17.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΛΟΥΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ

ΠΛΟΥΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ

Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις, Έκθεση(24/05/2017 ως 27/05 2017) και Ημερίδα (Κυριακή 28/05/2017)ο Δήμος Κρωπίας και το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης της Αγγελικής Τσεβά τιμάει την ελληνική παράδοση και προβάλλει τη σημασία του διακοσμημένου ψωμιού  με σύμβολα ως ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ενώ επιχειρείται μια εις βάθος ερμηνεία των συμβολισμών. Στις εκδηλώσεις είναι προσκεκλημένη, η ιδρύτρια του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού Κύπρου, καΔωρίτα Βοσκαρίδου, ιατρός, ερευνήτρια, συγγραφέας και λαογράφος.

Η πανελλήνια έκθεση «Πλουμιστού Ψωμιού»,

 Τετάρτη 24 Μαΐου έως 27 Μαΐου 2017 

Η τέχνη της διακόσμησης του ψωμιού («πλουμιστό ψωμί») θα παρουσιαστεί σε μια πρωτότυπη έκθεση ελληνικού πλουμιστού-κεντητού από διάφορες περιοχές του ελληνισμού και από διαφορετικές τοπικές παραδόσεις, την παραμονή της Αναλήψεως του Κυρίου, στις 24 Μαΐου 2017, στο Μουσείο Παράδοσης, Τέχνης, Έρευνας Ελληνικών Παραδοσιακών Συμβόλων –Εικαστικό Εργαστήρι της Αγγελικής Τσεβά (Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 37, Κορωπί) και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 27 Μαΐου 2017. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στις 5 το απόγευμα και θα υποστηριχθούν από την μουσικό Κατερίνα Παπαμιχάλη που θα παίξει παραδοσιακή μουσική από σαντούρι.

 Κυριακή 28 Μαΐου 2017 : Ημερίδα με θέμα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σύμβολα και η ερμηνεία τους» πλαισιωμένη με δρώμενα ! 

Η Ημερίδα με θέμα «Ελληνικά Παραδοσιακά Σύμβολα και η ερμηνεία τους» με τιμώμενο πρόσωπο την Δωρίτα Βοσκαρίδου και με πλαισίωση των ομιλιών από δρώμενα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, στις 11.30πμ, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας (Λ.Βασιλέως Κωνσταντίνου 47, Κορωπί). Αμέσως μετά τη λήξη της θα ακολουθήσει ξενάγηση στη σημαντική Αρχαιολογική έκθεση με θέμα «Η αρχαιολογία δικτυώνει τα Μεσόγεια» στο Μουσείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου (Παλαιό εμφιαλωτήριο Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 34) ενώ θα υπάρχει μπουφές με εδέσματα και μεσογείτικο κρασί, προσφορά Δήμου Κρωπίας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορωπίου.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το ακόλουθο :

11.30 Χαιρετισμοί του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Ν. Κιούση και της εικαστικού, Αγγελικής Τσεβά.

11.40 Τιμώμενο πρόσωπο η Δωρίτα Βοσκαρίδου, ιατρός, ερευνήτρια του Ελληνικού Πολιτισμού της Κύπρου, συγγραφέας και ιδρύτρια του Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού Λεμεσού-Κύπρος. «Οι δραστηριότητες του Μουσείου»

12.00 Νίνα Σακελλαρίου, λαογράφος – ερευνήτρια

«Θεά Δήμητρα –Περσεφόνη» –Συμβολισμοί και Δρώμενο από την Ομάδα Έρευνας Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνας

12.08 Αθανάσιος Μήτσου, λαογράφος –ερευνητής

«Μεγαρίτικα Σύμβολα σε ψωμί και σε φορεσιά» και δρώμενο από το Λαογραφικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο χορός της τράτας», (Το στεφάνι του Μάη)

12.15 Βάσω Κιούση, μουσικός, συγγραφέας, πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Τέχνης Κορωπί.

«Συμβολισμός στο Ελληνικό Παραδοσιακό Τραγούδι»

12.23 Αντωνία Ιωακειμίδου,πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου. Δρώμενο (Τα τουρτουλάκια) από την χορευτική ομάδα του Λυκείου.

12.30 Μαίρη Παναγάκου, συγγραφέας, δημοσιογράφος

«Τα φυτά στην  παράδοση – συμβολισμοί»

12.38 Καλομοίρα Πιέτρη-Αυγούστη, ποιήτρια

« Ο Συμβολισμός στην ποίηση»

12.45 Ελένη Γκίκα, λογοτέχνης, ποιήτρια

«Ο συμβολισμός στην λογοτεχνία»

12.53  Βάσος Βογιατζόγλου, ιατρός, φιλόσοφος, διευθυντής της σχολής Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Ερευνών «ΚΥΚΛΟΣ».

«Η επίδραση της ερμηνείας των συμβόλων στην ψυχολογία των ανθρώπων».

13.09 Σταμάτης Γεωργάκης, μελετητής της ιστορίας και της φύσης, πρόεδρος του Αγροτικού-Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου

.«Η ελιά και οι συμβολισμοί της από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα»

13.17 Κατερίνα Πέτρου, αρχαιολόγος-Υπεύθυνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

«Το αρχαίο παιχνίδι και ο συμβολισμός του»

13.30 Αγγελική Τσεβά, Εικαστικός

«Το ισοσκελές τρίγωνο του σιγκουνιού και ο συμβολισμός των κεντημένων θεμάτων πάνω στη νυφική φορεσιά και η αλλοτινή εικαστική επίδραση στα Μεσόγεια»

13.40 Ομάδα Θρακιωτών υπεύθ. Γιώργος Αρβανίτης.Δρώμενο «Θρακιώτικα ζυμώματα»

13.45 Λήξη ημερίδας. Ακολουθεί ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου του Παλαιού Εμφιαλωτηρίου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, από τις aρχαιολόγους,  Γιώτα Μιχαηλίδου και Μαρία Σκαλιά, με θέμα: «Η αρχαιολογία “δικτυώνει” τα Μεσόγεια».Στη συνέχεια θα προσφερθεί μεσογείτικο κρασί με τα ανάλογα εδέσματα.

Λίγα λόγια  για την Αγγελική Τσεβά και την  ανάδειξη της τέχνης του κεντητού ψωμιού

Η ανάδειξη της τέχνης του κεντητού ψωμιού στο Δήμο Κρωπίας και ευρύτερα στα Μεσόγεια ήταν και είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες εδώ και τέσσερις (4 )δεκαετίες της εικαστικής καλλιτέχνιδας Αγγελικής Τσεβά. Η πρώτη παρουσίαση κεντητών ψωμιών και η αναβίωσή τους στο Κορωπί και γενικά στα Μεσόγεια και τις γύρω περιοχές οφείλεται στην Αγγελική Τσεβά. Το 1977, στο πολιτιστικό κέντρο που ίδρυσε η ίδια στο κέντρο του Κορωπίου, οργάνωσε εκθέσεις με αυτό το θέμα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για την αξία  των διακοσμημένων ψωμιών και για την ερμηνεία των συμβολισμών τους κάνοντας διάλογο με τις γυναίκες «κεντήστρες», όπως τις ονόμαζαν τις λαϊκές καλλιτέχνιδες που δημιουργούσαν έργα τέχνης πάνω στο ζυμάρι. Η οργάνωση όλων αυτών των εκθέσεων και των καλλιτεχνικών γεγονότων ήταν ιδιωτικές πρωτοβουλίες της Αγγελικής Τσεβά, η οποία προβάλλει την Ελληνική Παράδοση, ανεξάρτητα,  μη εντασσόμενη σε δομές κρατικές, αυτοδιοικητικές ή μη κυβερνητικών οργανώσεων.Η καΤσεβά με δύο ειδικές εκδοτικές προσπάθειες, το 1983, με το εξαντλημένο πλέον βιβλίο «Μια κουλτούρα γεμάτη κεντίδια γεννιέται» και το 1999 με το βιβλίο «Το κέντημα του ψωμιού-μέσο έκφρασης» (συγκριτική μελέτη πάνω στην ελληνική κεντητική των ελληνικών φορεσιών και των συμβολισμών κεντημάτων των ψωμιών) παρουσιάζει πλευρές της τέχνης του κεντητού ψωμιού μέσα από αρτοδημιουργίες της τοπικής κοινωνίας του Κορωπίου, των Μεσογείων, της Αττικής και όχι μόνο ενταγμένες στα έθιμα και την κουλτούρα κάθε περιοχής.Ο Δήμος Κρωπίας ήταν και συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.Σέβεται τις επιλογές και τα έργα τους ειδικά σε εποχές διαρκούς κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, ηθικής και επωμίζεται το καθήκον να στηρίζει με ότι μέσα διαθέτει την πολιτιστική δημιουργία των ελλήνων δημιουργών στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Κόσμο.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα