πιθανολογείται ότι καταλαμβάνει τμήμα του  αρχαίου ιερού του Δαφναίου ή Δαφνίου Απόλλωνα. Το Καθολικό της Μονής, έργο του 11ου αιώνα,  επί της βασιλείας του Αλέξιου Α΄ Κομνηνού. Κοσμείται με τα θαυμάσια ψηφιδωτά και είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία του Ελλαδικού χώρου, που έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τα παγκόσμια μνημεία Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνέχεια,  στις 12.30μμ θα ξεναγηθούμε στο Βοτανικό κήπο Διομήδους στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με απίστευτη οργάνωση και εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα.

Η δημιουργία του κήπου ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ οι εργασίες κατασκευής του στηρίχθηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher. Ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό το 1975. Από τότε, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και διαδρομές. Μέσα στο χώρο λειτουργεί το Garden Cafe, ωστόσο μετά τη ξενάγησή μπορούμε να κάνουμε ένα σύντομο πικ-νικ  με ότι έχει φέρει καθένας μαζί του. Το κόστος της εκδήλωσης είναι 3 ευρώ για τη ξενάγηση στον κήπο και 6 ευρώ για το πούλμαν.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν για τα ταμειακώς ταχτοποιημένα μέλη

των «Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα».  

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο μέλος του ΔΣ κα Μαρία Παπαπαύλου κιν.6945079690 μέχρι και τις 5 Μαΐου 2017

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα