26.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΟ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ Ν. ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΟ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

Κάθε Τρίτη και κάτι άλλο από το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα. Μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων  γύρω  από την Τέχνη, την Ιστορία, τη Θρησκεία,  την Πολιτική,  αλλά και την  Καθημερινότητα  και  τις  Διαπροσωπικές  μας  Σχέσεις.

Κάθε Τρίτη στις 19:00

02.02.2016 – 10.05.2016

Βιβλιοθήκη Λυκείου Νέας Μάκρης

(Λυκείου & Μιχαήλ Κόλλια, Νέα Μάκρη)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη 22 Μαρτίου

Θέμα: Η Τέχνη ως μέσο «επανάστασης»

Ομιλητής: Μάνος Στεφανίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής &Κριτικός Τέχνης)

«Αν η επανάσταση μπορεί να δώσει στην τέχνη την ψυχή της, τότε η τέχνη μπορεί να γίνει η φωνή της επανάστασης», έγραφε το 1917 σε κείμενο του με τίτλο «Επανάσταση και τέχνη», ο Ανατόλι Λουνατσάρσκι, λαϊκός κομισάριος πολιτισμού της επαναστατικής κυβέρνησης της Ρωσίας.

Γιατί; Γιατί μέσα από την τέχνη ο άνθρωπος βρίσκει την διέξοδο της έκφρασής του, αποτυπώνει τις σκέψεις του που στον καθημερινό λόγο θα φοβόταν να τις εκφράσει, κρύβεται πίσω από ένα έργο και αποκαλύπτει την ίδια στιγμή τα συναισθήματα που προκαλούν οι πολιτικο – οικονομικές συνθήκες και αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της άνθισε περιόδους κρίσης κυρίως κοινωνικής.

Ο Μάνος Στεφανίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επί 25 χρόνια ήταν επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης. Είναι διδάκτορας του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Kunstmuseum του Düsseldorf και στο Smithsonian Institution της Washington DC. Γράφει χρόνια κριτικές τέχνης και επιφυλλίδες στην Καθημερινή, το Έθνος, την Ελευθεροτυπία και το περιοδικό Αντί. Συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά Το Δέντρο, η λέξη, Ρεύματα,Μανδραγόρας (δέ)κατά. Έχει παρουσιάσει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στη κρατική τηλεόραση, στον ΑΝΤ1 και το SevenX. Έχει παρουσιάσει ραδιοφωνικές εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα και στο Κόκκινο 105,5. Έχει διοργανώσει σεμινάρια τέχνης στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στη Booze Cooperativa.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα