16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΥΠΕΡΟΧΕΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΑΙΑΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια απ’ την έναρξη της ανασκαφικής προσπάθειας στο λεγόμενο ρωμαϊκού βαλανείο Ραφήνας, με τη συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Στέλιου Κατάκη καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Βαγγέλη Νικολόπουλου του ΥΠ.ΠΟ. οι οποίοι με τη συμμετοχή πολυμελούς επιστημονικής ομάδας και δεκάδων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, έφεραν στο φως κομμάτι της αθέατης πλευράς του εν λόγω χώρου που ανατρέπει την αρχική εκτίμηση.

Μετά το τέλος της φετινής ανασκαφικής έρευνας, οι εργασίες προστασίας των νέων σκαμμάτων, συντήρησης και τεκμηρίωσης των αρχιτεκτονικών σκαμμάτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Η νέα χρονιά θα αφιερωθεί στην μελέτη των πολυάριθμων και πλούσιων κινητών ευρημάτων από τις πρόσφατες έρευνες στην Ραφήνα. Με την ελπίδα ότι η ανασκαφή στον εν λόγω χώρο θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για πολύ περισσότερα ευρήματα που αναμένεται να δώσουν απάντηση στο μεγάλο ερωτηματικό για τη χρήση της εν λόγω έκτασης.  

Προχθές Πέμπτη, έγινε η πρώτη πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση των παλαιότερων σκαμμάτων αλλά και των πιο πρόσφατων αρχιτεκτονικών ευρημάτων, που ήλθαν στο φως με την έρευνα των τελευταίων 5 ετών που διεξάγεται στο εκτεταμένο αρχαίο οικοδομικό συγκρότημα, απ’ το χειριστή του drone του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Πετράκη, με τη παρουσία του καθηγητή  Στέλιου Κατάκη.

Η αποτύπωση των πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και της σύγχρονης πόλης γύρω απ’ αυτά, καταγράφονται στις υπέροχες αεροφωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ.   

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα